Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak bojovat s letní finanční tísní?

.
16. června 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Letní měsíce mohou být po finanční stránce skutečnou noční můrou. Ke všem možným výdajům a platbám se zpravidla přidruží ještě další – placení dovolených, táborů a podobných kratochvil. I při nejlepší snaze a nejpečlivějším plánování se může snadno stát, že s penězi zkrátka nevyjdete a začnete uvažovat o půjčce. Jak si takovou půjčku vybrat a zařídit, aby se vám nakonec nevymstila? Ač to zní téměř neuvěřitelně, jde to.

 

„Když už si sjednáváte nebankovní úvěr, dbejte na to, abyste využili stabilní a ověřené společnosti,“ varuje Tomáš Konvička, obchodní ředitel společnosti Fair Credit, která se zaměřuje na drobné nebankovní půjčky. „Anonymní nabídky raději rovnou zahoďte – dívejte se po internetových stránkách společnosti, kde byste měli najít její sídlo, kontakty nebo bezplatnou linku,“ dodává.

Na stránkách společnosti by pak měla být i jednoduchá kalkulačka, která vám dokáže celou půjčku předběžně spočítat – výši a frekvenci splátek, úroky, RPSN a jiné náklady.

Žádná otázka není hloupá

Navíc by již mělo být standardem, že po sjednání schůzky přes telefon nebo on-line formulář za vámi společnost vyšle svého zástupce a ten s vámi celou transakci podrobně probere. Přinese také smlouvu o půjčce, kterou je záhodno si opravdu důkladně prostudovat. Právě obchodníka byste se měli ptát na cokoliv, co vám ohledně půjčky není jasné. „Nebojte se zeptat opravdu na všechno – obchodní zástupce je tu od toho, aby vám poradil. Pokud není schopný nebo ochotný vaše dotazy zodpovědět, obraťte se raději na jinou společnost,“ radí Tomáš Konvička.

Tomáš Konvička
Autor: www.faircredit.cz

Důležitá je upřímnost, komunikace a řád

Při sjednávání smlouvy je bezpodmínečně nutná ještě jedna věc, a tou je naprostá upřímnost, co se týče vašich příjmů, výdajů a možností. Pokud budete některé věci týkající se vaší finanční situace zamlčovat, pouze si zaděláváte na problémy.

A když už je půjčka úspěšně sjednaná? Ke slovu by měla přijít evidence. K půjčce byste měli dostat vytištěný přehled, kde jsou uvedené jednotlivé splátky. Pečlivě si zaznamenávejte, co je již splaceno a co vás ještě čeká. „Každou odeslanou splátku byste si od společnosti měli nechat potvrdit,“ říká Tomáš Konvička ze společnosti Fair Credit. „Některé společnosti navíc už nabízejí sledování splátek po internetu, což je jednoduchý a pohodlný způsob této evidence,“ dodává.