Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 zásad, jak ve zdraví přežít dovolenou s rodinou

Dovolená pro vás nemusí být další pracovní maraton
9. července 2011 | 06:00

Mají to být nejkrásnější dny v roce. Jak to ale zařídit, aby se pro vás vysněná dovolená nezvrhla v letní peklo? Nenechat se zničit pracovními resty ani svým potomstvem! Stačí dodržet těchto několik rad.

Ještě v hotelu pobíháte s notebookem a hledáte připojení? Když se vám to konečně podaří, už zase musíte řešít náplň dne svých dětí. Tak takhle tedy ne! Letos už žádné karamboly, stresy ani potíže! Volno si přeco taky musíte pořádně užít. Pokud máte stejné předsevzetí, udělejte si plán. Vyplatí se to.

1. Vybírejte společně

Udělejte si s partnerem a dětmi hezký večer a začněte plánovat společně. Možná se budete divit, že má každý z rodiny úplně jinou představu než vy. A protože jste jako žena určitě taktik, hledejte kompromis. Něco, co vás bude bavit všechny. Pokud jeden z vás přistoupí se skřípěním zubů na požadavky toho druhého, k ničemu to nebude. Výčitky typu „Já ti říkala, že tady bude nesnesitelné horko!“ nebo „Věděla jsem, že mě ve stanu budou kousat mravenci!“ vám dovolenou zaručeně pokazí.

TIP:
Předejděte takovým problémům i za cenu, že pojedete každý jinam.

2. Buďte trochu sobec

Každá matka trpí zvláštním komplexem, který ji nutí vymýšlet pro děti spoustu programů, lézt s nimi po skalách, hrát fotbal, sjíždět bobovou dráhu a vařit jim oblíbené šišky s mákem. Jenže to je dovolená jako z noční můry. Zatáhněte za brzdu a zvolněte. Pokud vám to nedá, střídejte den, kdy se dětem budete věnovat, se dnem, kdy budete jen odpočívat a věnovat se sama sobě.
Sedmatřicetiletá pošťačka Linda to řeší jednoduše. „Chci se dětem věnovat a o dovolené si s nimi hrát a povídat, ale ne neomezeně. Zavedla jsem pravidlo, že mám přesně stanovený čas – většinou hodinu dopoledne a dvě odpoledne –, kdy jsem ochotná blbnout s nimi, hrát karty nebo Člověče, nezlob se, ale s podmínkou, že zbytek času mě nechají válet se u vody a číst noviny. Funguje to skvěle,“ prozrazuje svůj trik maminka tří dětí.

TIP: Využijte nabídku cestovek, které zajišťují během dovolené hlídání dětí i se sportovně-zábavním programem. Vy můžete relaxovat po svém a děti se nebudou nudit. Pobavíte se pak u táboráku nebo na karnevalu, takže si vás potomci určitě užijí dostatečně.

3. Srovnejte si život

Jsme zvyklé před odjezdem vyřešit všechny pracovní problémy, ať máme klid, ale to je podle psychologa Aleše Kaliny z mujvztah.cz málo. „Aby si člověk mohl užívat, potřebuje mít pořádek v práci, ve financích, ve zdraví a ve vztazích,“ tvrdí odborník. Pokud máte v některé z těchto oblastí rezervy, může to nabourat i všechny ostatní a idylka popadá jako domeček z karet. Aleš Kalina říká, že pokud během dní, kdy konečně zvolníte životní tempo, narazíte na nefunkční vztah nebo narušené zdraví, nepomůže vám ani dovolená za čtvrt milionu.

TIP: Otestujte se, jak na tom v těchto oblastech jste. Obodujte si je od nuly do deseti, a pokud to stihnete, napravte tu, která má nejmíň bodů dřív, než vyrazíte na prázdniny.

4. Odstřihněte se od práce

Pokud odjedete s vidinou toho, že celých čtrnáct dnů budete řešit pracovní potíže, vrátíte se domů zbitá jako pes. Zapomeňte na práci a odpočívejte. Není to žádná ostuda. Vypustit povinnosti i stres, alespoň čas od času, je vaše povinnost. Navíc když načerpáte síly, budete po návratu pracovat o to lépe.

TIP:
Jestliže si nemůžete pomoct a představa, že si alespoň nevyřídíte e-maily, vás děsí, stanovte si pevnou dobu, kterou během dovolené vyhradíte pro práci. Třeba půl hodiny ráno před snídaní.

5. Neplňte plán

Máte předsevzetí, že každý den ujdete deset kilometrů, uvidíte tři hrady, naučíte se surfovat na vlnách, oběhnete deset kaváren, navštívíte čtyři muzea… Jenže dovolená není plnění pracovního plánu. „Vykašlete“ se na vysoké cíle a dovolte si luxus nedělat nic navíc. To, že nestíháte všechno do puntíku, totiž neznamená, že si dost neužíváte.

TIP:
Pokud potřebujete něco dělat a chcete co nejvíce rozšířit svou sbírku letních zážitků, střídejte aktivní a pasivní odpočinek. Sport a výlety s povalováním. Tak si odpočinete a budete mít dobrý pocit, že jste dovolenou jen „neproflákala“.

6. Nebuďte siamská dvojčata

Čtyřicetiletá obchodnice Ilona řešila, jak to udělat, aby mohla na společnou dovolenou s manželem, když ona miluje nekonečné povalování na pláži, zatímco on je nesnáší. A nakonec to bylo docela jednoduché. Prostě si dali dovolenkový rozchod. „Já se jdu opalovat a můj muž vyráží na výlety do lesa, po historických památkách nebo kam ho napadne. Když objeví nějaké opravdu nádherné místo, příště mi ho ukáže. Takže já jsem odpočatá, opálená, a ještě vidím to nejkrásnější místo, které se dalo najít. Spokojení jsme ona."

TIP: Není důvod, abyste i na dovolené byli všichni pořád spolu. Stačí společná večeře nebo večerní romantická procházka.

7. Vraťte se pomalu

Představa, že hned po dovolené naskočíte do rozjetého rychlíku pracovních povinností, je děsivá. Psychologové radí naplánovat si návrat domů tak, abyste měla další den volna. Potřebujete ještě trochu vstřebat zážitky a zvyknout si na to, že jste zase zpátky v realitě. Dejte si také pozor, abyste se hned první den v práci nestrhla. Nebojte se, skluz určitě za pár dnů v klidu doženete.

TIP: I po dovolené hodně spěte, odpočívejte a pracujte přiměřeně. To, že jste čtrnáct dnů relaxovala, ještě neznamená, že se pak musíte hned zlikvidovat.

Na dovolenou si nepůjčujte!

I kdybyste měla jet na Mácháč místo do Karibiku. Přece se kvůli čtrnácti dnům nezadlužíte na pět let dopředu. To by vám při prohlížení fotek od moře místo vzpomínek naskakovala husí kůže ze splátkového kalendáře. A v Čechách u rybníka může být také krásně.

Autor: Majka Vinická, Kbak