Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Překvapivé zjištění: Větší vždycky neznamená lepší!

Na velikosti záleží! Pokud tedy hledáte potencionálního otce svých dětí.
10. září 2013 | 14:00

Alespoň pokud jde o otcovské kvality. Originální studii v pondělí zveřejnili američtí vědci, kteří měřili velikost varlat novopečených otců a sledovali, jakou péči věnují svým potomkům. A výsledky jsou překvapující.

"Neřekl bych, že muži s velkými varlaty jsou vždycky špatnými otci, ale naše údaje u nich ukazují tendenci méně se zapojovat do takových věcí, jako je přebalování, koupání, připravování jídla, braní dětí k lékaři a podobně," uvedl hlavní autor studie, antropolog James Rilling z Emoryho univerzity.

Do výzkumu se zapojilo 70 mužů různých etnik - převážně bělochů, ale také Asiatů a Afroameričanů. Všichni měli děti ve věku od jednoho do dvou let. Zkoumaným mužům bylo od 21 do 55 let a žili s biologickými matkami svých dětí. Většina párů byla sezdaná.

Muži s menšími varlaty jsou mnohem lepšími otci.
Autor: Shutterstock.com

Podle měření a průzkumu vědci zjistili, že čím větší měli sledovaní muži varlata, tím méně času trávili tak běžnými rodičovskými aktivitami, jako je přebalování.

Oproti tomu u mužů s menšími varlaty vykazoval mozek víc "pečovací aktivity", když jim vědci ukázali snímky jejich dětí, a také byli aktivnější v péči o potomky. Tuto skutečnost vědci ověřovali nejen u mužů samotných, ale také samostatně u jejich partnerek.

Autor: lena, ČTK