Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pravdy o mateřství, které raději nechtějte znát

  • Také vám zatajili některá tajemství o mateřství?
    11. října 2014 | 06:00

    Toužila jsem být maminkou, ale! Dříve než jsem se rozkoukala po prvním porodu, už jsem byla zase „v tom“. A tak jsem spadla do mateřství až po uši a zjistila, že mě nikdo nevaroval. Mít malé děti je prostě blázinec, i když bych samozřejmě neměnila. Co vás může zaskočit?

  • Sama ani na záchodě

    Čtení na záchodě
    Autor: Shutterstock.com
    Jakmile začne vaše dítko lézt a chodit, nebudete nikde sama. Ani vteřinu. Pokud ho „neuvězníte“ na chvíli v postýlce či ohrádce, ve vteřině bude u vás. A když zavřete dveře? Čekejte zoufalé bušení, kňourání, křik. Bez mámy to zkrátka nejde. Musíte si zvyknout.
  • Věšák, trampolína, šplhadlo = máma

     

    Máma se stane vším, co si na ní děti vymyslí.
    Autor: Shutterstock.com

     

    Že budu všechen čas věnovat dětem jsem očekávala. Ale že se proměním i na tělocvičné nářadí? To bylo překvapení. Jenže je to přesně tak. Stačí jen dosednout do křesla a už jsou na mně. A skáčou a plazí se a sápou… Nemyslím si, že je to tak jen u nás. A chce to hodně pevné nervy!

  • Noc patří dětem

    Když celý den běháte kolem mrňousků, zoufale večer toužíte po chvilce klidu. A když už náhodou své ratolesti uspíte v přijatelných hodinách, tetelíte se blahem. V tu chvíli byste vidinu odpočinkového večera vyměnila za všechny luxusní kabelky světa, holt priority se mění. Jenže: děti vám to jen tak snadno nedarují. Jen co ulehnete do postele a pořádně zaberete, ozve se křik. A vám začíná nová směna. V takový okamžik si vzpomeňte, jak moc jste si je přála. Jen to vám pomůže kočírovat emoce a překonat únavu. 
    Děti
    Autor: profimedia.cz
  • Kocovinu několik let nedospíte

    Mít únikovou cestu je nezbytné a budete ji potřebovat. Když vás bude kamarádka lákat ven a manžel děti pohlídá, zaplaví vás opojný pocit štěstí, i když své děti milujete. Ale pozor! S alkoholem brzděte. Vaše děti nezajímá, že jste „propařila“ noc. Hned ráno se na vás vrhnou a vy musíte neprodleně začít fungovat. Tedy pokud nemáte tak úžasného muže, že by za vás vzal i „ranní šichtu“. A tak raději opatrně!
    S dětmi kocovinu jen tak nevyležíte.
    Autor: Shutterstock.com
  • Siesta u kafe? Zapomeńte

    Potřebujete se rychle vypravit ven, na nákup, k lékařce? Vsaďte se, že vaše dítě si bude soustředěně hrát a ani za nic se mu nebude chtít vyjít z bytu ven, odmítne spolupracovat při oblékání, těsně před odchodem se polije, zapatlá, začne se vztekat. A co když se chcete chvíli nerušeně věnovat své domácnosti? Pak vás nejspíš potomek začne tahat za tričko a dožadovat se okamžitého odchodu na hřiště, zahradu, bude toužit po vaší pozornosti. A začne tak zlobit, že mu, pokud nejste dostatečně tvrdá, nejspíš vyhovíte. Pro klid zkrátka cokoliv!Taky si malujete, že rodičovskou využijete k setkávání s přáteli u šálku dobré kávy, zatímco vaše děti si budou nerušeně hrát? Omyl! Možná tak během prvního půl roku. Jen co si ale váš drobeček sedne, na jednom místě dlouho nevydrží. A co teprve, když si stoupne! Pobyt v kavárně, kdy neustále odbíháte, abyste vytrhla potomkovi z ruky nežádoucí předměty, případně hasila nesváry s jinými dětmi, se pro vás stane na nějakou dobu očistcem.
    Podzimní depka může být dobrou výmluvou, proč nejít s kamarádkou na kávu.
    Autor: Profimedia.cz
  • Všechno je naopak

     

    Potřebujete se rychle vypravit ven, na nákup, k lékařce? Vsaďte se, že vaše dítě si bude soustředěně hrát a ani za nic se mu nebude chtít vyjít z bytu ven, odmítne spolupracovat při oblékání, těsně před odchodem se polije, zapatlá, začne se vztekat. A co když se chcete chvíli nerušeně věnovat své domácnosti? Pak vás nejspíš potomek začne tahat za tričko a dožadovat se okamžitého odchodu na hřiště, zahradu, bude toužit po vaší pozornosti. A začne tak zlobit, že mu, pokud nejste dostatečně tvrdá, nejspíš vyhovíte. Pro klid zkrátka cokoliv!

    ...
    Autor: shutterstock.com
  • Jen si, mámo, uklízej!

    Je ještě jedna věc, která vás bude stát velkou dávku sebeovládání. Pořádek v bytě! V jednu chvíli bude vaše domácnost připomínat džungli. Ať děláte, co děláte. Otřete monitory a v mžiku budou upatlané. Sesbíráte hračky a v zápětí je najdete nahromadě. Čisté prádlo bude lítat ze zásuvek, nádobí zase ze skříněk. Co s tím? Dokola si opakujte: „Je to jen vývojová fáze, však to brzy přejde!“ Jednoho dne se to určitě srovná.
    Domácí úklid je stres, na který se snad žádná žena netěší...
    Autor: profimedia.cz
  • Dlouhé telefonáty? Ani náhodou!

    Byla jste zvyklá na hodinové hovory s kamarádkou? I na to nějakou dobu zapomeňte. Jen co se do hovoru položíte, obvykle se něco stane, rozbije, dítě se uhodí, popere se sourozencem. Snažte se vychrlit vše důležité hned v první větě, protože k další už se možná nedostanete. A podobné je to i se psaním e-mailů či chatováním. Nepropadejte ale panice. Existují i krásné chvilky. Když se na vás váš drobeček usměje, políbí vás, obejme, řekne vám : „mami“, všechna příkoří budou rázem zapomenuta a vy budete s jistotou cítit, že mateřství má smysl. Ten nejvyšší!!!

    S dětmi si klidného telefonování neužijete.
    Autor: Shutterstock.com


Autor: Alena Dušková
Diskuse ke článku
.