Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak sestavit vyvážený jídelníček školáka?

Děti by se neměly příliš cpát, ale ani strádat - a o to se musí postarat právě rodiče.
7. září 2009 | 09:02

V ideálním případě by měly děti školního věku jíst pětkrát až šestkrát denně, není to jednoduché, ale jde to. Blesk.cz vám, spolu s odborníky na výživu, pomůže jídelníček sestavit.

Pro aktivní děti je jídlo zdržováním, pro lenochy hlavním potěšením – oba extrémy jsou špatně. Školáci by však, stejně jako dospělí, měli jíst pětkrát až šestkrát denně a to tak, aby mohly dobře růst, měly dost energie a ještě si pochutnaly.

390292:gallery:true:true

Všichni rodiče jistě vědí, že pestrá strava, kromě základních položek (sacharidy, bílkoviny a tuky) by měla obsahovat i vitamíny, minerální látky, stopové prvky a vlákninu. Kdy a co ale na talíř dát?

Velkou pozornost si zaslouží snídaně. V ranních hodinách se doporučují lehce stravitelné sacharidy, které tělo nezatíží, ale naopak mu dodají potřebnou energii a zajistí tak zdárný start do nového školního dne. Jedním z jejich nejlepších zdrojů jsou celozrnné snídaňové cereálie s mlékem nebo jogurtem.

390298:gallery:true:true

Dopolední přesnídávka
Měla by dodat dostatek energie, takže se hodí ovoce, mléčný výrobek či pečivo. Můžete přidat i nějaký pamlsek, aby dítě zahnalo chuť na sladké.

Oběd
Polední jídlo by mělo být rozhodně teplé a porce úměrná věku a energetickému výdeji, které dítě odpoledne čeká. Nenuťte dojídat porce ani si přidávat. Ideální je libové maso s lehkou přílohou a zeleninou.

Svačina
Pro dobu, kdy už toho má dítě hodně za sebou, ale ještě by mělo být aktivní, je vhodné zařadit kombinaci sacharidů a bílkovin. Vhodné je pečivo s plátkem sýra či šunkou, mléčný výrobek nebo ovoce.

Večeře
Večeře je posledním jídlem dne, a dítě tak již nebude potřebovat větší dávky rychle využitelných zdrojů. Proto je ideální volbou jídlo s obsahem kvalitních bílkovin, tuků a polysacharidů, které dětský organizmus před spaním nezatíží.

Tip: zelenina, těstoviny anebo rybí či kuřecí maso.

390299:gallery:true:true

PÁR FÍGLŮ PRO RODIČE

Zářijová rána jsou pro rodiče školáků většinou soubojem s časem a napjatými nervy. Dětem se do školy nechce a v rámci revolty odmítají i snídat. S prázdným bříškem je ale do školy poslat nechceme. Jak na to? Možná vám pomůže některý z následujících tipů:

1) Posuňte budík o čtvrt hodinky dopředu, aby na snídani byl klid a nemuseli jste jednat ve chvatu.

2) Stanovte na jídlo pravidelnou dobu a pokuste se ji dodržovat.

3) Jistě, že váš štve, že jsou se snídaní problémy, ale zachovejte klid a nekřičte – to může naopak dítě od jídla odradit.

4) Pořiďte na snídani speciální misku a hrneček s obrázkem, dejte na stůl ubrousek, prostě navoďte správnou atmosféru.

5) Vystihněte, zda dítěti vyhovuje rozmanitost, nebo spíš potřebuje jistý stereotyp v nabídce jídla – i když jednou za čas je zapotřebí snídaňové menu změnit...

6) Snídejte společně. Udělejte si čas a sedněte si k jídlu společně, uvidíte, jak to zabere.

7) Nepouštějte ráno dítěti k jídlu televizi – bude koukat na program a nenají se pořádně. Navíc je dobré se jídlu věnovat naplno a uvědomit si ho...

8) Pokud vidíte, že dítě není ráno schopno najíst se dostatečně, dejte mu ještě maličkou svačinku, kterou bude mít po ruce až dostane hlad – například před prvním zvoněním.

9) Za nechutenství dítě nikdy netrestejte, spíš velmi dbejte na pochvalu každého pokroku.

10) Naučte se společně snídat zdravě – mléčné výrobky, cereálie s ovocem a celozrnné pečivo jsou skvělou možností.

Autor: far, ida, vyr