Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Druhý potomek? Připravte na něj staršího sourozence

Připravte svoji ratolest na nového člena rodiny důkladně.
15. října 2013 | 15:02

Jakmile si z porodnice přinesete druhé dítě, život se vám opět změní od základů. Bude to ale jiné, než poprvé. Tentokrát totiž nemáte na starosti jen miminko, ale i větší dítě, na které nesmíte v žádném případě zapomínat. A právě pro vaše dítě to bude největší změna, tak se mu ji snažte ulehčit.

Kdy je čas říct „Budeš mít sourozence“ a jak na to

Věk v jakém je vaše dítě, ovlivňuje to, jak bude novou situaci ohledně sourozence chápat. Pokud je docela malé, asi nepochopí co, se děje, ale za to se s novou situací lépe vypořádá. Se starším dítětem na to budete muset jít chytře.

Těhotná žena
Autor: Shutterstock.com
1. Počkejte, až vám trošku povyroste bříško a na pomoc k vysvětlování si vezměte ultrazvukový snímek, dítě tak lépe pochopí, že se vám v rostoucím bříšku schovává nový sourozenec.

2. Udělejte si rodinnou chvilku v posteli, vezměte si s sebou něco dobrého k jídlu a kromě fotky miminka v bříšku si společně prohlédněte také obrázky staršího dítěte. Malé děti velice rády poslouchají, jak se narodily, jaké to bylo a jak vypadaly, když přišly na svět.

3. U té příležitosti mu vysvětlete, že i nové miminko bude takhle malé, a že bude potřebovat pomoct, aby bylo tak šikovné, jako on. Zdůrazníte tak jeho důležitost a potlačíte rivalitu vůči miminku.

Připravte svoji ratolest na nového člena rodiny důkladně.
Autor: Shutterstock.com
Nechte dítěti soukromí

Nenechte svou ratolest myslet si, že jste ji odsunuli na druhou kolej. Než miminko povyroste a bývalý jedináček si na něj zvykne, nechte ho spát ve vaší ložnici. Dítě tak bude mít zachováno stávající soukromí svého pokojíčku, nebude muset odcházet kdykoli půjde sourozenec spát a nebude se budit s jeho pláčem.  Za pár měsíců si na přítomnost dalšího člena rodiny zvykne a snáze se s ním potom podělí o svůj prostor.

Než svěříte své dítě na hlídání někomu cizímu, dobře si ho prověřte
Autor: archiv
Nezapomínejte na rituály

S péčí o novorozence ubývá čas na staršího sourozence, to může potvrdit každá maminka. Měnit ale dítěti zajeté rituály se nevyplácí. Naplánujte si dopředu, kdo bude uspávat malé miminko a kdo naopak koupat starší dítě nebo kdo mu večer přečte pohádku. V těchto činnostech by se rodiče navíc měli střídat, aby nevyvolávali pocit, že jeden z nich má raději miminko. Jestli je už dítě větší, je tu ideální prostor na to, obstarat nejdříve malé dítě a pak se plně věnovat tomu většímu.