Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dáváte dítěti dudlík? Pravděpodobně z něj bude kuřák!

Dudlík může ovlivnit budoucí život dítěte.
22. července 2013 | 06:00

Říká se, že je lepší dudlík, než paleček. Na rozdíl od cucaného palce se dá totiž dudlík snáze odstranit. Ovšem pokud dítě bude s dudlíkem chodit ještě do školky, může to vést v budoucnu k mnoha špatným návykům!

Jako uspávací prostředek funguje dudlík spolehlivě, alespoň pro většinu dětí. Ale kolem dvou let už by děti dudlík nemusely používat, a rozhodně ne přes den.

Sání dudlíku podle odborníků sice snižuje v raných měsících života syndrom náhlého úmrtí kojence, ale v pozdějším věku už je použití dudlíku sporné.

Problémy s řečí

Strkáte dudlík dítěti do medu? Pak na to rychle zapomeňte! Hrozí mu riziko porušení zubní skloviny a jiných nemocí ústní dutiny. Pokud navíc dítě dumlá dudlík celý den a nevytáhne ho z pusy, pak hrozí ještě jiné riziko, a to že se začnou měkké kosti v ústní dutině přizpůsobovat tvaru dudlíku.

Můžou vzniknout odlišnosti v postavení zubů nebo nesprávná klidová poloha jazyka, která se pak podílí na vadné výslovnosti sykavek (c, s, z, š, č, ž) i dalších hlásek. Logopedové tedy varují: dudlík ano, ale nepřehánět to! A když už, tak speciální, tedy anatomicky tvarovaný.

...
Autor: Shutterstock

Dudlík jako náhražka

Nové studie také ukazují na možnou souvislost mezi dudlíkem a budoucími nevhodnými návyky. Tišení dudlíkem může vést k tomu, že dítě bude v dospělosti řešit problémy jídlem, pitím nebo cigaretou.

Pokud tedy dítěti, které křičí, nabídnete další lahev s pitím nebo dudlík, vůbec to problém nevyřeší, ale ještě ho zhorší. Stejně tak v dospělosti nevyřeší problémy v práci či v manželství tatranka, lahev červeného vína nebo krabička cigaret.

I když je výše uvedený názor tak trochu přitažený za uši, něco na tom zřejmě bude. Děti, které se totiž v kojeneckém a batolecím věku naučí řešit problémy náhražkami, budou to dělat i v dospělosti.

Jen těžko si totiž ve dvaceti vezmete do pusy dudlík, ale sáhnete spíše po té cigaretě nebo se přejíte čokoládou.

Potřebné pomůcky pro nejmenší - více ZDE

Dáváte svým dětem dudlík?
66,2%
33,8%
Děkujeme za Váš hlas!
100 hlasů
51 hlasů

Autor: iva