Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaké boty jsou nejlepší na řízení? Zapomeňte na dřeváky, nazujte si baleríny!

Video se připravuje ...
Jaké boty jsou na řízení nejlepší nám poradil Ondřej Horázný, majitel autoškoly a předseda Asociace autoškol České republiky
VIDEO: Adam Balažovič
29. října 2015 | 06:00

Když jsem jednou přijela za svým bývalým přítelem a vystoupila z auta, málem upadl. Bohužel ne zasažen mou krásou, ale pohledem na to, co mám na nohou. Měla jsem totiž boty na podpatku, které byly sice šíleně pohodlné, leč na řízení nepraktické, jak mi tenkrát přítel, profesí automechanik, vysvětlil. Ne že bych mu nevěřila, ale na to, jaké boty jsou nejlepší na řízení, jsem se ještě zeptala odborníka. 

Ženská za volantem je pro některé muže pohroma sama. Natož pak když řídí ještě v nějakých nepraktických botách. Tento odvěký genderový boj zřejmě nemáme šanci vyhrát, můžeme se ale pokusit o remízu tím, že si ověříme, které obutí je vlastně na řízení vhodné a které nikoliv. 

Aby to bylo spravedlivé, vyzkoušely jsme si řízení v různých typech bot. Osobně se mi nejlépe řídilo v těch na klínku, měla jsem v noze oporu. Naopak nejhorší byly žabky, kterým se vždy snažím vyhýbat jak čert kříži. Jaký měl na můj malý test názor Ondřej Horázný, předseda Asociace autoškol ČR?

Tři propadlíci

Trefila jsem se padesát na padesát. Podle něj existují tři druhy bot, na které bychom při řízení měly zapomenout. "Jsou to dřeváky, které nejsou ohebné, pak to jsou boty s vysokým jehlovým podpatkem, protože při jejich nošení prakticky nelze sešlápnout spojku, a v neposlední řadě to jsou žabky," vysvětluje Horázný. 

Naopak nejvhodnější na řízení jsou ploché boty, jako jsou třeba balerínky, mokasíny nebo nějaké tenisky, které lze dobře ohýbat, takže lze jimi lépe manipulovat s pedály. Pokud však jste nucena dojet autem na společenskou akci, kde jsou vysoké boty vítány, ale v autě si s nimi příliš nerozumíte, raději si do auta vezměte náhradní boty, které to s vámi odřídí. A podpatky si schovejte na ozdobu.