Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jsem špatná matka? A jak to poznám?

Přemýšlíte často nad tím, jestli jste správná matka?
7. dubna 2014 | 06:00

Jsem špatná matka? Tuhle otázku si podle průzkumu pravidelně klade více jak 80% žen. Mají k tomu důvod? A jak vlastně poznají, jestli jsou dobré nebo špatné?


Má to být nejdůležitější ženská životní role. Být matkou! Bohužel to nefunguje tak automaticky. Ano, přiznám se. I já o své mateřské roli pochybuji. Pochybnosti začaly hned po porodu. Necítila jsem obrovskou vlnu lásky, která by mě pohltila. V porodnici jsem nepila fenyklové čaje, jako ostatní maminky, ani si nechodila povídat s ostatními o kakání, malinkatých ručičkách a zavinovačkách. Už tehdy jsem se sama sebe ptala: "jsem snad špatná matka".

"Role matky skrývá určité stinné stránky," přiznává psycholožka Alena Páchová, "jsou to především pocity, o kterých se ženy bojí mluvit. Přitom jsou zcela běžné a není důvod se cítit kvůli nim provinile," vysvětluje.

ilustrační foto
Autor: shutterstock.com

Jsem dobrá máma?

Na jedné straně jsou samozřejmě všechny mámy, včetně mě, nevýslovně šťastné. Mají milované dítě, pro které by udělaly všechno na světě, ale stále trpí nějakými výčitkami a jsou psychicky labilní. Stále se ptají: "neměla bych mít své dítě ráda ještě víc", "proč necítím naplnění, když si hrajeme na hřišti", "proč jsem spokojená, když se o dítě stará babička a já si vyrázím s kamarádkami na drink", "jak to, že sousedovic Tonda spí celou noc", "neměla bych všechen volný čas trávit jen se svým dítětem?"

"Ano, jsou to zcela běžné otázky, které si matky pokládají. Některé z nich se tím trápí a o svém mateřství díky tomu pochybují," popisuje psycholožka. Přitom podle ní není nic špatného na tom, že ženy-matky stále touží i po chvilce pro sebe. Že si udělají čas na své záliby, partnera nebo prostě jen dlouhý spánek. Maminky a zejména ty novopečené zažívají občas psychicky dost vypjaté situace. Některé maminky se přiznávají, že po několika probdělých nocích, kdy ratolest jen pláče, začaly být vůči dítěti dokonce agresivní. Pak samozřejmě přichází výčitky svědomí a opět se do hlavy vkrade pocit: "jsem špatná matka!" "Každé matce, která o sobě pochybuje, říkám: "Nejdůležitější je, abyste se vy cítila v pohodě. Pak se tak bude cítit i vaše dítě!" dodává.

Kdyby věděla, že ho z té postele je tak nedostane, tak se tak pitomě neraduje!
Autor: Shutterstock.com
Najděte si čas pro sebe

Každá matka by si tedy měla najít čas sama na sebe. Umět přehodit část svých povinností na partnera, prarodiče nebo na paní na úklid. Věnujte se svému dítěti, ale nikdy nezapomínejte sama na sebe. Nemějte výčitky, když vás to na dětském hřišti nebaví. Chvíle, které si ukořistíte pro sebe si vychutnávejte a využívejte. Sejděte se s kamarádkami, zajděte do sauny, běžte na nákupy, cokoli, co s dítětem běžně udělat nemůžete.

A hlavně! Nezapomeňte si tedy tuhle chvilku užívat a nemít u toho výčitky. Neberte si vzor v amerických filmech. Ano, Julia Roberts jako zasloužila matka v roli Erin Brokowich sice byla stále v pohodě a k tomu nevýslovně sexy, ale realita byla zcela určitě jiná. Neřešte, co byste jako matka měla udělat správně. Dělejte to tak, jak cítíte, že je to správně. Pak budete šťastná nejen vy, ale hlavně vaše dítě. Zkrátka špatná máma není ta, která si to o sobě myslí, ale ta, která s tím pocitem nic nedělá!

Autor: ali