Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nevědí, co je internet, a vstávají s kuropěním aneb 6 největších mýtů o vesnici

  • Vesničani? Burani! Ba ne, to už dávno neplatí
    18. června 2015 | 06:00

    Můj muž se narodil, vyrůstal a troufám si říct, že i jednou umře v Praze. Dodnes tvrdí, že bych mu měla být vděčná za to, že si mě jako buranku z venkova vybral a odvezl do velkého světa (rozuměj do Prahy). Jenže venkov už dávno není takový Vidlákov. Většina Pražáků si přesto myslí, že jsou pupek světa a že každý, kdo bydlí pár metrů za městem, je tupan, který vstává s kuropěním, má boty od hnoje a knížky používá jen na zatápění v kamnech. Fakt se žije na vesnici jako v době kamenné? 

  • 1. Vesničani nemají koníčky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Proč taky, když musí ráno vstát, podojit kozu, nakrmit slepice, dojet na traktoru do práce, okopat záhony, zatopit v kamnech a se západem slunce padnout do postele… Nebo ne? Průzkum Poštovní spořitelny dokazuje, že na vesnicích se lidé věnují koníčkům víc než ve městech. Jak to vypadá, v tomhle případě venkov boduje.

  • 2. Na venkově neznají internet

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ano, dorazil tam později než do měst, ale bez připojení k síti si většina lidí z vesnic neumí představit život. Pro zábavu tu na netu surfuje 77 procent lidí. V Praze je to sice celých 90 procent, ale co taky jiného má městský člověk dělat, když většinu času tráví jen v práci nebo doma.

  • 3. Na vesnici je nuda

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jasně že do divadla, na koncert nebo výstavu si opravdu musí dojet do města, ale kultura lidem na vesnici až tak nechybí. Chodí totiž víc na procházky, dýchají čerstvý vzduch, uvolňují se, zdravě relaxují, a tím pádem si i udržují větší nadhled a vnitřní vyrovnanost. A to se v dnešním světě sakra hodí.

  • 4. Není tu kde nakupovat

    Základem hubnutí je vyrovnaný jídelníček, který by měl mít správný poměr sacharidů, tuků a bílkovin.
    Autor: Shutterstock.com

    Znáte ty vesnické obchody, kde se krčí tři nafouknuté jogurty, dva lidi před vámi znamenají frontu na půl hodiny a na otázku "Máte vejce?" prodavačka nechápavě kroutí hlavou. Jenže podle průzkumu má 60 procent lidí hypermarket dostupný do 15 minut cesty a víc než hodinu to netrvá skoro nikomu. Takže žádné zle.

  • 5. Vstává se tu s kuropěním

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Sousedům kohout může řvát v pět hodin po ránu, jak chce, ale s klasickým venkovanem to nehne a v pracovní dny vstává mezi 6. a 7. hodinou stejně jako člověk z města. O víkendu si přispíme jen o hodinu více.

  • 6. Auta vytahují jen o svátcích

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Není snad větší mýtus než venkovský sváteční řidič, který vytáhne auto dvakrát do roka, omete z něj slámu a slepičince a čtyřicítkou si to šine na výlet. I tohle už je dávno nesmysl. Autem se na vesnici jezdí víc než v Praze. V Praze denně používá auto jen 17 procent lidí, na vesnicích je to třetina. 

Autor: MAJ
Diskuse ke článku
.