Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Puberta začíná u dívek o šest let dřív než před sto lety!

Předčasný vývoj způsobil, že dívkám začíná puberta už v devíti letech.
14. června 2010 | 13:46

Dánská studie potvrdila – holčičky přichází do puberty dřív a dřív. Přicházejí tak o část důležitého vývoje, zkracuje se jim dětství. To, kvůli předčasnému vývoji hormonů, může způsobit i negativní dopady v dospělosti. Například rakovinu.

Čím dál víc dívek přichází do puberty už na prvním stupni základní školy. Nesouvisí to pouze s psychickým posunem ve vývoji. Také ňadra jim rostou už o rok až pár let dříve než před dvaceti lety. S tím souvisí i předčasná menstruace, možnost přivést na svět potomka.

Přitom v devatenáctém století se holčičky stávaly dívkami teprve kolem patnáctého roku a s tím souvisela i jejich touha po druhém pohlaví. Tehdy dětství trvalo delší dobu.

Proč?!

Palčivá otázka tedy zní: Co předčasný emoční vývoj dítěte způsobuje? „Je zcela jasné, že něco naše děti ovlivňuje. Ať už je to nedravé jídlo ve formě tolik oblíbených fast foodů, životní prostředí, všudy přítomné chemikálie, či nedostatek psychické a fyzické aktivity,“ uvažuje nad problémem odborník.

Pravdou asi bude, že rychlý svět, ve kterém žijeme, okrádá děti o naivitu, sladkou nevědomost. O sexu se dozví ve školce, první cigaretu zkusí na základní škole. Informace jsou všude lehce dostupné na internetu, v televizi.

Z puberty infarkt

„Puberta je velmi citlivé období v životě každého,“ tvrdí odborník na poruchy hormonů, Richard Stanhope. „Být teenagerem je těžké už samo o sobě. Když se k tomu přidá i vznik nových látek v těle, na malé tělíčko dětí je nápor příliš velký. Také jsou desetiletí ve velkém ohrožení sexuálního zneužití, protože se svým tělem neumí správně zacházet a společnost ani nepředpokládá, že by o sexu uvažovali.“

Předčasný stres a vyspělost může u dívek vyústit až v rakovinu prsu, či infarkt. Lékaři se zatím marně snaží přijít na něco, co by klesající hranici dospívání mohlo opět vrátit do rovnováhy s přirozeným vývojem člověka.

Autor: amp