Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

10 věcí o životě, které jste měla vědět už ve dvaceti

  • Kdybyste ve dvaceti věděla, co víte dnes.
    17. července 2014 | 06:00

    Všechno, co potřebujete znát, se bohužel nenaučíte v mateřské školce. Dokonce ani na střední a na vysoké. To nejdůležitější většinou pochopíte až se třicítkou na krku. Následující životní zjištění se vám však mohou hodit v jakémkoli věku.

  • Stačíte na víc, než si myslíte, ale nemusí to každý vědět.

    I superhrdinky potřebují někdy pomoc.
    Autor: shutterstock

    My ženy zvládneme strašně moc – práci ve vrcholovém managementu, podnikání, rodinu, domácí práce, sebevzdělávání i koníčky. Ale když budete stále dokonalá a supervýkonná, nikdo nebude mít pocit, že by vám měl s něčím pomoct. Proto je lepší někdy zkrátka přiznat, že nestíháte, a že pomoc potřebujete.

  • Je správné pečovat o své bližní, ale je třeba si ujasnit, kdo jsou to ti bližní.

    Babička potřebuje vaši pozornost více než kamarádky
    Autor: Shutterstock

    Během života investujete čas, energii, emoce a často i peníze do řady lidí, kteří se z nějakého důvodu stali vašimi přáteli. Jejich počet s věkem závratně stoupá a není v lidských silách být dobrým přítelem všem. A popravdě, možná vaši pozornost potřebuje mnohem více vaše babička, která už tu dlouho nebude, než potrhlá kolegyně řešící už pátý románek se ženáčem v pořadí.

  • Přátelé nejsou ti, kteří vás zvou na večírky, ale ti, kteří vám v sobotu ráno přijdou pomoc se stěhováním.

    Pravé přátelství není jen o zábavě
    Autor: Shutterstock

    Mít hodně přátel je prima, ale časem zjistíte, že většině z nich na vás záleží méně než na tom, co si dají dnes k obědu. Většina lidí, které za život potkáte, o vaši společnost stojí, když se chtějí bavit, potřebují se vypovídat nebo s vámi udělat byznys. Vaše trable je ani trochu nezajímají. Takže narazíte-li na někoho, kdo je kvůli vám ochoten rezignovat na vlastní pohodlí, nebo do vás investovat svůj čas a energii, držte se ho.

  • Půjčovat si peníze na věci je blbost.

    Půjčovat si na obleční a jiné věci je nesmysl
    Autor: Shutterstock

    Věci se obnosí, rozbijí či ztratí, dluhy zůstanou. Když už se zadlužit, tak kvůli něčemu trvalému – vzdělání, cestování, bydlení. Vědomosti a zážitky se nerozbijí ani neztratí a vlastní bydlení je investice na celý život.

  • V každém kolektivu se najde slepice nebo blbec.

    Na kolegyně, které vám nesednou, narazíte všude
    Autor: Shutterstock

    Je úplně jedno, kolik pracovních či přátelských kolektivů vystřídáte. V každém z nich se najde protivná ženská či pitomý chlap. Je třeba to brát s nadhledem. Rozčilování je zbytečná ztráta energie a času.

  • Ne všichni stojí o vás názor.

    Některé lidi nemá smysl přesvědčovat
    Autor: Shutterstock

    Narazíte-li na člověka, který má potřebu vás intenzivně přesvědčovat o svém názoru na cokoli, nemá smysl snažit se mu říkat názor svůj. Nechce ho slyšet, ale potvrdit ten svůj. Stejně tak bude pro vašeho partnera irelevantní, co si myslíte o počítačových střílečkách, které tak miluje.

  • Uklidit si kolem sebe opravdu pomáhá uklidit si i v sobě.

    Uklidit kolem sebe pomáhá i uklidit si v sobě
    Autor: Shutterstock

    Když si s něčím nevíte rady, vždycky pomáhá situaci uspořádat. A je jedno, jestli si uděláte pořádek ve skříních, na pracovním stole, nebo si napíšete seznam pro a proti.

  • Nejen muži neumějí číst vaše myšlenky.

    Vaši blízcí neumějí věštit vaše přání
    Autor: Shutterstock

    Když něco chcete, řekněte si o to. Nedostatkem empatie netrpí jen muži, jak se v ženských časopisech obvykle píše, ale i vaši kolegové, kamarádi a rodina. Pokud tedy toužíte po povýšení, musíte nadřízenému nastínit, že tyto ambice máte. Jestli vás štve, že vás kamarádka pořád tahá do svého oblíbeného zakouřeného baru, řekněte jí, že se vám tam nelíbí. A pokud chcete něco od svého muže, nečekejte, že to vycítí z vašich pohledů.

  • Hlasitá je dobrá jen hudba a zábava, nikoli výměna názorů.

    Křičí jen ti, kdo jsou v koncích
    Autor: Shutterstock

    V okamžiku, kdy zvýšíte hlas více než je nutné, prohráváte a je úplně jedno, zda jde o spor partnerský, rodičovský nebo pracovní. Více síly je vždy v normálním hlasem pronesených argumentech.

  • Nepřízeň osudu není nikdy tak hrozná, abyste na sobě nemohla pracovat.

    Nikdy není tak tma, aby na konci nebylo světlo
    Autor: Shutterstock

    Nejhorší, co můžete v krizových situacích udělat, je sednout si na kanape, plakat nad rozlitým mlékem a litovat se. Přišla jste o zaměstnání? Nevadí, najdete další, kde se naučíte něco nového. Práci se vám najít nedaří? Nevadí, můžete se zdarma rekvalifikovat. A ve volných chvílích zkuste třeba běhat. K tomu zhubnout nebo zlepšit si kondici máte jedinečnou příležitost - dostatek času na pohyb a hlídání si jídelníčku. Opustil vás partner? Co si třeba dodělat vysokou, konečně se naučit pořádně anglicky nebo vyrazit na dobrodružnou cestu do Asie. Zkrátka, ať se děje, co se děje, vždycky existuje cesta vpřed.

Klíčová slova:  život, rady, 10, rodina
Diskuse ke článku
.