Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak na ženský orgasmus? Vědci už vědí!

Ženský orgasmus má konečně vědecké vysvětlení
23. června 2011 | 06:13

Nedá spát mužům, ženám, ale ani vědcům – ženský orgasmus, který nám příroda dala jako bonus (protože k plození potomků potřeba není), ztratil další ze svých tajemství.

Říká se, že do žen a do melounu nevidíš. Vědci z americké Rutgersovy univerzity v New Jersey se ale ženám do hlavy podívali. Kontrolovali činnost jejich mozku při prožívání vzrušení a vyvrcholení. Přišli na to, že k ženskému orgasmu vedou dvě odlišné cesty.

Díky magnetické rezonanci zjistili, že pokud je žena vzrušená jen na základě imaginárních erotických fantazií, aktivují se jiné části mozku než při milování s partnerem. Jeden tým vědců zkoumal fantazie a druhý reálné milování. V obou případech je v činnosti až třicet různých částí mozku.

Gymnastika je pro muže, žena chce pohodu

Výsledky dané do souvislostí ukazují nová fakta. Vědci vyvozují, že při milování potřebuje žena maximální uvolnění, oproštění od všeho. Při orgasmu se totiž spousta aktivních částí mozku prostě vypne. A k tomuto vypnutí je třeba vytvořit podmínky.

V cestě za orgasmem ženě vyhovuje spíše pasivita a hluboké vnímání vlastního vzrušení než zvýšená snaha či gymnastické „prvky“ při milování. Ty můžou přijít na řadu při uspokojování muže. Napětí a ztráta uvolnění naopak vzrušení rychle zničí.

A jak jsou na tom muži? Do zkoumání mužského orgasmu se vědcům moc nechce, mimo jiné proto, že jeho doba je výrazně kratší než u žen. Na podobné závěry si budeme muset ještě počkat.

Autor: oli, Kbak