Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Víte, jak správně vybrat dětské kolo?

20. dubna 2015 | 10:12
Prezentace klienta |

Připravili jsme pro vás manuál „Jak správně vybrat dětské kolo“. V tomto manuále vám poradíme na co se máte zaměřit při výběru správného kola pro vaše dítě. Vysvětlíme rozdíly v jednotlivých kategoriích dětských kol a nabídneme další užitečné postřehy a tipy. Vy si pak můžete vychutnat výlet v přírodě s celou rodinou. Představíme vám řadu dětských kol české značky Amulet.

Rozdělení dětských kol podle kategorií:

Velikosti:

Odrážedla 2 - 4 roky / od 90 cm
16" kola (šestnáctky) / 4 - 7 let / od 105 cm
20" kola (dvacítky) / 6 - 9 let / od 125 cm
24" kola (čtyřiadvacítky) 8 - 12 / od 135 cm

Praktické RADY

Výška dítěte a věk jsou pouze orientační. Vždy záleží na šikovnosti Vašeho dítěte, aby mělo jistotu bezpečné jízdy. (platí pro malé kola 12“ a 16“). Naše kola splňují bezpečností normy EN 14765.

Nezapomeňte však myslet nejen na pasivní ochranu dítěte na kole (krytky na řetěz atd.), ale i na aktivní ochranu jako jsou zvonky na kola a samozřejmě helmu (ta je pro cyklisty do 15 let podle zákona č. 361/2000 Sb. povinná). Stejně tak důležité jsou i rukavice na kolo. Dítě se při pádu nebude bát dát před sebe ruce a chránit tak hlavu před nárazem. Dětské kolo nechte alespoň jednou za rok před sezónou řádně seřídit ve specializovaném servisním centru. Ušetříte si tak nepříjemná překvapení při jízdě a také peníze.

ODRÁŽEDLA

U odrážedla je při koupi důležité, aby dítě v pozici v sedě na odrážedle mělo patičky na zemi. Dítě se na odrážedle naučí nebát se jízdy na dvou kolech. Neučí se však udržení rovnováhy. K tomu slouží kola označovaná jako „dvanáctky“ nebo „šestnáctky“ s balančními kolečky.

16“ kola – AMULET MINI 16

Další kategorií jsou kola 16“. AMULET MINI 16 ALLOY je určené pro děti ve věku 4-7 let při výšce od 105cm. Vybavením kola se neliší od 12“ kol. Rozdíl je zde jen ve velikosti rámu a designu. Pro kluky a holky nabízíme ve třech barvách.
U tohoto typu kola jsme se zaměřili na snadné a jednoduché učení jízdy na kole. Vaše dítě se naučí velmi rychle a snadno ovládat tento typ dětského kola. Typ Alloy má snadné ovládání, také díky širokým řídítkám. Má bezpečnostní prvky, které splňují požadované normy: plný kryt na řetězu, dvě nezávislé brzdy, velké gripy na řídítkách a bezpečnostní matice na kolech. Dále je důležité zmínit jeho velmi dobrou hmotnost 8,9kg, která umožní stabilitu při jízdě.. Je vhodné na projížďky do parku a na malé výlety za dobrodružstvím.

Autor: Amulet

Praktické RADY

Udělejte si čas a trpělivě a názorně dítěti vysvětlete, jaký je rozdíl mezi zadní a přední brzdou. Dobré je dítěti názorně ukázat, co se stane, když zabrzdí jen přední brzdou. Kolo se „postaví“ na přední kolo a objekt na sedle (posaďte na sedlo třeba jeho oblíbené plyšové zvíře) přepadne přes řídítka. Dítě by mělo stále používat převážně zadní brzdu a přední pouze dobrzďovat. Ušetříte si tak čas s ošetřováním případných odřenin.
 
20“ pro velké kluky i holky – AMULET TOMCAT 20 a TEAM 20

TOMCAT 20 ALLOY a TEAM 20 ALLOY máme v nabídce pro kluky a holky ve více barvách a ve dvou modelech s pevnou a odpruženou vidlicí pro větší bezpečnost Vašeho dítěte. Kolo je určené pro děti ve věku 6-9 let. Velkou roli zde již bude hrát výška dítěte 110 - 130 cm.  Při navrhování rámu jsme dbali na bezpečnou geometrii a pro snadné nastupování jsme navrhli nový nízký rám. Jízda je tak pohodlná a dětem nehrozí naražení o horní rámovou trubku. Velkou změnou zejména pro dítě je osazení kola vícestupňovým převodem. Dítě řadí otočnou rukojetí umístěnou standardně na pravé straně pro ovládání pravou rukou. Kola již také nemají zadní brzdu tzv. torpédo, ale druhá brzda je umístěna na řídítkách kola. TOMCAT / TEAM je nabízen v několika moderních barvách, které se dětem zaručeně budou líbit a zpříjemní i jízdu na kole. 20ti palcové kolo svými vlastnostmi již umožňuje větší výlety do přírody s rodiči nebo kamarády. Hmotnost kol Tomcat 20 je 10,3kg a Team 20 je 11,4 kg.

Autor: Amulet

24“ kola – jsem už skoro dospělý/á – AMULET TOMCAT 24 a TEAM 24

Kola z kategorie čtyřiadvacítek se již velmi podobají kolům pro dospělé. TOMCAT 24 ALLOY A TEAM 24 ALLOY nabízíme s pevnou nebo odpruženou vidlicí v krásných barvách, které děti zaujmou. Kolo je určené pro děti ve věku 8-12 let, při výšce od 135cm.
Kola bývají vybaven i odpruženou přední vidlicí a na místo otočné rukojeti pro řazení se již v některých případech používají dvojpáčky. Náš nízký rám usnadňuje bezpečné nastupování. Při navrhování designu se snažíme o nápaditost a celkovou sladěnost celého kola. Naše kola jsou osazena kvalitními komponenty značky Shimano, broušenými ráfky pro bezpečné zastavení kola, hliníkovým rámem a v neposlední řade dětskými brzdovými pákami. Jízda je pro dítě pohodlná, bezpečná a díky snadné manipulovatelnosti hodně intuitivní. Díky tomu bude mít Vaše dítě radost z jízdy. Svými vlastnostmi Vám kolo umožní vyrazit na výlet do přírody s rodiči nebo kamarády.  Hmotnost kol Tomcat 11,4kg Team 12,3kg.

Autor: Amulet

Praktické RADY

U kol kategorie 20“ a výše je již ve standardní výbavě vícestupňové řazení rychlostí. Správné používání a kombinace převodů jsou důležité nejen pro usnadnění šlapání na kole, ale také pro zajištění dobré životnosti jednotlivých komponentů, jako jsou přehazovačka, kolečka a další. Dítěti je snadnější vysvětlit princip řazení pomocí obrázků.

Při koupi kola dbejte na správnou velikost rámu kola pro vaše dítě. Správnou velikost poznáte snadno – kolo přidržte a posaďte na něj dítě, ruce musí mít na řídítkách. Pokud je vaše ratolest na kole natažená, je to špatně. Musí mít mírně pokrčené lokty, poznáte to velmi dobře ve chvíli, kdy bude chtít dítě na kole zatočit. Pokud má ruce příliš natažené, tak například při otočení do leva, neudrží pravou ruku na řídítkách, nedosáhne na rukojeť a kolo je pro něj tedy příliš velké.

Více informací naleznete na stránkách www.amulet.cz .