Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pavlína (35): Rodila jsem doma a neměnila bych!

29. března 2011 | 14:49

Dříve prý ženy porodily na poli a hned vyrazily zase obdělávat. Dnes mohou mít veškerou lékařskou péči, přesto se to některým nelíbí. Bojují za to, aby mohly své dítě přivést na svět v pohodlí domácího prostředí.

Vzdělaná, s jasnými názory, tak působí Pavlína (35), matka pětiměsíčního syna, kterého porodila ve svém bytě.  Za jejím rozhodnutím nebyla žádná revolta, jen chtěla vědět, že se na příchod svého dítěte maximálně soustředí a to by prý v hektickém prostředí porodnice nezvládla.

„Během těhotenství jsem chodila jen do poradny k porodní asistentce. Od začátku jsem chtěla porodit doma, ale v záloze jsem měla dvě porodnice. Jednu asi dvacet minut od nás, druhou pět minut autem, kdyby byl nutný akutní převoz,“ vypráví Pavlína. Manžel ji v rozhodnutí podpořil. Nic tedy přirozenému porodu nebránilo. Až přišel den "D".

Domácí porod je pořád kontroverzní záležitostí
Autor: Profimedia.cz

V nemocnici stejně skončila

Porod trval jen čtyři hodiny. Většinu času byla Pavlína ve vodě a manžel jí masíroval záda. Nakonec malého porodila ve dřepu na dece v kuchyni. Vážil 3,6 kilogramu. Menší potíže nastaly, jen když se jí neodlučovala placenta. Asistentka jí zařídila převoz do nemocnice, kde k tomu došlo nejspíš díky pohybu cestou bez jakéhokoli lékařského zásahu. Pavlína si nemůže vynachválit služby porodní asistentky: „Starala se o mě v průběhu celého těhotenství, takže mě i můj zdravotní stav dobře znala a já jí důvěřovala. U nás žádná porodnice vedení porodu vlastní asistentkou neumožňuje, navíc na mnoho dotazů tam odpovídají monotónně: u nás se to prostě takhle dělá.

Jdu do toho znovu

Já chtěla mít během porodu klid na svoji práci a ne ztrácet energii vyjednáváním o svých přáních. Asistentka celou dobu sledovala, zda porod dobře pokračuje, zda se mně i dítěti daří dobře, po porodu syna ošetřila, zapsala protokol o narození. Následující dny nás chodila kontrolovat domů,“ vypráví mladá maminka. Přiznává, že by do toho šla zase. Prioritou pro ni ovšem není místo porodu, ale typ péče. Kdyby mohla rodit se svojí asistentkou a manželem bez rušení, může to být klidně v porodním domě nebo k normálnímu porodu nakloněné nemocnici.

Rodit budu já!

Mrzí ji, že se před veřejností zamlčují rizika porodu v nemocnici. Proti srsti je Pavlíně i jazyk typu: „Ženu rodil ten a ten.“ „Já jsem chtěla rodit sama za sebe,“ říká hrdě Pavlína. Ptáte se, jak to, že neměla strach vzít si na bedra odpovědnost za život svého dítěte? Pavlína reaguje jednoznačně: „To přece děláme všichni, co se rozhodneme mít děti. Věřím, že jsem zvolila pro sebe a své dítě ten nejbezpečnější způsob.“

Ne vždy to vyjde!
Že nemusí v případě domácího porodu všechno ideálně dopadnout, svědčí případ z roku 2009. Tehdy přiváděla na svět v jednom pražském bytě dítě prezidentka Unie porodních asistentek známější spíš jako „zkušená porodní bába“ Ivana Königsmarková. Porod skončil špatně, dítě bylo přidušené a je trvale postižené. Asistentce hrozí za ublížení na zdraví z nedbalosti až čtyři roky vězení! U předchozích porodů (jeden doma a jeden v nemocnici) se ale u této rodičky vyskytly také komplikace. I po takhle drastickém zážitku je proto minimálně zarážející její postoj – další dítě by prý totiž klidně zase rodila doma.

Pohled ze dvou stran:

849790:gallery:true:trueZuzana Štromerová, BSc.
soukromá porodní asistentka
Co vede vaše klientky k porodům doma? Nemáte strach z komplikací?

Pro zdravou ženu je porod doma, pokud o ni pečuje odborník (porodní asistentka nebo lékař), stejně bezpečný jako porod v nemocnici. To je závěr jedné rozsáhlé odborné studie Světové zdravotnické organizace. Pavlína chtěla péči zaměřenou na matku a dítě, nikoli na výsledky různých vyšetření, a byla připravená si za mou službu sama platit, protože není hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Během těhotenství se nezbývám jen dělohou a jejím obsahem, ale tím, jak žena stav prožívá, jak vnímá změny, které jí těhotenství přináší, jak se jim přizpůsobuje, jak navazuje kontakt s dítětem. Zajímá mě, jak vše prožívá otec. V posledních čtyřech týdnech před porodem sleduji kromě fyziologických funkcí ženy také polohu a postavení miminka a to, jak se k porodu chystá, jak prospívá. Podle zevního vyšetření ženy v posledních týdnech těhotenství je možné získat představu o průběhu porodu. Vzhledem k tomu, že ženy, které se chystají porodit doma, netrpí žádnou chorobou a neužívají během těhotenství a porodu žádné léky, lze se spolehnout na to, že pokud by vznikla komplikace, budou se její příznaky objevovat zvolna, a tak bude dostatek času k případnému přesunu do porodnice.


849799:gallery:true:trueMUDr. Vladimír Dvořák
předseda České gynekologické a porodnické společnosti
Jaký je váš názor na porody doma?
Můj názor na porody doma je shodný s názorem České gynekologické a porodnické společnosti. Porody doma považuji za zbytečný hazard se zdravím rodičky a novorozence. I těhotenství, které probíhá zcela fyziologicky, není zárukou toho, že porod proběhne bez problémů. Pokud někdo tvrdí, že umí s jistotou stanovit, který porod proběhne nekomplikovaně, záměrně lže, případně problematice příliš nerozumí. Chápu přirozenou touhu rodiček, aby porod proběhl v co nejvlídnějším prostředí, ale cestou je postupná modernizace našich porodnic a maximální snaha vycházet rodičkám vstříc a ne návrat o sto či více let do minulosti.

Autor: Kateřina Pokorná, Olga Poucheová, Kbak