Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Máte všeho po krk? Pomůže vám náš krizový scénář!

Vás svět, přátelé, rodina i manžel potřebují spokojenou a plnou síly. Naučte se ji nabírat.
29. září 2014 | 06:00

Jste utahaná, ráno se nemůžete vykopat z postele, a večer do ní padáte jako podťatá? Máte pocit, že vám dá někdo ještě jeden úkol navíc, a vy po něm půjdete s nožem v ruce? Pak jste zřejmě přetažená a potřebujete krizový scénář.

Nebudu vás unavovat výhružkami, že pokud máte opravdu naloženo nad hlavu, hrozí vám deprese, zhroucení, vyčerpání, nebo dokonce vyhoření. Vy sama víte, kolik unesete, a na vás je, abyste ze zad shodila část nálože dřív, než bude pozdě.

Kdo má dost?

Říká se tomu krizový scénář a psychologové ho ordinují lidem, kteří jsou přetíženi a mají víc práce, povinností a starostí, než je zdrávo. Nasadit by ho měl každý, kdo si několikrát za den v duchu říká, že má prostě dost. A je jedno, jestli jen lítáte mezi prací a domácností se třemi dětmi a manželem, který večer vyžaduje teplé jídlo, jestli jste si nabrala dvě práce, abyste poplatila všechny složenky a ještě vám něco zbylo, nebo jste po ošklivém rozchodu, a máte nervy nadranc. Každý unese trochu jiný náklad, a jen vy poznáte, že je čas něco z něj odhodit.

Soupis nákladu

První krok je, že si musíte uvědomit, co všechno na sobě taháte. Dejte si tu práci a každý den během jednoho týdne si sepište seznam všech, ale opravdu všech povinností, které běžně děláte. Myslím i drobnosti typu: vyzvednout recept pro maminku, zavolat kamarádce a pomoct ji zvládnout depku, koupit dceři bačkory do školy… Budete se divit, kolik toho běžná žena zvládá.

Odhazování závaží

Až se přestanete divit tomu, co všechno stíháte (a nikdo si toho ani nevšimne), vezměte tužku a začněte škrtat. Léky klidně vyzvedne manžel, kamarádka to bude muset chvíli zvládnout bez vás, bačkory se dají objednat přes internet… Část povinností delegujte na někoho jiného, jiné vynechejte úplně. Je to stejný princip, jako když vám ke konci měsíce dochází peníze, a vy si na týden dáte takzvaný úsporný režim. A tak jako víte, že se dá nějakou dobu kupovat jen to nejnutnější, naučte se dělat jen to nejnutnější. Možná vám na nabrání síly bude stačit týden, někdo potřebuje měsíc, nebo i delší dobu.

Návrat k „normálu“

Časem možná zjistíte, že některé věci už nebudete dělat nikdy (denně teplé večeře, když se dá zavést třeba studený čtvrtek), k jiným se vrátíte (vyžehlíte prádlo). Důležité je, když jde do tuhého, a vy přestáváte zvládat, abyste nenasadila model superženy, a nestrhla se, protože zhroucená a vyhořelá máma a manželka, je celé rodině k ničemu. Vás svět potřebuje spokojenou a plnou síly. Naučte se ji nabírat. 

Autor: MAJ