Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Místo plavání učí miminka stát. Islandský instruktor šokoval celý svět

Video se připravuje ...
Na Islandu stojí miminka už v půl roce
VIDEO: ungbarnasundsnorra.is
12. června 2017 | 12:44

Běžně se děti začínají stavět na nohy mezi devátým až dvanáctým měsícem. Fakt, který potvrdí odborníci i rodiče… Tedy kromě těch z Islandu, kteří absolvovali kurz plavání pro děti pod vedením instruktora Snorri Magnússona. Ten s jejich dětmi dokázal skutečné zázraky. 

Může se to zdát neuvěřitelné a někdo by mohl tvrdit, že Snorri Magnússon přepisuje základy vývoje dětské motoriky. Fotografie a videa z jeho lekcí plavání pro děti totiž ukazují, že i čtyřměsíční holčička dokáže stát na nožičkách. Stačí jen, když jí instruktor poskytuje patřičnou oporu. Tou není opěrný bod vzadu, nýbrž správné uchopení nožiček. A jak se zdá, malým plaváčků se to líbí.

Snorri Magnússon umí s dětmi zázraky
Autor: Ungbarnasund Snorra - Snorri's baby swimming

„Děti dokážou mnohem víc, než si myslíme,“ řekl médiím profesor Hermundur Sigmundson, který stál u zrodu studie, jejíž součástí je právě výcvik nejmenších dětí v bazénu. Zde se po dobu tří měsíců učilo dvanáct dětí postavit se na podložce v podobě instruktorovy dlaně. Tyto lekce absolvovaly matky s dětmi dvakrát týdně a postavit se podařilo všem miminkům.

Lekce plavání, na které se děti učí postavit se samy
Autor: Ungbarnasund Snorra - Snorri's baby swimming

Ale zatímco někteří vědci jásají, řada pediatrů je opačného názoru. Podle nich totiž nemá smysl učit děti něco, na co není jejich kostra ani svalstvo připraveno. A tento názor zastává i řada odborníků na psychomotorický vývoj dítěte. Další z jejich argumentů hovoří o tom, že v takto předčasném stavění dítěte na nohy nenalézají žádný smysl v danou chvíli ani do budoucna. To ostatně potvrzují i odborníci, kteří výcvik miminek s instruktorem realizovali. Podle nich se jen těžko projeví vliv schopnosti stát ve čtyřech měsících na budoucí pohybové nadání.