Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Desatero moderních babiček: Naučte se jejich řeč a buďte on-line

  • Moderní babička si rozumí s internetem.
    9. února 2015 | 06:00

    Vnoučat jste se nemohla dočkat, ale teď máte pocit, že jejich světu vůbec nerozumíte? Máme pro vás manuál, jak se stát tou nejlepší a nejvíc "hustou" babičkou, kterou se budou kamarádům chlubit.

  • Telefonujte chytře

    babička, selfie
    Autor: Shutterstock

    Bez chytrého telefonu jste dneska společensky vyřízená už u předškoláků. Jako prvotřídní babička se zkrátka budete muset naučit ovládat dotykový displej a zvyknout si na to, že telefon je v očích školáků především na hraní. Že by z něj měli zatelefonovat mámě, když mají zpoždění, nebo babičce, aby jí popřáli k narozeninám, je kolikrát ani nenapadne. Ale pokud si pořídíte nadupaný telefon s operačním systémem Android nebo iPhone, budou se k vám těšit jako do cukrárny. Možnost smažit Angry Birds pod benevolentním dohledem babičky je totiž k nezaplacení.

    Nejlepší hry zde

  • Socializujte se

    facebook
    Autor: Shutterstock

    Pokud chcete být se svými odrůstajícími vnoučaty v kontaktu, vytvořte si profil na sociální síti, kterou používají, nejspíš tedy na Facebooku. Pokud budou ochotna si vás přidat do přátel (u těch kolem 13 let věku máte ještě šanci), budete mít alespoň rámcový přehled, co vaše vnoučata baví, zajímá a co vlastně dělají, když nejsou s milujícími prarodiči. Ale naučte se na sociálních sítích chovat, jinak z vás budou vnoučata nešťastná. Zakázáno je publikování dehonestujících fotografií, jakkoli vám připadají roztomilé. Dále označování na fotkách, na kterých nevypadají super cool, komentování každého jejich příspěvku a přidávání si jejich kamarádů a spolužáků do přátel. Zkrátka i na sociální síti musíte respektovat jejich soukromí.

    P.S.: Nasdílením pitomé fotky z dětství jejich rodičů si u nich ale určitě šplhnete.

  • Fotíme digitálně

    žena, foto, fotit
    Autor: Shutterstock

     

    Zapomeňte na focení na film. Vaše vnoučata už ani nevědí, co by měla se skutečnou fotkou dělat. Takže fotky pořizujte digitálem, posílejte e-mailem nebo ještě lépe uložte do on-line galerie, jako jsou rajce.net nebo flickr.com, případně na Facebook. Fotku pak můžete také poslat odkazem v e-mailu nebo nasdílet na Facebooku. Pak existuje alespoň minimální šance, že vaše dokumentární snahy někdo ocení. A jestli chcete být opravdu cool, stáhněte si do chytrého telefonu aplikaci Instagram, která umožňuje fotografie pořídit, upravit a hned sdílet na vybraných sociálních sítích včetně Facebooku.

  • Naučte se hrát

    dítě, hra, PC, gaming
    Autor: Shutterstock

    Pravděpodobně vás může vzít čert, když špunti celé dny sedí u svých počítačových her. Máte pocit, že by měli běhat venku, malovat si, zkrátka něco aktivně tvořit. Ale oni aktivně tvoří prostřednictvím počítače. Což nikdy nepochopíte, pokud to sama nezkusíte. Věřte, že vás vnuk rád zasvětí a možná bude nadšený, že si s vámi může dát on-line bitvu.

  • Studujte je



    žena, starší, zralá, koketovat
    Autor: Shutterstock

    Pokud chcete vědět, co vaši brzy náctiletí broučci opravdu baští, mrkněte do časopisu, který je baví! Půjčte si od nich ten, který čtou, nebo mrkněte na web, kde najdete mnoho on-line magazínů. Díky nim možná zjistíte, jaký dárek udělá vnoučkům radost, čím je štvete i jaké uctívají idoly.

    Doporučené časopisy:

    ABC, RedWay, Jenproholky.cz, Bravoweb.cz, Krasna.cz, Perezhilton.com (anglicky)

  • Rozmazlujte je zdravě



    Babička sice má rozmazlovat, ale nic se nemá přehánět.
    Autor: shutterstock.com

    Z televizních reklam můžete nabýt dojmu, že jediné, po čem dítě touží, je fast food. Není tomu tak. Především mladé dámy bývají v oblasti stravování poměrně vzdělané a ničím s "éčky", nezdravými tuky a přehršlí cukru je neuctíte. A pokud si přece jen na nezdravé jídlo potrpí, je vaší svatou povinností je před ním chránit. Až povyrostou, budou vám blahořečit.

  • Park je nuda, zkuste skatepark

    in-line, babička, žena, starší
    Autor: Shutterstock

    Prostými procházkami po parku na dnešní adrenalinem nakažené rošťáky dojem neuděláte. Dneska frčí zábavní parky, aquaparky a u starších také skateparky, kde se mohou prohánět na skateboardech, in-line bruslích nebo bmx kolech. Smutnou zprávou je, že vstupné do zábavních parků nebývá levné. Hodně parády ale pořád naděláte i s matějskou poutí nebo cirkusem. Zkrátka, děti ocení, když jim vymyslíte program. Skvělé tipy na aktivity, které můžete s dětmi provozovat venku, najdete třeba zde.

  • Milujte jejich oblíbence

    Autor: profimedia.cz

    Nejspíš si myslíte, že muzika, kterou vaši vnoučci poslouchají, je hrozná a stejně tak filmy nebo knížky, které je baví. Nenechte se spoutat předsudky. Pak zjistíte, že i mezi mladými muzikanty jsou takoví, jejichž produkce vašemu uchu zalahodí. Stejně tak vás možná strhnou dobrodružné fantasy příběhy, které puberťáci hltají, nebo animované velkofilmy, u kterých se budete popadat za břicho stejně jako vaše vnoučata.

  • Naslouchejte jim, i když s vámi nemluví



    Babička
    Autor: Shutterstock.com

    Většina dnešních dětí má dnes mnoho povinností. Ve škole jsou na ně kladeny vysoké nároky, po škole běhají z jednoho zájmového kroužku na druhý a volný čas tráví z velké části pasivní zábavou, tedy u televize nebo počítače. Nezakazujte jim to! Za prvé: i ony potřebují alespoň trochu času, kdy nemusí vůbec nic a mohou se jen tak poflakovat a třeba si hrát hru. Za druhé: pokud jim nabídnete svou pozornost, ocení ji. Budete se divit, jak rádi školáci nechají počítač počítačem a přidají se třeba k zahradničení, vaření nebo třeba probírání starých fotek. Jejich rodiče jsou v jednom kole, vy máte ten luxus jim věnovat to nejcennější – čas a pozornost.

  • Naučte se jejich řeč



    teenageři, holky, party, večírek
    Autor: Shutterstock

    „Fčera wečer se konal fuck hustey mejdan, kde bylo asi tag padesát drsneych typoňů. Jeden mi řekl, že jsem perspektivní roští. LOL! Dal mi číslo na ajsko a slíbil, že někdy callne. Dorazila jsem až w jednu a od fosilů jsem dostala solidní čočku. OMG, jsou prostě mimo! Dneska mám zaracha a musim provést debordelizaci, to bude večer mrkef...“ Nerozumíte? Tak to asi neovládáte teenagerovštinu! Je to specifický jazyk, ovlivněný především on-line a SMS komunikací, který nemá se spisovnou češtinou pranic společného. Ani s tou hovorovou, jak ji znáte vy. Tento slovníček vám pomůže odhalit, o čem to ty děti vlastně mluví.

    Slovník teenagerovštiny zde.

Diskuse ke článku
.