Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za nechtěné dítě vysoudila 40 tisíc

Ilustrační foto
30. října 2009 | 15:35

Šárka Doušová měla v minulosti těžkou autonehodu, kvůli které má sešroubovanou pánev a velké bolesti. Rozhodla se tak pro sterilizaci. Přesto však nečekaně otěhotněla a požaduje odškodnění 290 tisíc, dostane však "jen" 40 tisíc.

Liberecký kraj by měl podle rozhodnutí soudu zaplatit čtyřicet tisíc Šárce Doušové za nechtěné dítě. Zprávu přinesl server iDnes.cz.

Neočekávané těhotenství Doušové velmi zkomplikovalo její život, protože nepočítala s tím, že po sterilizaci by mohla mít ještě další dítě.

Šárka Doušová je po autonehodě v invalidním důchodu a pro sterizlizaci se rozhodla kvůli zdravotním problémům. Žená má tři děti a její předchozí těhotenství byla také komplikovaná.

Případem se zabýval krajský soud a rozhodl o tom, že Liberecký kraj by měl ženě zaplatit odškodné 40 tisíc korun. Nechtěné těhotenství jí údajně způsobilo psychické, zdravotní i sociální problémy.

Jenže Doušová požadovala o 250 tisíc více a chystá se proti verdiktu krajského soudu odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Pokud by neuspěla ani tam, je připravena celý případ dohnat až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Ilustračné foto
Autor: ČTK

Žena se prý nesnaží vysoudit peníze za nepovedenou sterilizaci, ale za to, že ji lékaři ujistili, že znovu neotěhotní. Neřekli ji totiž, že zákrok není nevratný. Nejspíše došlo k špatné komunikaci mezi lékaři a pacientem.

"Případy, že ženy otěhotní po sterilizaci, jsou výjimečné, ale stávají se a jsou popsané v literatuře. Sám jsem se s nimi jako soudní lékař setkal," řekl MF DNES primář liberecké porodnice Alfréd Dörr.

Skutečnost, že sterilizace nemusí být vždycky stoprocentně spolehlivá, potvrdil i ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí Jaroslav Feyereisl.

"Stává se to. Ale ve velmi výjimečných případech, když je technika nestandardní, například při císařském řezu. Děloha i vejcovody jsou zduřelé, a když splasknou, stehy se mohou uvolnit. Pak je riziko otěhotnění vyšší," říká Feyereisl.

Podle něj je nejspolehlivější provádět zákrok po šestinedělí a laparoskopickou metodou.

Autor: INT, val