Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

30 dnů do vánoc a 21 zaručených tipů, jak to přežít ve zdraví

  • Nenechte se rozházet vánočními stresy a užijte si je po svém!
    24. listopadu 2014 | 06:00

    Aby bylo jasno, mám koupené 3 dárky (objednané přes internet), žádné cukroví a nemám tušení, kdy najdu čas na to, alespoň trochu vysmýčit. Ale je to úplně jedno, protože jsem odhodlaná udržet se ve sváteční náladě až do 1. ledna. Přidejte se a udělejme si vánoční svátky takové, jaké je chceme mít! Třeba se vám některý z našich prověřených tipů bude hodit.

  • Nalaďte se svátečně

    ...
    Autor: Shutterstock
    Možná jste dokonalá žena, která mát už napečeno 12 druhů cukroví, umytá okna a dárky pro celou rodinu schované ve skříních. Možná jste zaneprázdněná, nestíháte a Vánoce začnete řešit až dva dny před Štědrým dnem. V obou případech je právě nejvyšší čas promyslet, co vlastně od letošních svátků čekáte, a jak je chcete prožít. Je to totiž jen a jen na vás! Jediné, co opravdu musíte, je si to užít.

  • Zrušte vše nepodstatné

    Prožijte Vánoce v klidu a pohodě.
    Autor: profimedia.cz

    Proberte si diář a vše, co může počkat nebo nevyžaduje vaši osobní přítomnost prostě zrušte. Tím nemyslím kadeřníka a pokec s kamarádkami, ale třeba návštěvu u protivné tety nebo večírek, na který se vám vlastně nechce. Udělejte si zkrátka čas na to, co vás těší. Jde to, věřte mi.

  • Rozděl a panuj

    Nenechte se rozházet vánočními stresy a užijte si je po svém!
    Autor: Shutterstock.com

    Do Štědrého dne zbývá 30 dnů, což je vlastně spousta času stihnout vše, co jste si předsevzala. Tedy pokud to nebudete chtít stihnout sama. Sedněte si v klidu a sepište všechno, co je třeba do Vánoc zařídit. Pak to proberte s vaší drahou polovičkou. Všechno, co počká do Nového roku, vyškrtněte a rozdělte si úkoly. Týmová práce dokáže zázraky. A máte-li starší děti, svůj podíl na vánočních přípravách by měli mít též. Mohou pomoct s pečením, nákupy i zvládnout samostatné úkoly, jako třeba sehnat vánoční papír, zabalit dárky pro zbytek rodiny, uklidit komoru nebo umýt okna. Tedy, trváte-li na tom, že bez toho by vánoce nebyly, jak mají být.

  • Napište Ježíškovy

    Nestresujte se maličkostmi, jako je momentálně nepříjemný kolega, nedostupný telefon a podobně. Buďte chladná, konstruktivní, "nezasekávejte" se na hloupostech
    Autor: profimedia.cz

    Jasně, to víte i bez našeho článku. Ale jedna věc, je, že mu napíší děti, druhá, že své sny zhmotní na papír celé dospělé osazenstvo rodiny, počítaje dospívající děti. Naše rodina je hodně rozvětvená a hromadný e-mail Ježíškovy, nás již několik let chrání od nákupů nesmyslů. Při rozbalování dárečků pak míváme nefalšovanou radost a nemusíme po svátcích nic vracet. Zkuste to a nebudete litovat.

  • Čas na portské

    I když je teprve polovina listopadu, vpusťte Vánoce do své koupelny!
    Autor: shutterstock.com

    Chladné a temné dny je třeba prosvětlit něčím blahodárným. Pro nás je to už pár let portské víno, které v chladných nocích zahřeje a navíc po něm máme dobrou náladu. Ale vlastně je jedno. Někdo raději svařák, jiný whisky nebo třeba horký hruškový džus. Zkrátka pořiďte si domů k pití něco, co máte ráda a nešetřete na sobě. Všechno vám pak půjde od ruky lépe.

  • Blahoslavený budiž internet

    ...
    Autor: Shutterstock

    Díky bohu za vynález internetu a on-line nakupování. Obvykle touto dobou zasednu večer k počítači a objednám, vše, co si myslím, že budeme potřebovat, a to včetně některých dárků, přes internet. Jen si dávejte pozor, zda je zboží skladem a prodejce garantuje jeho doručení do vánoc. A doporučuji využít jiný způsob dopravy, než je Česká pošta. Fronty na pobočkách jsou ukrutné.

  • Bez sluchátek ani ránu

    vánoce
    Autor: Shutterstock

    Nevím jak vás, ale co mě v předvánočním období přivádí k naprostému šílenství, je kolekce asi 20 nejhranějších “vánočních” songů, které se od poloviny listopadu linou z reproduktorů ve všech nákupních centrech a ze všech rádií. Dobrou zbraní jsou sluchátka, do kterých si můžete z telefonu či MP3 přehrávače pustit, co chcete. A klidně koledy, jestli si na ně potrpíte.

  • Kašlete na praktické dárky

    ss
    Autor: alltoys

    Neplýtvejte penězi za praktické dárky. Ty přeci můžete koupit kdykoli a po vánocích dokonce i s velkými slevami. Soustřeďte se na to, co vašim blízkým udělá opravdovou radost. Kupte manželovi mikinu s logem jeho oblíbeného sportovního týmu nebo kolekci CD milované kapely. Dceři drahý svetřík, který už týdny okukuje ve výloze. Dobrý tip: Pokud doma Ježíškovi nepíšete a chcete je překvapit, mrkněte se z jejich počítače na Google, kontextová reklama vám napoví, na jaké zboží sami před nedávnem koukali. A pamatujte, že krabice skvělé čokolády udělá vždycky větší radost, než nové papuče.

  • Pečte jen pro radost

    Vyzrajte tentokrát na předvánoční stres!
    Autor: Shutterstock.com

    Pro někoho je pečení vánočního cukroví radost, na kterou se celý rok těší, pro někoho noční můrou. Pokud patříte do druhé kategorie nebo prostě nemáte letos čas, upečte jen to, které je váš majstrštyk a je v rodině nejoblíbenější. Přiberte k pečení kamarádky nebo děti, bude je to bavit a užijte si společný čas. Zbytek kupte. V každém regionu dnes najdete vyhlášenou pekárnu či cukrárnu, která peče z kvalitních surovin. Navíc vás to nejspíš vyjde levněji, než kdybyste těch 12 druhů pekla sama.

  • Vyhýbejte se nákupním centrům

    I nakupování má svá pravidla. Přečtěte si krátký manuál.
    Autor: Shutterstock

    Pokud to není nevyhnutelně nutné, raději před svátky nenakupujte ve velkých nákupních centrech. Právě v nich se totiž kumuluje vánoční hysterie. Za zvuku vánočních písní v nich ženy propadají šílenství a muži beznaději. Pokud už do nějakého takového musíte, naplánujte si, do kterých obchodů chcete jít a plánu se držte. Ubráníte se tak davové psychóze a neutratíte za úplné zbytečnosti.

  • Nakupujte bez mužů a malých dětí

    Na nákup choďte zásadně najedená!
    Autor: Profimedia.cz

    S předešlým bodem úzce souvisí i toto doporučení. Muži a děti dělají z velkých nákupů téměř antické drama. Nechte je doma. Dobrou společnicí vám bude kamarádka nebo dospívající dcera. Všichni ostatní vám jen zkazí náladu a vy pravděpodobně jim.

  • Proškrtejte plán návštěv

    Pravidelná konzumace čtyř šálků kávy denně může podle jeho výzkumu snížit o 20 procent riziko deprese.
    Autor: profimedia.cz

    Máte-li rozvětvenou rodinu může se stát z vánočních svátků jen nekonečný maraton návštěv, na jehož konci budete všichni úplně vyřízení a otrávení. Racionalizujte. Štědrý den slavte v co největším kruhu a stejně tak následující dva svátky. Pak vám zbude den dva, abyste si mohli dát nohy na stůl a celý den koukat na pohádky nebo jít na procházku.

  • Jmelí přednější umytých oken

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com

    Asi slyšíte ze všech stran, že se máte vykašlat na předvánoční úklid, ale stejně nakonec většina z nás podlehne a uklidí, jak nejlépe dokáže. Každopádně mějte na paměti, že umytá okna vánoční atmosféru nedělají, takže pokud nestíháte, radši zapalte svíčky, františky a vyzdobte si byt. Ježíšek vám prstem po knihovně přejíždět nebude a na tchyni se opravdu můžete vykašlat.

  • Zredukujte čas v kuchyni

    Vánoční tradice
    Autor: shutterstock.com

    Během svátků bude všude spousta dobrot a proto je předvánoční čas ideální pro lehké a rychlé večeře. Zkrátka počítejte s tím, že kolem štědrého dne strávíte v kuchyni spoustu času, tak si dopřejte alespoň dva týdny oddechový čas. Rodině trocha střídmosti rozhodně neuškodí. Za pár týdnů budou mít řízků, krůt, kachen, hus a všemožných delikates více než dokáží sníst.

  • Zajděte na svařák

    Adventní čas je čas setkávání. Místo uklízení si raději udělejte čas na přátele. Udělat si dýchánek s kamarádkami je pro mě vánočním rituálem, na který si nenechám sáhnout. Během svátků už na sebe totiž pravděpodobně nenajdeme čas. Dýchánek můžete spojit i s nákupem, návštěvou dobročinného bazaru nebo jinou bohulibou činností.

    Období Vánoc je vyvrcholení podzimu.
    Autor: Shutterstock.com

  • Proberete oblečení a kosmetiku

    Oblečení
    Autor: Shutterstock.com

    Přesto, že se navzájem přesvědčujeme, abychom to s uklízením nepřeháněly, stejně to většině z nás nakonec nedá. A když už budete u skříně, pořádně ji proberte a vytřiďte z ní, co se dá. To samé platí i o kosmetice. Nepotřebné pak můžete zabalit a odvézt do charity. Budete se divit, ale největší sháňka není jen po teplém zimním oblečení, ale také spodním prádle a kosmetických potřebách. I ženy bez domova ocení rtěnku, podprsenku a nějaké hygienické potřeby. Takže pokud k balíku nepotřebného šatstva přikoupíte pár balení tamponů a sprchového gelu, uděláte někomu velkou radost.

  • Potřebujete masáž

    Uvolněte se a relaxujte při božských masážích a koupelích ve soecializovaných lázních.
    Autor: Shutterstock

    Další z mých oblíbených předvánočních kratochvílí je masáž. Osvěží nepřízní počasí a stresem zmítané tělo i duši. Můžete na ni vyrazit s kamarádkou, ale třeba i s maminkou, sestrou či jinou blízkou bytostí. Kromě toho, že strávíte nějaký čas spolu a proberete, vše co vás trápí, budete mít více energie na celé ty vánoční galeje.

  • Udělejte si radost

    Zpestřete si s partnerem vánoční čas a zabavte se zvyky a tradicemi. Třeba takový polibek pod snítkou jmelí má něco do sebe.
    Autor: Shutterstock.com

    Co si budeme namlouvat, v adventním čase pracuje většina z nás za tři. Za to všechno smejčení, nakupování, vaření a organizování si proto zasloužíme odměnu. Kupte si tedy nějaký krásný dárek pro sebe. Osobně doporučuji hezké šaty, ve kterých se při štědrovečerní večeři budete cítit neodolatelná, ale jestli vám stejnou radost udělá návštěva kadeřníka nebo nedejbože nový vysavač či pánvička, budiž.

  • Udělejte dárky vlastníma rukama

    ...
    Autor: Shutterstock

    Vlastnoručně vyrobený dáreček udělá kolikrát větší radost, než drahá věc. Takže pokud zrovna nemáte na rozhazování a naopak máte trochu volného času, promyslete, co vašim blízkým udělá radost.

  • Vytvořte si vlastní rituály

    Radost pohledět: Doutzen Kroes, Candice Swanepoel, Erin Heatherton, Lily Aldridge, Alessandra Ambrosio, Lindsay Ellingson a Miranda Kerr
    Autor: Profimedia.cz

    Dodržovat spousty vánočních rituálů od gruntování, popíjení svařáků, půlnočních mší, rodinných setkání až po lidové obyčeje může být pěkně otravné. Pomůže, vytvořit si rituály vlastní. Pravidelné setkání s přáteli, společné malování balícího papíru, mlsání v drahé cukrárně, zkrátka co vás napadne. Důležité, že si tento zvyk vytvoříte sami.

  • Jednejte spontánně

    Nezapomeňte na rtěnku.
    Autor: profimedia.cz

    Nic z vánočních oslav není povinnost. Takže pokud se na to necítíte, prostě si vánoce zařiďte po svém. Zavřete se doma s kopou zmrzliny, zůstaňte dva dny v posteli a pijte jen šampaňské, dejte děti na dva dny k babičce či kamarádce a vyrazte si na výlet, nebo se jen pořádně vyspěte. Zkrátka udělejte to, po čem toužíte. Vánoční prázdniny si zaslouží každý z nás.

     

     

     

Diskuse ke článku
.