Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chcete mít hodné dítě? Dodržujte doma rituály!

18. dubna 2012 | 06:34

Stále vaše ratolesti chtějí, abyste s nimi dělala některé věci opět a znovu a dokola? Hrajete tutéž hru, zpíváte stejnou píseň, čtete tutéž pohádku? Děti k tomu mají velký důvod. Je to pro ně uklidňující.

Čtení té samé pohádky, zpívání stejné ukolébavky, či veselá básnička opakovaná už po sto padesáté, to dokáže někdy lézt na nervy.  

Každá rodina si však vytváří během společného života vlastní rituály pro nejrůznější příležitosti. Často jsou to milé tradice, které se přenášejí z rodičů dál na děti. A to je dobře.

Proč jsou rituály důležité

Rituály dávají dětem pocit jistoty. Vše, co se pravidelně opakuje a odehrává podle stejného schématu, přijímají děti snadněji.

Už na malá miminka působí například opakující se melodie zvonkohry uklidňujícím dojmem. Buzení spáče do školky či do školy pomocí plyšového kamaráda je také snadnější.

Ranní kakao je zase důležité pro ty větší děti, stejně jako pro dospělé tradiční kávička. Večerní pohádka s příjemným pomazlením, či hlazením navodí klidné usínání. I nepříjemné povinnosti se pro ně pak stávají zábavnými momenty dne, které už nebudou chtít vynechat.

"Tím, že se rituály stále opakují, stabilizují a harmonizují rodinné prostředí a atmosféru, která v ní vládne. Budují vzájemnou blízkost, posilují rodinné soužití, vnášejí do věcí řád a smysl a značně usnadňují proces změny," říká psycholožka Věra Ritomská.

Je to na vás mámy

Každodenní rituály jsou v rodině životně důležité pro zdravé a příjemné rodinné klima a podle psychologů jsou to většinou právě mámy, které je "vymýšlejí".

Tatínkové mají na fungování rodiny často zkreslený pohled. O mnohých rituálech ani nevědí, neznají tak detailně, co děti dělají, co mají rády.

Mámy se nejvíce starají o domácnost, udržují teplo domova, a proto mají zájem, aby rituály udržely při životě. S dětmi společně nakupují, pečou a vaří, čtou si s nimi, chodí na procházku, tráví čas společnými rozhovory, probírají zážitky.

Podporují dětskou kreativitu – tvoří a zdobí si byt jejich vlastními výtvory a kresbami. Snaží se děti zapojit do běžných rutinních aktivit hravou formou.

Průměrná česká rodina utratí měsíčně za jídlo více než sedm tisíc
Autor: profimedia.cz

S tatínkem se dobře řádí

Přestože mají tatínkové na rodinný život často zkreslený pohled, na něco jsou výborní.

"Otec umí být tvůrcem dobré zábavy. Chlapci s otci rádi zápasí a měří si síly, otcové v porovnání s matkami vymýšlejí více dobrodružných aktivit," říká speciální pedagožka Ingrid Kubovičová.

Mezi oblíbené rodinné rituály s otci patří lechtání v posteli, zápasení či večerní koupání. Otec v rodině více trénuje dětskou odvahu a bojovnost.

Mezi nejoblíbenější rituály s tátou však patří i lenošení v peřinách při pohádkách (44%), strašení se (34%), stavění bunkrů (32%) a čtení si v posteli (32%). Otcové překvapivě častěji než matky tráví s dětmi čas v obchodních centrech.

Pokud děti nechtějí spát, pomůže pohádka
Autor: profimedia.cz

Co nás nejvíc baví

Každá rodina může mít vlastní jedinečné rituály spojené se spánkem, jídlem, trávením volného času, hygienou, plněním povinností.

Podle průzkumu děti s rodiči nejčastěji spolu doma dívají televizi (83%), hrají se různé hry (71%), večeří (64%) a čtou si (62%). Další chodí na procházku do parku, vyprávějí si zážitky z předchozího dne, nebo společně snídají.

Oproti minulosti chodí méně rodin společně do divadla nebo do kina. Stejně se snížil počet rodin, které navštěvují prarodiče.

Rodinný čas už netráví na pikniku, ale více grilují.
Mezi nejoblíbenější rodinné rituály patří oslavy narozenin (88%) a jmenin (82%) všech členů rodiny. Až 80% rodin si před spaním popřeje sladké sny.

Autor: lesk.sk, Kbak