Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Je lepší depilace nebo epilace? Mýty a fakta o odstraňování chloupků

  • Chcete být dokonalá? Pak by vaše kůže měla být hladká jako satén.
    30. května 2014 | 12:45

    S blížícím se létem je nejvyšší čas připravit své nohy na krátké sukně i kalhoty. A čím jiným začít, než důkladným odstraněním chloupků. Na výběr máte 2 varianty - povrchové odstranění chloupků žiletkou nebo speciálními krémy (depilaci) nebo odstranění chloupků i s kořínky za pomocí elektrických epilátorů nebo vosku či cukrové pasty (epilaci). Která metoda je vhodnější právě pro vás?

  • Hladké co nejdéle

    ...
    Autor: Shutterstock
    Osobně neznám žádnou ženu, kterou by vyloženě bavilo depilovat si chloupky. Proto jedním z nejdůležitějších faktorů na odstraňování chloupků je pochopitelně čas, který uplyne, než zase chloupky začnou rašit.

    Při depilaci se odstraňuje pouze ta část chloupku, které je na povrchu pokožky a je vidět. Chloupek tedy roste prakticky okamžitě jakmile jej oholíte. Při epilaci naopak odstraníte chloupek celý, i s vlasovým kořínkem. Jeho obnova tak trvá podstatně déle. Zatímco holení musíte opakovat zhruba každé 4 dny, po vytrhnutí vám kůže vydrží krásně hladká i 4 týdny.

  • Méně je více

    Autor: 
    Jením z nejrozšířenějších mýtů o depilaci je ten, že po holení roste chloupků čím dál více. Můžeme vás uklidnit, je to nesmysl. Počet vlasových cibulek, ze kterých rostou chloupky, je neměnný. Takže i kdybyste se holily dvakrát denně, tak vám chloupků bude růst stále stejně.

    Pravdou ale je, že odstranění chloupku vytrhnutím značně oslabuje jeho tloušťku a z některých vlasových lůžek mohou chloupky po opakovaném vytrhnutí přestat růst úplně. Zatímco po epilaci tak budou chloupky slabší, po depilaci budou o malinko silnější a může se tak opticky zdát, že jich roste více.

  • Citlivky pozor!

    ...
    Autor: profimedia.cz
    Pokud používáte kvalitní žiletky, nejméně se třemi hroty, a nezapomínáte na gel či pěnu na holení, je vaše pokožka dostatečně chráněná před poškrábáním a podrážděním. Dámy s citlivou či suchou pletí, nebo se sklony k ekzému by se ale měly rozhodně vyvarovat depilačním krémům a jednorázovým žiletkám, které by jim mohly způsobit začervenání, svědění ci vyrážku na kůži.

    Pro citlivou pokožku také není vhodná epilace voskem, která je navíc poměrně bolestivá. Nejideálnějším způsobem odstranění chloupků je tak jednoznačně epilace cukrovou pastou nebo elektrickým epilátorem.

  • Zarůstat či nezarůstat?

    Chcete být dokonalá? Pak by vaše kůže měla být hladká jako satén.
    Autor: krasa.cz
    Dalším problémem holení je nepříjemné zarůstání chloupků a s tím související tvorba pupínků. Minimální zarůstání vám hrozí při depilaci. Choupek se zde jen na povrchu seřízne a nemá proto kam zarůstat.

    Daleko větší zarůstání chloupků vám hrozí při jejich vytrhávání. I tomu se dá ale poměrně snadno vyhnout, pokud se o sebe dostatečně staráte. Základem je pravidelné používání tělového peelingu, ideálně 1-2x týdně. Zarůstání pak můžete zabránit také použitím speciálních krémů proti zarůstání chloupků.

  • Práh bolestivost

    ...
    Autor: Shutterstock
    Jistě pro vás není žádnou novinkou, že zatímco depilace je naprosto bezbolestná, při depilaci pravděpodobně něco ucítíte. Všechny procedury se samozřejmě dají bez problémů vydržet, ale jsou zkrátka poměrně nepříjemné a to především na citlivých místech třísel, bikin nebo podpaží.

    Pokud máte nízký práh bolestivosti, rovnou zapomeňte na depilaci voskem, která patří mezi nejbolestivější. Vhodnější je pro vás depilace cukrovou pastou, která se nanáší proti směru růstu a strhává se po směru, takže je méně bolestivá. Nejcitlivější je ale odstranění chloupků kvalitními dámskými epilátory, které disponují masážním systémem a vysokým množstvím pinzet a epilace tak probíhá velmi rychle a citlivě.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.

Božské tělo