Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pravda o Ježíškovi: 7 dobrých rad, jak ji říct dětem

  • Podporujte děti v tom, aby psaly dopis Ježíškovi. Ti nejmenší ho klidně mohou nakreslit.
    16. prosince 2014 | 06:00

    Toho dne se děsíme všechny. Okamžiku, kdy ten náš capart přijde ze školky či školy zbavený všech vánočních iluzí. S upřeným pohledem a slzami v očích nám položí zásadní otázku: Je pravda, že Ježíšek neexistuje? Zraněná dětská dušička zažívá velké zklamání. Nenechte to dojít tak daleko a prozraďte mu pravdu včas.

  • Neberte jim sny a iluze

    Čekání na Ježíška
    Autor: Shutterstock.com
    Snažte se tajemno kolem Vánoc vytvářet co možná nejdéle. Ideální je vydržet alespoň do období první nebo druhé třídy základní školy. Školákovi tím rozvíjíte fantazii. Klidně společně pište Ježíškovi dopisy, pokládejte je za okno a ráno zkontrolujte, zda tam psaní stále je. Osvědčilo se nechat ho za oknem déle než jen jednu noc. Je to takový malý trest pro ty, kteří zrovna v posledních týdnech latinu nesekali.
  • Buďte tajemní

    Jak říct dětem, že Ježíšek neexistuje? To je věčné rodičovské téma!
    Autor: Shutterstock
    Na neodbytné otázky o Ježíškově existenci odpovídejte tajuplně a nejasně. Každopádně případné zjištění pravdy nepřeceňujte a nezveličujte, většina dětí totiž tenhle okamžik nijak zásadně neřeší. Pro ně totiž bývá důležitější informace, že ani nadále o dárky nepřijdou.
  • Podpořte víru

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pokud se vás potomek začne na Ježíška vyptávat v souvislosti s tím, že vidí slogany a letáky nabádající k vánočním nákupům, vysvětlete mu, že Ježíšek nosí dárky jen těm dětem, které na něj věří. Ostatní si musí dárky kupovat sami.
  • Utněte vyptávání

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zkuste teorii o tom, že Ježíšek je mystická bytost, která nemá ráda, když se o ní příliš a nahlas mluví. Pak bývá na dárky skoupá. Třeba tím všetečné otázky na čas utnete.
  • Nabídněte jiný pohled

    Děti podle průzkumu dostanou letos pod stromeček v průměr pět dárků za zhruba 3000 Kč
    Autor: profimedia.cz
    Povídejte si často na téma vánočních svátků jako takových. Mluvte o tom, že někteří lidé na Ježíška zkrátka nevěří, ale zase věří věcem jiným. Zrovna tak ne každý tyto svátky slaví nebo je má rád.
  • Kápněte božskou

    ...
    Autor: Shutterstock

     

    Když už není jiné cesty a všechny postupy jste vyčerpali, jděte jemně s pravdou ven. Važte slova, ale v podstatě se držte toho, že Ježíšek tu vždycky bude pro ty, kteří na něj věří.

  • Vymýšlejte si a přibarvujte

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Zamyslete se i nad tím, jestli dítě chce pravdu skutečně znát. Možná se jen o Ježíška zajímá, chce vědět víc o tom, „jak pracuje“. Třeba byste ho jednoznačnou odpovědí zklamali.

Diskuse ke článku
.