Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

5 věcí, které děti nechtějí slyšet během rozvodu od svých rodičů

  • Děti nejsou jen svědky rozvodu svých rodičů. Oni ho s nimi přímo prožívají.
    6. června 2015 | 06:00

    Rozvod. V žebříčku nejstresovějších životních událostí ho předčí jen úmrtí nebo ztráta životního partnera. I když proběhne poměrně v klidu a rodiče se snaží maximálně se domluvit, děti to rozhodně takhle nevidí. Americká spisovatelka Anastasia Higginbotham zažila rozvod rodičů, když jí bylo 14 let. V knize Divorce Is The Worst – Rozvod je to nejhorší – pojmenovala pět věcí, které by si přála, aby její rodiče věděli v době, kdy se rozváděli. Přinášíme těchto pět vzkazů z dětského světa.

  • Neříkejte: je to tak nejlepší

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Možná máte pocit, že rozvod je v tuto chvíli opravdu to nejlepší, co můžete udělat. Pro sebe a z dlouhodobého hlediska i pro děti. A možná máte pravdu. Ale vy máte oproti nim jednu velkou výhodu: to rozhodnutí jste udělali vy jako rodiče. Ne ony. A pravděpodobně ve vás zrálo delší dobu, a měli jste tak více času se s touto myšlenkou vyrovnat. Snažte se nebránit jim v jejich pocitech a nepřesvědčovat je, že to, co cítí, cítí špatně. A pamatujte: váš rozvod je také jejich rozvod. Děti nejsou jen svědci, ony s vámi rozvod přímo zažívají. Ale jejich pocity se budou od těch vašich hodně lišit.
  • Když se vztekáme kvůli hlouposti, nebude to ten pravý důvod

    Lucka i její sestra Magda si zatím přejí zůstat v anonymitě. Blesk přání respektuje, příběh bude ale nadále sledovat.
    Autor: Ilustrační foto profimedia.cz
    Když se kvůli rozbité stavbě z lega pustí do nekončícího pláče nebo když je rozhodí zaseklý zip na bundě, nebude to nejspíš jediný a pravý důvod jejich frustrace. Děti mnohdy nedokážou své pocity jasně definovat. Svá trápení často sdělují jiným způsobem. Vztekáním se nad prkotinami, v těch těžších případech pak zhoršením ve škole nebo nemocemi. Věnujte jim pozornost.
  • Neskrývejte před námi svůj smutek

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Děti vědí, že vás to bolí. Že jste z toho určitě smutní. Nebojte se dát to před nimi občas najevo. Pochopitelně že dětem není příjemné vidět rodiče, jak pláče nebo trpí. Ale ony nejsou úplně necitlivé, takže pokud se před nimi budete chovat nápadně vesele, bude jim to divné. Přiznejte občas smutek a ukažte jim, co s tím uděláte. A ujistěte je, že ačkoliv láska k vašemu protějšku je pryč, k nim nezmizí nikdy.
  • Zvažte, kdy nám představíte svého nového partnera

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mnozí z rodičů mají pocit, že nový partner může být zpočátku představen jako pouhý kamarád. Proč by se měli dětem svěřovat, a navíc – kdo ví, jestli to s ním vyjde. Ale děti nejsou hloupé, okamžitě se jim začne honit v hlavě: to s námi teď bude tahle paní chodit pořád? Bude ten týpek u nás i spát? Mám se s ním bavit? Proč je tak nervózní? Musím poslouchat všechno, co mi řekne? Snažte se jim představit až toho, s kým to myslíte vážně, a na rovinu jim to také říct. Předejdete tak jejich zmateným pocitům.

  • Náš život jste tím totálně nezruinovali. Přežijeme to

    Pár dobrých tipů, které můžete předat svým dětem. Protože co se v mládí naučíš...
    Autor: Shutterstock.com

    I když to rozhodně není jednoduché období, můžete se přes něj za pomoci citlivého přístupu dostat bez větší emocionální zátěže do budoucna. Udělali jste chybu a nesete důsledky a nesou je i vaše děti. Nechte je to prožít, jedině přes prožité věci se lidé dokážou přenést a pak je teprve mohou zvládnout. Můžete vzít toto období jako příležitost dostat se jeden k druhému blíž, být upřímnější a vztahy mezi sebou posílit. Nakonec i po této zkušenosti mohou být vaše děti silnější a sebevědomější osobnosti.

Autor: is
Diskuse ke článku
.