Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Příběhy velkého přátelství: Kamarádka vám může zachránit i život

Nejlepší kamarádky při vás stojí po celý život.
15. února 2014 | 13:30

Zatímo partneři přicházejí a odcházejí, pravé kamarádky máme na celý život. Jsou tu pro nás, když je nám špatně, když se rozvádíme, ale i když si potřebujeme užít hromadu zábavy. Přitom stačí klidně i mít jen jednu, ale opravdovou!

Veronika se rozhodla žít bez dětí a pracovat na své kariéře. Ve 42 letech tak měla před sebou stále velmi úspěšnou dráhu realitní makléřky, milujícího partnera a psa. Byla pravým opakem Dany (62), která měla děti ve věku Veroniky, těšila se z vnoučat a plánovala klidný důchod s prací na zahrádce a hlídáním.

Těžko byste uvěřily, že tyto dvě naprosto rozdílné ženy mohou být současně nejlepšími přítelkyněmi. Před 10 lety je navždy spojila jedna věc, kterou mají společnou. Láska k vážné hudbě.

Co na partnerovi nesnášíte, přátelům většinou tolerujete

Kamarádky jsou pro život důležité
Autor: profimedia.cz
Faktory, na kterých funguje přátelství, jsou diametrálně odlišné od těch, na kterých stavíme partnerský vztah. Zatímco od budoucího manžela očekáváme co nejpodobnější pohled na život případně rodičovství a budoucnost, stejně jako podobnou věkovou či sociální skupinu, k přátelům jsme daleko velkorysejší.

Je to samozřejmě z toho důvodu, že s přáteli nejste v každodenním kontaktu, ani nesdílíte společnou domácnost. K vlastnostem, které byste u partnera nemohly vystát, přistupujte s bezbřehou tolerancí. Dokonce u přátel máme naopak tendence hledat vlastnosti či záliby, kterými partner neoplývá. Jednoduše proto, že se o nich chceme s někým povídat.

Zachránila mi život

Kamarádky jsou pro život důležité
Autor: profimedia.cz
Z Amandy (29) a Carol (42) se staly nejlepší přítelkyně poté, co Carol Amandě zachránila život. Zdá se to jako samozřejmost, ale samozřejmé je v tomto případě projevit vděk. Přátelství ale jen na vděku, stejně jako vztah, stát nemůže. Když se Amanda před 7 roky přestěhovala do městečka, kde Carol žila odmalička, nikoho neznala. Náhodou na sebe získaly kontakt a Amanda si s Carol často psaly a občas si i zatelefonovaly. Právě v průběhu těchto telefonátů získala Carol pocit, že "s tou holkou není něco v pořádku".

Amanda se časem dostala do stádia, kdy Carol popisovala, že víkend strávila čištěním podlahy zubním kartáčkem a neutuchajícím pláčem, velmi jemně jí navrhla odbornou pomoc, na kterou ji doprovodila. Od té doby se z nich staly nejlepší přítelkyně.

Přátelé jednají nesobecky

Kamarádky
Autor: Shutterstock.com
Je fascinující, že u přátelských vztahů často nefunguje rovnováha "braní a dávání", ovšem aktérům to nevadí. Opravdoví přátelé za svoji pomoc při stěhování, ve finančních problémech či při rozchodu s partnerem neočekávají, že jim to v brzké době nějak oplatíte. Schopnost prožívat radosti i starosti jde přirozeně, ruku v ruce s náklonností, kterou k těmto lidem chováte.

Bez nich ani ránu

Pamatujete si ještě poslední sérii seriálu Sex ve městě? Carrie se rozhodla odstěhovat se do Paříže s Petrovskym, což se zdálo jako dobré rozhodnutí, vzhledem k tomu, že Charlotta a Miranda už měly rodinu a neměly na sebe tolik času. Když se ale ukázalo, že jediný, koho Carrie v Paříži zná, je její partner, který na ni zrovna nemá čas, začala postrádat svoje přátele.

Cythia Nixon jako Miranda Hobbes byla v Sexu ve městě okouzlující.
Autor: profimedia,mbase

I když byla v metropoli kultury a módy, chyběl jí někdo, s kým by se o své zážitky či emoce podělila. Jednoduše jí chyběly přítelkyně. To, co prožíváte s partnerem se totiž nevyrovná vztahu, který máte s kamarádkami, a naopak.

Pokud jste tedy čerstvě zamilovaná a nemůžete se od miláčka odtrhnout, zkuste to alespoň občas, kvůli svým kamarádkám. I když se to teď možná nezdá, dřív nebo později budete děkovat bohu, že je máte.

Autor: brig