Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Restaurace s dětskými koutky: Zde jsou maminky vítány!

Velké hrací kostky, ohrádka, hračky a hlavně spous-ta místa na měkkém koberci. Sofinka (3) s Josífkem (2,5) se pořádně vydováděli. Navíc před restaurací je nové hřiště a dokonce i jezdící mašinka.
15. června 2010 | 18:02

Je to trend posledních několika let. Čeští restauratéři začínají chápat, že když ve svém podniku neudělají koutek pro malé děti, přijdou o velkou část příjmu. Maminky jsou totiž dobrý byznys. Ale protože neexistují pravidla, jak má dětský koutek vypadat, Blesk zjišťoval v metropoli, co vlastně restaurace nabízejí.

Většinu fungujících kaváren a restaurací s dětskými koutky mají »na svědomí« samotné maminky. „Když jsem měla pracovní schůzky, hledala jsem, kam jít s dítětem a necítit se tam jako vetřelec. Pak jsem našla prostor a rozhodla jsem se, že vybu-duji takovou kavárnu sama,“ říká Simona Angeli-sová (33), spolumajitelka Kafé a Kakao na praž-ských Vinohradech.

Úplně stejně se ke své kavárně Clik na Novém Měs-tě pražském dostala i Claudia Nasliová (42). Jenže v takových útočištích pro mámy s dětmi nejde jen o kafíčko, dortík a pár hraček. Časté jsou doprovodné programy. „Pořádáme dětské oslavy, studenti z DAMU nám hrají pohádky, máme i výtvarné dílny,“ vypočítává Nasliová.

Navíc nechybí speciální občerstvení pro děti – bio jídla i nápoje, bezlepkové produkty a dokonce i et-nopochoutky. A mezi mámami je o takové služby zájem. „Maminky jsou zajímavý obchodní seg-ment,“ přitakává Václav Stárek z Asociace hotelů a restaurací a dodává: „Je to dáno i tím, že věk rodi-čů se posunul, jsou zabezpečení a není pro ně problém restaurace navštěvovat.“ Navíc je to podle něj i dobrý tah ze strany restauratérů. „Ob-chodně je to chytré, vychovávají si potencionální hosty,“ dodává.

A to si začaly uvědomovat i řetězce restaurací. Je-den z největších koutků je na Žofíně. „Ostrov na-vštěvuje spousta rodin, a proto jsme zde zřídili re-stauraci, která je zaměřená hlavně na děti a jejich potřeby. Fungujeme už třetí rok a ohlas je velice příznivý,“ přiznává manažerka Petra Kalošová

NEJDOMÁČTĚJŠÍ

Kavárna Kafé a Kakao, Vinohrady
Za kolik se tu nejen děti občerství?
Polévka     39 Kč
Zapečené toasty    59 Kč
Lívance i palačinky    59 Kč
Krupicová kaše s ovocem    59 Kč
Kafe/kakao a dortík    69 Kč
Zapečené tortilly    98 Kč
Snídaně menu    59 až 98 Kč

NEJBAREVNĚJŠÍ

Kavárna Café Clik, Nové Město
Za kolik se tu nejen děti občerství?
Zapečený toast    20 Kč
Slaný koláč    39 Kč
Lívanečky     25 Kč
Tortilly    45 Kč
Espresso    25 Kč
Čaj    18 Kč
Coca-cola    25 Kč
Horká čokoláda    25 Kč

NEJVĚTŠÍ

Žofín Garden, Slovanský ostrov
Za kolik se tu nejen děti občerství?
Polévka    29 Kč
Těstoviny    55 Kč
Kuřecí řízek    59 Kč
Burger menu    85 Kč
Palačinky    65 Kč
Coca-cola    45 Kč
Mattonka    39 Kč
Café Latte    60 Kč

I tady jsou děti vítané:

* Kavárna maluj, Vinohrady
* Kavárna Na houpacím koni, Smíchov
* Ta kavárna, Vyšehrad
* Kavárna Postu, Nové Město
* Park Restaurant, Vršovice
* Restaurace Gusto, Vinohrady
* Pizzeria Maják, Stodůlky
* Restaurace Vozovna Stromovka, Holešovice

Autor: Monika Rubešková