Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Asistenční psi pomáhají autistickým dětem zvládat běžné životní situace

21. září 2015 | 00:00
Prezentace klienta |

Šestiletý Vojta Havel trpí velmi vážnou formou dětského autismu a má přidruženou mentální retardaci s výraznou hyperkinetickou poruchou (ADHD). Je tedy zcela odkázán na péči rodičů…

Vojtovo postižení se projevuje především v sociálních vztazích. Nedokáže komunikovat s okolím a nerozumí většině situací. Cizí lidé, prostředí a jakékoliv změny mu dělají velké potíže a na stresové situace reaguje silným afektem a pláčem. Proto se jeho rodina rozhodla oslovit Nadaci Naše dítě a společnost ROSSMANN se žádostí o zajištění finančních prostředků na výcvik asistenčního psa.

Terapeutický pes bude Vojtovi pomáhat překonávat časté stavy úzkosti, stresy během dne a při usínání, které jsou vzhledem k jeho neustálému neklidu obtížné. Rovněž se stane věrným pomocníkem při běžných denních činnostech, jako je oblékání, otevírání dveří, podávání věcí apod.

 „Jsem přesvědčena, že asistenční pes bude pro celou naší rodinu velkým přínosem. Vytvoří důležitý most mezi Vojtíkem a okolním světem. Včas vycítí afekt, a buď odvede pozornost, anebo zmírní jeho projev. V jeho přítomnosti se bude cítit bezpečněji, všechny změny a cizí situace bude zvládat lépe. V neposlední řadě to bude také balzám na duši pro mě a manžela, protože péče o syna je velmi psychicky a fyzicky náročná. Jsme vděční společnosti ROSSMANN a Nadaci Naše dítě za pomoc, ochotu a čas, který nám věnují,“ říká paní Renata Havlová, maminka nemocného Vojty.

Proč právě ROSSMANN a Nadace Naše dítě?

Síť drogerií a parfumerií ROSSMANN ve spolupráci s Nadací Naše dítě právě zahajuje již 6. ročník charitativního projektu 5.000.000 Kč pro dětský úsměv, do kterého se můžete zapojit i vy a pomoci tak pro malého Vojtu získat potřebných 200 000 Kč na výcvik asistenčního psa. Zakoupíte-li ve dnech od 21. do 25. září 2015 v jakékoliv prodejně ROSSMANN výrobky označené logem smajlíka „ROSSMANN POMÁHÁ“, přispějete na tři předem vybrané projekty. Jedním z projektů je právě financování výcviku dvou asistenčních psů. Přijďte a pomozte rozzářit znovu úsměv na dětských tvářích!

Hlavním cílem projektu 5.000.000 Kč pro dětský úsměv je pomoci ohroženým dětem, které to nejvíce potřebují. Kampaň byla poprvé spuštěna v roce 2009 a za uplynulé ročníky se podařilo získat finanční prostředky v celkové hodnotě 30 799 566 Kč. Peníze putovaly na předem vybrané projekty – pomoc dětským popáleninovým centrům, nákupy přístrojů pro dětská oddělení v nemocnicích, podpora dětských domovů, výcvik asistenčních psů pro handicapované děti a další.

Letošní výtěžek poputuje na pořízení přístrojů pro novorozenecká oddělení vybraných nemocnic v celkové výši 2 820 000 Kč. Thomayerova nemocnice obdrží Centrální monitorovací systém s monitory životních funkcí pro 6 novorozeneckých lůžek a ventilátor, Fakultní nemocnice Ostrava dostane ventilátor pro umělou plicní ventilaci a monitor sledující mozkovou aktivitu. Novorozenecké oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati získá celkem čtyři nové přístroje: EKG, defibrilátor, odsávačku mateřského mléka a monitor životních funkcí.

Další částka ve výši 700 000 Kč bude dedikována zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc dětem v nouzi a 800 000 Kč stacionářům Modrý klíč a Sluneční domov, které pečují o děti s autismem a jejich rodiny. Obě zařízení využijí finanční prostředky pro vybudování relaxačního místa pro své malé pacienty. Částka ve výši 200 000 Kč bude využita na podporu osvětového projektu týkajícího se ochrany dětí. Na režijní náklady Nadace Naše dítě bude vyčleněno 80 000 Kč.

Třetí rovinou pomoci je uhrazení výcviku dvou canisterapeutických asistenčních psů, kteří budou pomáhat sedmiletému Vojtovi Havlovi a šestiletému Davidu Zezulovi. Oba trpí specifickou formou autismu a asistenční psi se tak pro ně stanou komunikačním mostem s okolím a prostředníky pro navazování sociálních vazeb.