Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kam s dětmi na výlet: Ocení prohlídku letiště, jízdu parním vlakem i živý betlém

  • Co s dětmi, aby se o vánočních prázdninách doma nenudily?
    26. prosince 2014 | 06:00

    Ratolesti mají prázdniny až do začátku ledna, jenže věčné vysedávání u pohádek je nebaví a vánoční dárky se jim už omrzely. Co tedy s nimi, aby se nenudily? Můžete společně vyrazit na výlet. Máme pro vás tipy na zajímavé akce po celé republice.

  • Živý betlém na Pražském hradě

    Živý betlém
    Autor: kudyznudy.cz
    Termín konání: 25. prosince 15.00 – 26. prosince 2014 16.00

     

    Příběh starý 2000 let opět ožívá na III. nádvoří Pražského hradu. Hra sestavená z lidových her vánočních a doplněná o méně známé koledy se na Pražském hradě koná již podeváté.
    Pražský hrad zve návštěvníky 25. a 26. prosince na své III. nádvoří, kde si budete moci prohlédnout tradiční Živý betlém. V blízkosti katedrály svatého Víta budou umístěny jesličky s Jezulátkem a známé biblické postavy. Výtěžek akce bude věnován na konto Pomozte dětem.

    Hra začíná průvody postav. Svatá rodina s anděly jde od hlavního vchodu katedrály, Tři králové od baziliky sv. Jiří a prostý lid od Býčího schodiště. Pak začíná ve Zlaté bráně katedrály samotná hra: Anděl se zjevuje pastýřům, Tři králové následují hvězdu, Čert se hádá s andělem. Na Pražském hradě ožívá příběh 25. a 26. 12. ve 14.30 a 15.30 hodin.

    Diváci si mohou vybrat, zda dají přednost odpolednímu představení, nebo si počkají na druhé od půl čtvrté, kdy je betlém navíc osvícen svícemi.

  • Vánoční výstava mašinek v Pečkách

    Mašinky
    Autor: kudyznudy.cz
    Termín konání: 27. prosince 9.00 – 29. prosince 2014 15.00

     

    Vánoční výstavu železničních modelů v provozu pořádá Sdružení železničních modelářů v Pečkách. Na výstavě bude v provozu několik modelových kolejišť různých modelových měřítek, od nejmenších 220krát zmenšených od skutečnosti až po zahradní železnici.

    Na modelových kolejištích jezdí na sedmdesát vlakových souprav – jak parní, tak motorové a elektrické trakce. Velmi oblíbené jsou malé pohyblivé figurky, které si návštěvník může sám rozpohybovat. Autíčka jezdící po silnici, kouřící komíny továren, originální zvuky parních a motorových lokomotiv, muzeum modelové železnice v období 1960 až 1990, obchůdek s modelářskými doplňky pro železniční modeláře a děti.

  • Vánoční a silvestrovské exkurze Letiště Praha

    Letiště
    Autor: kudyznudy.cz
    Termín konání: 26. prosince 11.00 – 31. prosince 2014 14.00

     

    Pro zpestření vánočního volna připravilo Letiště Praha pro své návštěvníky mnoho exkurzí. Začínají již tradičními exkurzemi na Štěpána a pokračují každý den až do Silvestra.

     

    O Vánocích máte na výběr Trasu 2 a Trasu 5, jsou to prohlídky, kam mohou i děti. Na obou trasách se dostanete na plochu letiště, do bezprostřední blízkosti letadel, která se připravují na odlet nebo právě přiletěla.

    Letištním autobusem vás odvezou ke startovací a přistávací dráze, kde budete pozorovat letadla z několika metrů. Pokud bude mrznout, letadla zastavují před startem na odmrazovacím stání, potom můžete pozorovat i odmrazování letadel.

    Během odpolední a večerní exkurze poznáte, jak nádherně vypadá letiště za osvětlení, budete si připadat jako u vánočního stromečku. Pro posledního návštěvníka, který se přihlásí na silvestrovskou exkurzi, je připravený malý dárek.

  • Zoologická zahrada po setmění

    Co je to? Voní to, šimrá to. Králík je to.
    Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč
    Termín konání: 27. prosince – 30. prosince 2014 17.00

     

    Vydejte se s dětmi objevovat zoologickou zahradu po setmění! V doprovodu průvodce můžete navštívit vybrané pavilony a zjistit, co dělají zvířata, když zoo opustí poslední návštěvníci. Budete moci sledovat, jak se k spánku ukládají sloni, jak nocuje hroší rodinka, co před spaním dělají tučňáci nebo jaké zvuky se večer ozývají v pavilonu Indonéská džungle.

     

    Začátky procházek jsou vždy v 17.00, 17.30 a 18.00. První termín od 17 hodin je určen pro rodiče s dětmi, těm bude přizpůsoben i výklad. Vstupné na večerní prohlídky je 200 Kč pro dospělé a 110 Kč pro děti. Dále pak každý lednový pátek a sobotu.

  • Silvestrovská jízda parním vlakem v Jindřichově Hradci

    Silvestrovská jízda parním vlakem
    Autor: kudyznudy.cz
    Termín konání: 27. prosince – 28. prosince 2014

     

    Konec roku tráví každý po svém. Jednou z možností, jak využít volný čas mezi svátky, může být třeba jízda malebnou zimní krajinou. Jindřichohradecké místní dráhy pro tuto příležitost vypraví ve dnech 27. a 28. prosince 2014 dva zvláštní silvestrovské parní vlaky.

     

    Sobotní parní vlak vyráží na cestu z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice v 11.00 a zpět do Hradce vyjíždí ve 14.15 hodin. Nedělní parní vlak bude vypraven do Černovic s odjezdem z Jindřichova Hradce v 9.55 a zpět se vydá ve 12.30. V bufetovém voze se můžete občerstvit teplým Silvestrovským svařákem a dalšími drinky na zahřátí.

    Zpáteční jízdenka pro dospělé stojí v sobotu i v neděli 250 Kč. Děti do 3 let jsou přepravovány zdarma a pro děti od 3 do 15 let je jízdenka za poloviční cenu. Rezervace míst je možná za poplatek 20 Kč za místo. Rodiny s dětmi (2 dospělí a 2 děti od 3 do 15 let) si mohou zakoupit rodinnou jízdenku včetně rezervace za 650 Kč.

  • Co pohádkové bytosti dostaly od Ježíška v Pohádkové vesničce

    Pohádková vesnička
    Autor: kudyznudy.cz
    Termín konání: 27. prosince 14.00 – 27. prosince 2014 15.00

     

    Ježíšek přinesl o Vánocích všem dětem spoustu dárečků, ale i pohádkové bytosti byly hodné a také něco dostaly. Přijďte se podívat, co jim Ježíšek nadělil.

    Nadpřirozené bytosti vás zvou na prohlídku venkovních prostor Pohádkové vesničky v Podlesí u Sněžného. Setkáte se tam s kouzelnými postavičkami, uvidíte krátkou veselou scénku a děti si budou moct zasoutěžit o sladké odměny. Více na www.pohadkova-vesnicka.cz.
  • Muzeum betlémů Karlštejn

    Karlštejnské Muzeum betlémů dýchá historií.
    Autor: profimedia.cz
    Muzeum betlémů ve středočeském Karlštejně vzniklo z původní soukromé sbírky roku 1995. Naleznete ho na místním náměstí v nejstarším domě Karlštejna, který kromě vánočně laděných sbírek ukrývá také expozici věnovanou práci řezbářů, kameníků i kovářů. Za poznáním místních sbírek se můžete vydat denně od 10 do 17 hodin a prohlédnout si můžete nejen dřevěné betlémy, na něž se karlštejnské muzeum specializuje, ale také některé rarity. V expozicích totiž uvidíte i jesličky vyrobené z cukru, chleba či vosku a také několik betlémů mechanických, které se samy spouštějí.

Do Tří králů si také můžete v podhradí gotické pevnosti Karlštejn prohlédnout perníkové betlémy, každoročně pečené speciálně pro adventní čas. Unikátem muzea je ale konstrukce úplně jiná. V podkroví si totiž můžete prohlédnout Královský karlštejnský betlém, který je největším loutkovým betlémem v České republice. Rozkládá se na ploše 80 m2. Vstupné na prohlídku nejkrásnějších vyřezávaných betlémů je opravdu lidové – 45 korun za dospělého a 30 korun za dítě.
Klíčová slova:  výlet, rodina, děti