Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Děkuji ti, mami! Dopis dcery, která právě vylétla z rodinného hnízda

  • Životních rad a mouder našich maminek bychom se měli držet.
    25. září 2014 | 06:00

    Má milovaná maminko, den, na který jsem se já takovou dobu těšila, a ty ses ho skrytě bála, je už za námi. Celý život jsi mi dodávala odvahu dělat to, co považuji za správné, proto jsem nyní ve svých třiadvaceti získala odvahu se osamostatnit a odstěhovat se z domova. A za výbavu, kterou jsi mi dala s sebou, jsem ti vděčná, neb mi pomůže v nelehkých situacích života mladé ženy. Ještě raději však jsem, že ona výbava neobsahuje sadu hrnců a naškrobené ubrusy, ale samé užitečné rady a triky, jak obstát v životě. 

  • Využij svého kouzla!

    Když jsem byla mladší, naprosto mne fascinovalo, jak umíš jednat s muži. Samozřejmě ve vší slušnosti, ale tví kamarádi by pro tebe udělali první poslední. Stačí pořádně zamrkat velkýma hnědýma očima, nahodit nevinný pohled a rázem je o vše postaráno. Díky ti za tento pohled a přátelskou povahu, protože já teď mám odstěhované všechny krabice s věcmi, přivezené a smontované křeslo a přislíbené drobné úpravy v mém novém bytě. 
    Někdy stačí se na muže usmát, aby nám pomohl s opravami.
    Autor: Shutterstock.com
  • Průprava polárníka

    Jen co táta za sebou zabouchl dveře od bytu, ihned jsi otevřela okna i dveře a větrala si, aby byl doma čerstvý vzduch. Za to jsem ti dnes vděčna, protože můj krásný mladistvý podkrovní byt nemá úplně nejlepší zateplení, což je při chladnějších ránech cítit už nyní. A jen díky tvé polární průpravě nemusím po večerech plést svetry, abych byla připravena na horší, nebo spíš studenější, časy.
    Když je v bytě zima.
    Autor: Shutterstock.com
  • (Ne)lehká kuchyně

    Zeleninový salát je nejlepší jídelníček na hubnutí
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Nepamatuji se, že bych tě někdy viděla vařit svíčkovou, nebo něco podobného. Zato zeleninové saláty, těstoviny a rizota byly doma na denním pořádku. Což je pro mě teď neskutečná výhoda! Všechna tato jídla si zvládnu ukuchtit sama, a tak jestli se mi po něčem skutečně nemusí stýskat, je to jídlo od maminky. Přijdu z práce a nemusím se trápit tím, že nestihnu zadělat těsto na knedlíky, abych měla druhý den do práce dostatečný oběd. Čímž vlastně zabiji dvě mouchy jednou ranou. Tímto lehkým vařením ušetřím čas, nádobí a s mojí šikovností pravděpodobně i nervy.
  • Správné umístění toaleťáku

    Kdo zažil tu horkou chvilku, kdy se za záchodě ocitl bez kouska toaletního papíru, nikde nikdo poblíž, ví, o čem mluvím. Poskakovat se staženýma kalhotama přes půl místnosti není příliš komfortní. Naštěstí mě máma naučila mít vždy po ruce náhradní roličku, kdyby náhodou ta v držáku došla. Blbé ale je, pokud zapomenete doplnit i tuto železnou zásobu na dosah ruky ze záchoda. 
    Toaletní papír se podle mužů vyměňuje sám.
    Autor: profimedia.cz
  • Cit pro vkus

    Dlouholetým pozorováním toho, jak jsi rekonstruovala byt a později i chalupu, kde žije babička, jsem se naučila, že bydlení si lze zařídit barevně, avšak vkusně. S mým infantilním vztahem ke všemu barevnému nyní vím, že nic se nemá přehánět. Už neprahnu po tom, mít každý kus nábytku zářivý a raději se vyžívám v bláznivém výběru doplňků.
    Doplňky do bytu můžou být barevné.
    Autor: Shutterstock.com
  • Ramínka z obchodů

    Když se tě v obchodě s oblečením pokladní zeptá, jestli chceš nechat ramínko, vždy odpovíš, že ano. Za to jsem ti obzvláště vděčná, protože teď si mám alespoň na co pověsit všechny mé (no, možná i pár tvých) šaty, košile a kabáty a nemusí se mi krčit ve skříni. Čímž ti chci teda říct, že až budeš hledat ty bílé puntíkaté šaty, jsou pověšeny pod červeným kabátem. Ono těch ramínek totiž moc nebylo, tak jsem musela při stěhování trochu improvizovat. Ale neboj, nějaká ti tam zbyla!
    šatní skříň
    Autor: Shutterstock.com
  • Darovanému koni...

    Odmítat dary není příliš slušné, a tak bychom měli vždy s úctou poděkovat, ačkoliv si o darované věci můžeme myslet co chceme. Pokud jde o knížku, která se nám nelíbí, zašoupneme ji do knihovny a problém je vyřešen. Jestliže ale jde o výbavu do bytu, je to už trochu horší. Pokud vám milovaná tetička dá sadu cibuláků, která se už po staletí dědí z jedné ženy na druhou, předpokládá, že to budete považovat za chloubu vaší nové domácnosti. Naštěstí mne moje drahá maminka naučila, že takovéto Danajské dary lze schovat dostatečně hluboko do skříně a vytahovat je pouze v ty chvíle, kdy vás tetička přijede navštívit.
    dar
    Autor: Shutterstock.com
  • Jak se vyhnout žehlení

    Pečlivé věšení na sušák, vypnutí a důkladné skládání. Mechanické činnosti, kterými se snažíš vyhnout žehlení prádla. Ani já to nemám jinak a můj vztah k tomuto kousku domácího spotřebiče nejspíše nikdy přátelský nebude. Zkusím se držet i dalšího tvého triku, a to najít si takového manžela, který nebude nosit košile, které bych pak musela žehlit.
    Žehlení je hračka, když víte, jak na něj.
    Autor: Shutterstock.com
  • Ukliď si sama

    Když děti ve škole povídaly, že jim maminka uklidila v pokojíčku, vždycky jsem to považovala za strašnou nespravedlivost, že tuto činnost ty po mně a bráchovi od určitého věku vyžaduješ! Proč si ostatní nemusí uklízet a my ano? Pravda, spolužáci pak často nemohli najít své věci, protože jim to maminka někam šikovně schovala, ale i tak. Teď už vím, že to byl vyšší záměr naučit se o své věci starat a pečovat sama. Vím, jak fungují takové věci, jako je lux, nebo pračka, takže se o sebe dovedu poměrně slušne postarat sama.
    Uklidit kolem sebe pomáhá i uklidit si v sobě
    Autor: Shutterstock
  • Pij s mírou!

    Jsem ráda, že po tobě mám malinko výdrž, co se týče alkoholu. Kdyby mě zrušila jedna sklenička vína, pravděpodobně by to se mnou dopadlo zle. Do ložnice musím vyšplhat po příkrých schodech, které bych v nějakém těžším deliriu nejspíše nevyšla, popřípadě se z nich zřítila. Takže mami, díky, že nejsem po tobě nějaká třasořitka a že něco vydržím! A nejen, co se týče toho alkoholu...
    Připijte si s kamarádkou na zdraví červeným vínem, opravdu vám prospívá.
    Autor: profimedia.cz

Diskuse ke článku
.