Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jak splácet půjčku, abychom se vyhnuli problémům

23. června 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Půjčku máme zařízenou, smlouvu podepsanou, peníze držíme v rukou. Díky půjčce jsme si určitě vyřešili tíživou finanční situaci. Ale nesmíme zapomínat, že nyní nastává méně příjemná část celé záležitosti – peníze je potřeba vrátit.

Pár tipů a doporučení, které vám splácení mohou výrazně ulehčit, nabízí Tomáš Konvička ze společnosti Fair Credit.

Prvním a nejdůležitějším krokem je samozřejmě mít na splácení peníze. A tomu lze výrazně pomoci správně nastavenou výší úvěru a domluvou s úvěrující společností. „Smlouvu o poskytnutí úvěru by s vámi měl probírat obchodní zástupce dané společnosti,“ popisuje Tomáš Konvička, obchodní ředitel společnosti Fair Credit, která se zabývá poskytováním drobných nebankovních půjček. „Právě s ním byste měli probrat i svoji stávající finanční situaci i své výhledy do budoucna – a důležité je nic mu nezastírat, nic si nepřimýšlet, nezamlčovat, prostě zachovat upřímnost,“ radí Tomáš Konvička. Pokud totiž obchodní zástupce sjednává smlouvu na základě chybných podkladů, nemusí půjčka odpovídat vašim skutečným možnostem a může se tak stát zdrojem problémů jak pro vás, tak pro společnost.

Základem je řád

Dalším nedocenitelným nástrojem, který vám může ušetřit nejednu bezesnou noc, je evidence splátek. Ta může mít dvojí podobu. Nejtypičtější je prostý dokument, který obdržíte ke své smlouvě a který obsahuje podrobné údaje o počtu splátek, jejich výši a termínu splatnosti. Právě do tohoto dokumentu se vyplácí veškeré splátky zaznamenávat, v podstatě „stříhat metr“ až do doby, kdy odejde splátka poslední. „Některé progresivnější společnosti již nabízejí vedení této evidence po internetu,“ podotýká Tomáš Konvička. „Je to rychlejší a modernější způsob téhož s tím rozdílem, že evidence se vám provádí jaksi sama a máte ji kdykoliv k dispozici,“ říká.

Pro klid duše bývá dobré nechat si každou odešlou splátku od společnosti potvrdit a příslušná potvrzení si uschovat. I při tom nejlepším úmyslu člověka, který může a chce vše splatit načas a bez problému může dojít k technickým chybám, nedorozuměním a zásahům různých šotků.

A co když peníze dojdou?

Může se samozřejmě stát, že přes veškerou snahu náhle přijde výpadek penězovodu nebo nějaká nepředvídaná situace, finanční kůň si lehne a odmítne se postavit opět na nohy. „Pokud se z jakéhokoliv důvodu stane, že nebudete schopní splácet, je důležité o situaci okamžitě informovat dotyčnou společnost,“ varuje Tomáš Konvička. Pokud totiž zvolíte cestu zarytého mlčení, problém se jen prohloubí.

„Není třeba se komunikace obávat, koneckonců v úvěrových společnostech jsou také jenom lidé. Pokud jste si vybrali osvědčenou a férovou společnost, měla by se s vámi pokusit vyjednávat, najít řešení, které bude přijatelné pro obě strany,“ uzavírá Konvička.