Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Macechou snadno a rychle: 7 věcí, které jsem se naučila od své nevlastní matky

  • Vztah s nevlastními dětmi nelze vybudovat ze dne na den.
    16. března 2015 | 06:00

    Vzhledem k tomu, že kolem 50 procent manželství končí rozvodem, mnoho žen dříve nebo později vychovává nejen své děti, ale i potomky svého partnera z předešlého vztahu. Být rodičem dá někdy zabrat, a když navíc děti nejsou vaše, máte roli ještě o něco složitější. Musíte opatrně našlapovat a budovat vztah s dítětem, které o něco takového často ani trochu nestojí. I mně před čtyřmi lety vstoupily do života dvě báječné dcery mého přítele a musela jsem se s rolí macechy chtě nechtě vyrovnat. Učila jsem se za pochodu a usilovně vzpomínala, jak to udělala moje nevlastní matka, kterou mám dnes za svou přítelkyni, a snažila se jít v jejích stopách.

  • Jsem tu pro tebe, až budeš mít zájem

    dítě, dárky
    Autor: Shutterstock

    Nejčastější chybou nevlastních rodičů bývá, že se snaží dítěti za každou cenu zalíbit. Pořizují drahé dárky, vymýšlejí zábavné aktivity a dělají první a poslední, aby dítěti vyhověli. Jenže dítě nic z toho ve skutečnosti nepotřebuje, i když ho to možná potěší. Potřebuje získat v nového rodiče důvěru, poznat, jaký ve skutečnosti je, a sžít se s ním v jeho přirozeném prostředí. Pamatuji si, že moje nevlastní matka nedělala vůbec nic zvláštního. Jen mi věnovala pozornost, když jsem o ni stála, a nechala mě, ať se v její právě vznikající rodině v klidu rozkoukám.

  • Kroťte svá očekávání

    Autor: Shutterstock.com

    S největší pravděpodobností se vám nově nabytí nevlastní potomci nevrhnou sami od sebe kolem krku. Nepropadejte panice a hlavně se nesnažte přes míru. Děti k vám musí získat důvěru a vy musíte počkat, až vám ji projeví. Míček je na jejich straně. Nikdy nezapomenu na to, jak mě po několika měsících chození s mým přítelem vzala jeho dcera sama za ruku během procházky v parku. Pamatuji si i den, kdy se ke mně jeho mladší dcera přitulila během sledování strašidelné pohádky. A šlo to i bez toho, že bych se za každou cenu snažila jejich náklonnost získat. Zkrátka jsem čekala, zda mě k sobě pustí. Stejně jako má nevlastní matka.

  • Buďte sama sebou

    Autor: Shutterstock.com

    Nesnažte se předstírat, že jste perfektní hospodyňka, sportovkyně nebo akční hrdinka, abyste se vyrovnala jejich vlastní matce. O to tu přece nejde. Mají-li vás jeho děti přijmout, musí poznat vaše pravé já. Ukažte jim, co vás těší, jak žijete, jak se bavíte, a uvidíte, zda nemáte nějaké společné zájmy. My se s děvčaty rády koukáme na taneční filmy, které táta moc nemusí. Se svou nevlastní matkou jsem zase s radostí vařila nebo zahradničila. Zkrátka vždy se najde něco, co vás může těšit oba, aniž byste se nutila do něčeho, co vám není vlastní.

  • Všichni nemusí mít stejný režim

    Na svou lenost pyšná nejsem, ale občas mi pomáhá prostě přežít.
    Autor: Shutterstock.com

    Každá domácnost má své jedinečné tempo a své zvyky. Někde se déle spí, jinde jsou ranní ptáčata. Vy možná ráda vaříte, ale jejich mámu na to neužije. Oni nemají doma televizi, ale vy si neumíte představit život bez svého oblíbeného seriálu. Vy si potrpíte na pořádek, u nich doma se na to tolik nehledí. Nesnažte se je nutit do něčeho, na co nejsou zvyklí. Přinejmenším zpočátku. Pamatuji si, jak mě o prázdninách nechávali spát klidně do deseti, zatímco celá tátova nová rodina byla od sedmi či osmi ráno na nohou. Zkrátka respektovali, že mám jiný režim.

  • Nespěchejte na pravidla

    Autor: Shutterstock.com

    Dříve než začnete nastolovat pravidla, musíte si vydobýt postavení, které vás k tomu opravňuje. Dříve než je začnete vychovávat, musíte mít jejich důvěru a respekt. Chovejte se k nim spíš jako milující teta nebo babička než jako jejich matka. Jistě je čas od času musíte pokárat, když dělají něco opravdu pitomého nebo nebezpečného a jejich otec není nablízku, ale jinak to nechte spíš na něm. On je jejich rodič, vy se jím teprve můžete stát. Nepamatuji si, že by mě má nevlastní matka kdy za něco potrestala. To byla vždy tátova úloha. Brzy jsem u ní našla útočiště a začala ji přirozeně respektovat. Kdyby se snažila mě vychovávat od začátku, nejspíš bych se vzpírala.

  • Buďte na jedné lodi

    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte s chováním svých nevlastních dětí nějaký vážnější problém, neřešte to s nimi, ale s jejich rodiči. Minimálně s vaším partnerem byste měla být ohledně výchovy zajedno a musíte respektovat jeho názor. A pokud je to jen trochu možné, měly byste se v důležitých věcech sjednotit i s jejich biologickou matkou. Nedělá dobrotu, když mají děti u jednoho z rodičů například dovoleno celý den si dělat, co chtějí, a u druhého se musí podílet na chodu domácnosti. Stejně tak se vyvarujte kritiky na adresu jejich matky.

  • Nezapomínejte na váš vztah



    dítě, barvy
    Autor: Shutterstock

    To, že s nějakou pravidelností pečujete o jeho děti, neznamená, že se jim musí váš program kompletně přizpůsobit. Ani u jejich matky se celý život domácnosti netočí kolem nich. Hraje v ten den, kdy máte děti na starosti, vaše oblíbená kapela nebo nejbližší kamarádi slaví narozeniny? Nevadí. Malé děti může pohlídat babička nebo chůva. Ty starší si užijí večer bez vás s velkou radostí. Pamatuji si, že večery bez dozoru jsme si s mými nevlastními sestrami uměly užít, a navíc nás to hodně sblížilo.






Diskuse ke článku
.