Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dcery přísných matek jsou úspěšnější! Čeká je dobrá práce i lepší muži

Být na děti přísný je zase in.
26. dubna 2015 | 06:00

Držíte se filozofie líného rodiče? Možná tím svému potomstvu komplikujete život. Podle vědců je totiž přísnost rodičů důležitá pro jeho budoucí úspěch v životě a zaměstnání.

Je možné, že teď svou dceru honěním do plnění domácích úkolů a dalších povinností pěkně štvete, ale v budoucnu vám za to nejspíš poděkuje. Podle znovu publikované studie britského Institute for Social and Economic Research provedené na více než 15 tisících děvčat mezi 13. a 14. rokem jsou totiž dcery přísných matek v životě úspěšnější. Mají větší šanci dostat se na kvalitní školu, následně získat dobrou práci a vydělávat více než dcery matek benevolentních.

Rodičům navzdory

Ale jestli si myslíte, že z dcery vychováte přísností  jaderného fyzika hlava nehlava, jste na omylu. "Ve většině případů jsou lidé úspěšní v tom, co je jim přirozené, i proti vůli svých rodičů," vysvětluje socioložka Ericka Rascon-Ramirez s tím, že studie nepotvrzuje, že bychom měli děti nutit plnit naše cíle. Ve výsledku je ale přísnost dítěti prospěšná, i když se rozhodne jít vlastní cestou. V dospívání si totiž osvojí návyky, které mu umožní uspět, i když v něčem úplně jiném, než si přísná maminka přála.

Studie také ukázala, že přísněji vedená děvčata mají menší tendenci k předčasnému těhotenství a vyšší pravděpodobnost, že najdou úspěšného partnera.

Autor: kok