Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak si správně oholit nohy: Vyzrajte na podráždění i zarůstající chloupky

  • Pokud chcete míd dokonale hladké nohy bez podrážděné pokožky, musíte dodržovat pár jednoduchých pravidel.
    12. června 2014 | 14:10

    Ať už se holíte žiletkou či vytrháváte chloupky voskem nebo epilačním strojkem, každá depilace má svá pravidla. Pokud chcete mít dokonale hladké nohy bez podráždění, zarůstajících chloupků, nebo jiných nedokonalostí, naučte se pár základních pravidel perfektní depilace.

  • Ráno není moudřejší večera

    ...
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Každá depilace, ať už ta povrchová nebo odstraňující chloupky z kořínků, by měla probíhat večer, než jdete spát. Dáte tak pokožce čas si odpočinout a regenerovat během doby, po kterou spíte.

    Pamatujte si také, že čerstvě depilované nohy byste neměla hned vystavovat slunečním paprskům. Ideální dobou, po kterou je chránit, je 48 hodin.

  • Aby epilace nebolela

    ...
    Autor: Shutterstock
    Vytrhávání chloupků má proti holení jednu obrovskou výhodu, kterou je výdrž hladkého oholení. Zatímco při holení žiletkou jasně vidíte, jak vám chloupky už po dvou dnech povyrostly, když je vytrhnete, vydrží vám nohy dokonale hladké po dobu 2-4 týdnů.

     

    Aby epilace nebolela, je vhodné pokožku na vytrhávání připravit. Ideální jsou epilační strojky fungující na principu wet & dry, které jsou vodotěsné, takže si je s sebou můžete vzít do vany. Nahřátá pokožka je uvolněná, chloupky jsou snáze vytrhnout a epilace tak bolí o poznání méně.

     

    Pokud odstraňujete chloupky voskem nebo můžete svůj epilátor používat pouze nasucho, pokožku naopak před epilací ochlaďte. Buď studenou vodou, nebo například pytlíkem mražené zeleniny obaleném v ručníku.

  • Nedráždit, prosím

    ...
    Autor: Shutterstock

    Po vytržení chloupků vám po dobu pár desítek minut, ale i hodin, mohou na nohách naskákat červené tečky. Právě proto je ideální provádět epilaci večer, protože tečky budou mít dost času se během spánku ztratit.

     

    V každém případě po epilaci nepoužívejte k ošetření pokožky hutná pleťová mléka nebo dokonce tělová másla! Pokožku ošetřete speciálními gely či emulzemy po holení nebo pouze zasypte antiseptickým pudrem, který koupíte v každé lékárně. Zmírní podráždění a lehce pleť dezinfikuje.

     

    Holení provádějte zásadně ostrou žiletkou. Ty co jsou na jedno použití opravdu používejte pouze jednou. Velmi rychle se totiž opotřebují a vy se tupou žiletkou snadno poškrábete nebo si podráždíte svrchní vrstvu kůže.

     

    Nikdy se také neholte nasucho. Používejte za tímto účelem vytvořené holící gely a pěny, které vaši pokožku ochrání nebo alespoň napěněný sprchový gel.

  • Stop zarůstání

    Braun Silk-épil 7 SkinSpa Beauty Edition, 4399 Kč, koupíte na www.mall.cz
    Autor: archiv firem
    Přestože epilace chloupků má delší dobu účinnosti, pojí se s ním také nepříjemnost v podobě zarůstání chloupků, která je u holení žiletkou jen zcela výjimečná. Zarůstání jde ale snadno zabránit.

     

    Počkejte zhruba 5 dní po epilaci a poté si během koupele nebo sprchovaní proveďte tělový peeling, který opakujte zhruba každé 1-2 týdny. Peeling mechanicky odstraní odumřelé kožní buňky a dá tak chloupku možnost "prorazit" si cestu na povrch.

     

    Tip: Vyzkoušejte nový strojek Braun Silk-épil 7 SkinSpa Beauty Edition, který umožňuje nejen epilaci wet & dry, ale jehou součástí je také mnoho hlavic, včetně peelingové.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.

Božské tělo