Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vyhoďte děti včas z domu, varují odborníci. Jinak si nezačnou vydělávat!

Vaše děti často nepoznají, že je čas postavit se na vlastní nohy, až dokud vám nedojde trpělivost.
31. března 2014 | 09:45

Mamahotelu a rodičovského servisu si užívá čím dál víc dětí, a pokud propásnete ten „správný věk“, kdy je vypustit do světa, zaděláváte si na pořádný problém.

Přestárlé dítě

„Snažila jsem se donutit svého šestadvacetiletého syna, aby žil normálně. Chtěla jsem, aby si Tadeáš konečně začal vydělával, našel si vlastní byt a prostě odešel.

Nevadilo mi, že bydlíme spolu, ale přišlo mi divné, že se kluk ode mě nechá živit a nehne prstem. Sem tam ho donutím jít na brigádu, ale jinak nic nedělá.

Dokud studoval vysokou školu, bylo samozřejmé, že u mě může bydlet a já všechno zaplatím. Jenže teď už to ani neutáhnu,“ svěřuje se padesátiletá Denisa. Konečně jí došlo, že by její syn měl žít trochu samostatně. Jenže dostat ho z bytu není jen tak.

Když nepomůžou řeči

Denisa vedla se synem dlouhé hovory, během nichž se mu snažila vysvětlit, že ho má ráda, ale bylo by dobré, kdyby se přestal spoléhat na to, že máma vydělá peníze, nakoupí jídlo, vypere, uklidí a zaplatí nájem.

„Ze začátku mi všechno odkýval, ale dál nepracoval, hrál hry na počítači a proflákal celé dny. Nakonec mi otevřeně řekl, že se mu pracovat nechce. Tehdy jsem pochopila, že je zle,“ vypráví Denisa, které tehdy psycholožka poradila, ať syna nechá „vyhladovět“.

„Prostě jsem úplně vyprázdnila spíž i lednici a kupovala jsem si jídlo jen pro sebe. Doufala jsem, že syna tenhle drastický krok donutí zvednout se z gauče a začít něco dělat.“

Hození přes palubu

„Chvíli to sice trvalo, ale nakonec se Tadeáš opravdu vzpamatoval. Našel si stálou práci a s kamarádem si pronajali byt. Také se konečně zamiloval. Myslím si, že je mnohem spokojenější než dřív. Jen jsem ho k tomu musela dokopat,“ směje se spokojeně Denisa.

Kufry za dveře

Podobně razantně vyřešila potíže s dospělou dcerou dvaapadesátiletá Majka. „Když mi začalo být jasné, že vysvětlováním nic nezmůžu, zajistila jsem dceři letenky, ubytování a práci v Anglii. Řekla jsem jí, že pokud neodletí, ráno jí vystěhuju kufry na chodník před dům.

Nezbývalo jí nic jiného než se vydat do světa. Doslova,“ říká Majka. Jako psychoterapeutce jí totiž bylo jasné, že přišel čas, kdy se dcera musí postavit na vlastní nohy.

Zajímá vás, jak dětem i sobě usnadnit jejich odchod z domova a co na to odborníci? Víc se dočtete v aktuálním čísle magazínu Blesku pro ženy.

Autor: MAJ