Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak přežít první den v práci po návratu z dovolené

30. srpna 2010 | 05:00

Únava, podráždění a bolavá hlava. I tak může vypadat první den v práci po návratu z dovolené. Neděste se. Netrpíte záludnou a tajemnou nemocí, ale syndromem návratu z dovolené.

Vrátit se z dovolené a naskočit zase do pracovního kolotoče není podle psychologů nic jednoduchého. Z klidu a pohody musíte náhle přeřadit na plný výkon. Zatímco se ale někdo opravdu z volných dní vrací do práce nadupaný energií a těší se na nové výzvy, další by nejraději ráno ani nevylezl z postele. Pokud jste ten druhý případ, zbytečně se nenervujte. Do práce musíte a smutek, únava nebo vztek jsou běžnými projevy podovolenkového syndromu.

Do zaměstnání nespěchejte

Ať už ale nemůžete dospat radostí, že brzy budete zpátky v pracovním kolotoči, nebo se návratu děsíte, nic neuspěchejte. „Hodně lidí jde do práce v neděli před prvním dnem v práci, aby si prošli maily,“ říká psycholožka Hana Kyrianová. „Radši bych to nedělala, protože už stejně nic nezachráníte, pokud je tam nějaká »jobovka«, tak si navíc zkazíte poslední volný den,“ radí.

Dopřejte si pomalý rozjezd

První den v práci pak radši zapomeňte na skvělé výkony. Nikdo (ani váš šéf) nemůže čekat, že okamžitě doženete všechny resty. Než začnete chaoticky dělat páté přes deváté, v klidu si rozmyslete, čím musíte začít. Vyberte si jednu věc, která spěchá nejvíc, a na tu se vrhněte. „Pokud to jde, vyhýbejte se stereotypní práci nebo ji střídejte s něčím zajímavějším,“ radí psycholožka Kyrianová. A aby byl pro vás návrat snesitelnější, dejte si na pracovní stůl suvenýr z dovolené nebo jako tapetu na plochu počítače použijte fotku z prázdnin. „Také pomůže, když si rovnou začnete plánovat, co budete dělat o příští dovolené nebo aspoň o prodlouženém víkendu,“ dodává psycholožka.

12 tipů, jak přežít návrat do práce

1. Vraťte se do reality.
Po návratu z dovolené si nechte aspoň den nebo dva na rozkoukání. Když si v klidu všechno utřídíte a »srovnáte« se s tím, že dovolená skončila, neměl by vás zaskočit návrat tak silně.

2. Začněte zvolna.
Nevrhejte se po hlavě do náročných úkolů. Tělo i mozek musí přeřadit na jiné tempo.

3. Obrňte se proti panice.
Možná máte pocit, že všechny resty, které se vám v práci nakupily, nemůžete nikdy zvládnout. Zvládnete.

4. Proberte si poštu a pak si v klidu promyslete, který úkol hoří nejvíc.
Tím začněte. Pak postupujte od nejdůležitějšího k méně podstatnému.

5. Nenechte se stresovat.
Všechny úkoly naráz nezvládnete. Vydržely na vás čekat celou dobu dovolené, a tak to ještě den nebo dva vydrží také.

6. Zapomeňte na rychlost.
Raději plňte své pracovní úkoly pomaleji, zato precizněji. Rychle udělaný úkol, který musíte předělat, vás zbytečně zdrží a zvýší váš pocit paniky.

7. Neděste se, že se pořád nemůžete dostat do toho pravého pracovního tempa.
Než se vaše tělo i mozek srovnají s novou situací, trvá to zhruba tři dny až týden.

8. Dělejte si časté pauzy.
Více než jedna delší vás vzpruží víc kratších přestávek.

9. Snažte se protáhnout.
Během každé volné chvilky si zkuste vyběhnout ven nadýchat se čerstvého vzduchu, protáhnout se a rozhýbat.

10. Zpříjemněte si den vzpomínkou.
I když nemůžete celou pracovní dobu civět do zdi a vzpomínat, jak bylo na dovolené krásně, můžete se občas mrknout na suvenýr nebo mušli z dovolené a příjemně se naladit.

11. Hýbejte se.
Nic nevyžene z hlavy chmury tak jako pohyb. Využijte příjemného počasí a vyrazte na procházku, do lesa na houby nebo si zajezděte na kole.

12. Vsaďte na pravidelný režim.
I když jste byli ještě před pár dny zvyklí chodit spát třeba až k ránu, teď se rychle snažte vrátit k normálnímu stylu života. A začněte tím, že budete chodit brzy spát.

Autor: Radka Růžičková, hto