Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak skloubit péči o nemocnou maminku a zaměstnání?

Maminka už bohužel nepoznává ani nejbližší příbuzné.
18. března 2009 | 07:05

Jsem zaměstnaná na plný úvazek jako účetní v jedné malé firmě, pracuji tam již osm let. Mám starou a nemocnou maminku, donedávna o ni pečovala moje sestra, ale teď už se o ni starat nemůže.

Maminku nechceme umísťovat do žádného ústavu, a tak jsem ji nastěhovala k sobě. Nicméně jsem zjistila, že nezvládám skloubit svou práci s množstvím péče, které maminka vyžaduje. Ze zaměstnání však odejít nechci a ani si to nemůžu dovolit. Poradíte mi, co se dá dělat, abych mohla chodit do práce i pečovat o maminku? Petra

Odpovídá:

Mgr. Martina Štěpánková, Gender Studies, o.p.s

Mgr. Martina Štěpánková, Gender Studies, o.p.s
Autor: archiv

Pokud dlouhodobě pečujete o osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby, a to ve II., III. nebo IV. stupni závislosti, můžete podle § 241 zákoníku práce požádat zaměstnavatele o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby. Je například možné požádat o zkrácení pracovního úvazku nebo o posunutí začátku a konce pracovní doby apod. Zaměstnavatel je povinný této žádosti vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Pokud nechce takovéto žádosti vyhovět, měl by tuto skutečnost písemně odůvodnit, přičemž se musí jednat o skutečné provozní důvody, které je zaměstnavatel schopný obhájit. Pokud by nechtěl vaší žádosti vyhovět a jeho odůvodnění by nebylo dostatečné, lze podat stížnost na příslušný inspektorát práce. V případě sporu by pak s konečnou platností mohl rozhodnout pouze soud. Stupeň závislosti se posuzuje podle zákona o sociálních službách. Pokud si nebudete vědět rady, obraťte se na telefonní linku 224 913 350 – Gender Studies pro osoby diskriminované na trhu práce.

Maminka už bohužel nepoznává ani nejbližší příbuzné.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Autor: připravily: duš; oli