Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nový smartphone je venku a vy ho musíte mít. Co teď?

18. listopadu 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Právě vydali nejnovější verzi chytrého telefonu vaší oblíbené značky, po které tak moc toužíte? Jenže tolik peněz najednou si nemůžete dovolit. Ale chcete si udělat radost, aspoň jednou za rok. Pokud ale každý měsíc něco ušetříte, řešení existuje. Zkuste drobnou nebankovní půjčku a vysněný mobil můžete mít doma za pár dnů.

Aby se splátky nestaly noční můrou, je třeba si všechno pořádně rozmyslet, ptát se a dodržet několik základních pravidel. „Podstatné je vybrat si správnou společnost, u které si chcete půjčit, tím předejdete řadě možných rizik,“ vysvětluje Tomáš Konvička, obchodní ředitel společnosti Fair Credit, která se zabývá poskytováním drobných nebankovních půjček.

Jenže jak takovou společnost poznat? Už jen tím, že má vlastní web s logem, kontakty i sídlem společnosti. „Rozhodně nevěřte žádným anonymním nabídkám na půjčky bez rizika, které jsou na internetu nedohledatelné,“ varuje Konvička.

Na všechno se ptejte

Většina solidních společností už má také vlastní bezplatnou zákaznickou linku, nebo online kontaktní formulář, kde se můžete bez obav na cokoliv zeptat. Ke standardu už patří i online kalkulačka, kde si svůj plánovaný úvěr předem propočítáte.

Pokud se již rozhodnete pro konkrétní společnost a sjednání půjčky, následovat by měla schůzka se zástupcem firmy, který vám vysvětlí všechny nejasnosti a smlouvu o úvěru s vámi uzavře. „Zástupce vám musí všechno dopodrobna vysvětlit. Nebojte se na všechno ptát, i na to, co vám přijde hloupé. Žádná hloupá otázka neexistuje,“ radí Tomáš Konvička. „Pokud se vám chování zástupce nezdá, smlouvu nepodepisujte a jděte raději jinam.“ Ze smlouvy by mělo být na první pohled jasné, kolik si půjčujete, za jakých podmínek a jak vysoké budou splátky.  Nepodepisujte nic, čemu nerozumíte.

Nemáte na splátku? Nezatloukejte

Ale i vy buďte upřímní. Pokud například víte, že nebudete moci splácet, půjčku si nesjednávejte, čekají vás jen problémy. Také se může stát, že na splátku zapomenete, nebo na ni opravdu nebudete mít. V tom případě se nesnažte problém zamést pod koberec, řešte ho. „Seznamte se svou situací věřitele a snažte se najít řešení. Jedná-li se o odpovědnou společnost, bude se vám snažit vyjít vstříc,“ uzavírá Tomáš Konvička.