Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Papež podpořil kojení na veřejnosti! Šokují vás nahá ňadra v Sixtinské kapli

13. ledna 2014 | 15:30

Šok ve Vatikánu! Papež František překvapil rodiče dvaatřiceti dětí, které v neděli slavnostně křtil v Sixtinské kapli, když jejich matky vyzval, aby novorozence klidně nakojily přímo tam.

"Dnes nám tady sbor bude zpívat jednu z nejkrásnějších melodií, bude to sbor dětí a jejich křiku. Některé budou křičet, protože se jim tu nelíbí, jiné proto, že mají hlad. Pokud mají vaše děti hlad, pak je maminky bez velkého přemýšlení nakojte. Protože ony jsou tady ti nejdůležitější," apeloval papež ve své řeči.

Velmi neformálně pojal papež i svůj improvizovaný projev, který byl velmi krátký a emotivní. Napsala o tom italská média, která také připomínají, že František už dříve vyzýval ženy, aby se nebály kojit děti v kostele během jeho mší.

Kojení je intimní záležitost.
Autor: profimedia.cz
Další neobvyklou okolností křtu byl i fakt, že se ho zúčastnil i manželský pár, který neabsolvoval církevní, ale pouze občanský sňatek. To je prý důkaz, že nový papež plní další ze svých slibů - několikrát totiž dal najevo, že by se s dětmi lidí nesezdaných v kostele nemělo zacházet jako s "druhořadými věřícími".

Právě v Sixtinské kapli, kterou kvůli Michelangelovým freskám navštěvují desetitisíce turistů, byl František, kterého britský deník The Independent označil jako "propagátora kojení", loni v březnu zvolen papežem.

Papže František líbal během štědrovečerní mše sošku Ježíška
Autor: EPA
František je médii často vykreslován jako pokorný, skromný a velmi lidský vůdce katolické církve. Svou pověst si vysloužil například tím, že odmítá stěhování do luxusní rezidence v papežském paláci nebo tím, jak bezprostředně se chová při setkáních s věřícími.

Autor: lena, ČTK