Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vydělávat nebo vychovávat?

Pracovala jsme doma, navíc na volné noze. Rodina mě měla k dispozici a mě bylo dobře na duši, že alespoň dílem přispívám do rodinného rozpočtu a držím se 'tak trochu v obraze'.
13. ledna 2009 | 12:40

Už jste si ověřila, že povolání matky zvládáte dokonale? Vaše touha po seberealizaci nebo finanční situace vaší rodiny vás nyní staví před otázku, zda se jen věnovat péči o děti nebo začít pracovat.

Těžká otázka tím spíš, že jako správná matka nakonec stejně musíte zvládnout obojí.

Každodenní péče o děti byla nejsmysluplnější a emotivně nejbohatší činnost, jaká mě v životě potkala. Věděla jsem, že dříve nebo později se budu muset stejně jako každá maminka rozhodnout, zda se budu nadále věnovat výchově na plný úvazek nebo se vrátím do zaměstnání. V mém případě byl řešením kompromis. Pracovala jsme doma, navíc na volné noze. Rodina mě měla k dispozici a mě bylo dobře na duši, že alespoň dílem přispívám do rodinného rozpočtu a držím se "tak trochu v obraze". Ne každá má to štěstí, že sežene práci domů nebo se po několikaleté pauze vrátí na své místo. A co teprve maminky, které stihl vír mateřských povinností pohltit ještě dříve, než měly možnost získat alespoň minimální praxi? Pocity existenční úzkosti, mindráky, neodbytné pocity méněcennosti na sebe nenechají dlouho čekat.

Pracovala jsme doma, navíc na volné noze. Rodina mě měla k dispozici a mě bylo dobře na duši, že alespoň dílem přispívám do rodinného rozpočtu a držím se 'tak trochu v obraze'.
Autor: Gopas, PROFIMEDIA.CZ

Milé maminky, nepropadejte panice a hlavně si začněte věřit. Vždyť o tom, že slovní spojení mateřská dovolená je holý nesmysl, dnes už snad nikdo nepochybuje. A vy jste se při každodenním kolotoči naučila zvládat spoustu věcí najednou a nejspíš by vám vaše organizační schopnosti mohl závidět kdejaký manažer.

Když ujede kariéra

Mé kamarádce Lindě se to trochu vymklo z rukou. "Pomalu se začínám smiřovat s tím, že už se pracovně příliš neuplatním," říká o sobě, když se potkáme. Přitom je to vzdělaná a inteligentní žena. Vystudovala České vysoké učení technické, obor automatizace řízení. Brzy po škole se provdala, narodily se jí dvě děti, postavili s manželem dům a stejně brzy také pochopila, že když se nevěnuje aktivně svému oboru, těžko se v něm kdy uplatní.

Technika jde dopředu závratným tempem a Linda záhy vzdala jakékoliv pokusy o to, aby neztratila krok. Starala se o děti, vozila je do školky, nyní už do školy, zajišťuje provoz domácnosti, pečuje o zahradu. "Rozhodně se nenudím, ani nemám pocit, že bych nebyla užitečná. Nejsem ambiciózní, ale poslední dobou se občas v noci vzbudím a už neusnu. Moje noční můra by se mohla jmenovat "neplacená služka", uvažuje sama o sobě.

Ztráta sebedůvěry

Manžel Lindu uživí, protože zatímco ona vychovávala děti, jemu se podařilo vybudovat si skvělou kariéru. Podle něj Linda nemusí hledat zaměstnání. A ve své zaslepenosti si možná ani nepřipouští, že mu vyhovuje mu mít doma kompletní servis. Občas ale ani jemu neunikne, že jeho žena není úplně šťastná. Mockrát jsem měla chuť s ní zatřást a donutit jí, aby vystoupila z ulity a našla si práci. Ale problém je v tom, že si vůbec nevěří. Nakonec přistoupila na nekvalifikovanou práci pokojské. Vydělala si sotva na provoz auta a bylo to pro ni ponižující, jak jsem předpokládala a jak mi sama později vysvětlila. Veškeré další pokusy o seberealizaci Linda zatím vzdala, ale přiznala se mi, že tu a tam zajde ke kartářce, k psycholožce a zkusila i skupinovou terapii. Nakonec proč ne? Cením si každé její snahy proniknout ven do světa z té její pevnosti, kterou tak nerada opouští.

Sebevědomí na dně

Sebedůvěra vysokoškolsky vzdělané ženy se ocitla "na nule". Mám pocit, že Linda částečně bojuje se sociální fóbií, protože mám občas problém ji dostat třeba jen do kina nebo jinam mezi lidi. Trpí komplexem, že na ni okolí pohlíží jen jako na ženu v domácnosti. Podle mě je v podstatě ambiciózní, i když o sobě tvrdí opak. "Linda by si měla věřit, vždyť zvládnout roli matky je nejnáročnější ze všech životních úkolů a rolí. Umí si určitě organizovat čas, pravděpodobně si poradí, i když je pod tlakem. Jen by se měla k dané situaci postavit čelem a rozhodnout se, co vlastně chce. Protože člověk by měl umět pojmenovat svoje problémy i svoje cíle," zní rada Mgr Jany Skálové.

Pokud je to možné, můžete se domluvit se svým zaměstnavatelem a pracovat z domu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Než začnete hledat práci

* Uvědomte si, že strůjcem svého osudu jste především vy sama!

* Zapomeňte na všechny špatné zážitky o hledání práce, které jste kdy slyšela od svých kamarádek. Vaše mysl musí být naladěna optimisticky!

* Vytvořte si úplně nový životopis. Zahoďte nebo vymažte z počítače ten, který jste vytvořila již před lety a od té doby mnohokrát upravila.

* Popište ve svém CV dovednosti a znalosti, které jste načerpala v době mateřské dovolené při péči o děti. Rozhodně jsou to organizační dovednosti, flexibilita, schopnost rychlé reakce, práce pod tlakem, stresová komunikace. Možná vás napadnou i další?

*Definujte si, jakou práci hledáte, co konkrétně chcete dělat. Nehledejte jen, co se "namane". Musíte mít jasnou, realistickou představu.

Ivaše děti si brzy zvyknou, že chodíte do práce.
Autor: Gopas, PROFIMEDIA.CZ

Další důležité rady a informace najdete na www.prace.cz.

Kariéra versus rodina

DENISA (38)

Zdravotní sestřička Denisa se chtěla po mateřské vrátit do zaměstnání a dokonce vážně uvažovala o dalším studiu. "Mým snem bylo pracovat v nemocnici jako anesteziolog, ale člověk míní, život mění," směje se dnes matka tří dětí. Už první mateřství změnilo její pohled na život. Chtěla synovi dopřát sourozence a splnila dvojnásob, povedla se totiž dvojčata. Na studium už nebyl čas a hlavně jí bylo jasné, že se třemi dětmi práce v nemocnici a na směny nepřichází v úvahu.

"Moje krásné zdravé děti pro mě vždycky byly hnacím motorem. Fyzicky jsme byla někdy úplně na dně, ale když moji miláčkové večer usínali v postýlkách, dokázala jsme v sobě vydolovat zbytky energie, abych se učila angličtinu. Prekérní cestování se třemi dětmi hromadnou dopravou mě časem donutilo udělat si řidičský průkaz."

Pokud chcete i po mateřské nadále pracovat ve stejné firmě, komunikujte se svými kolegy.
Autor: archiv

Motivoval mě kurz
Když začaly děti chodit do školy, začala Denisa spolu s kamarádkou dojíždět do krajského města na počítačový kurz, později následoval kurz grafiky. "Začalo mě to bavit a hlavně jsem měla radost sama ze sebe, takový hezký pocit uspokojení, že na sobě pracuji. Sotva kluci večer usnuli, už jsem seděla u počítače. Brala jsem to jako hobby a nikdy mě nenapadlo, že se jednou budu živit počítačovou grafikou. S prací ve zdravotnictví jsem se definitivně rozloučila," svěřuje se. Je to trochu oběť rodině, protože péče o nemocné jí připadá smysluplnější než výroba letáků. "Vážím si práce, která mě baví, dobře živí a můžu si ji časově přizpůsobit," říká spokojená Denisa, která ví, že nic nejde samo od sebe a člověk (pro maminky na mateřské to platí dvojnásob) by měl jít pracovním příležitostem naproti a nečekat, že je cvrkne do nosu jako pověstný pohádkový oříšek.

Pozdvihněte si sebevědomí

*Pořiďte si něco, co budete potřebovat, až budete chodit do práce – nový kostým, pracovní kabelu nebo třeba diář.

*Rozmyslete si, jak budete reagovat na otázky, týkající se dětí a vaší rodinné situace.

*Osvěžte si paměť a zorientujte se ve své profesi. Projděte si aktuální články z vašeho oboru, zopakujte si anglická slovíčka, přečtěte si poslední legislativní změny. Musíte působit kompetentně.

*Buďte připravena přijmout i nabídku, o které se domníváte, že je sice pod vaši úroveň, ale otevře vám cestu do společnosti nebo oboru, o které stojíte. Další postup přece záleží na vás.

*Naučte se mluvit o svých přednostech, nabízet konstruktivní řešení, vysvětlit, co můžete firmě, kde se ucházíte o práci, přinést. Nečekejte pasivně, že někdo ušije pracovní pozici přímo pro vás (a vaše děti).

SLOVO ODBORNÍKA

Radí:

Mgr. Jana Skalová,
www.prace.cz

Mgr. Jana Skalová
Autor: archiv

Jak být na mateřské a "neztratit nit"
Pokud chcete i po mateřské nadále pracovat ve stejné firmě, komunikujte se svými kolegy. Občasná návštěva na pracovišti, e-mail, setkání na obědě… Dejte všem najevo, že vám na firmě záleží (oceňte třeba novou reklamu v televizi nebo místních novinách). Zkuste se s nadřízeným domluvit na občasné výpomoci, např. třídění dat, překlady z cizích jazyků, psaní rešerší, pomoc kolegyni, která právě nestíhá. Než aby firma sháněla externího brigádníka, může oslovit některou maminku.

Udržujte své vědomosti
Čtěte noviny, odbornou literaturu svého oboru, pokud je to jen trochu možné. I půl hodiny denně je lepší než kdybyste zpřetrhala všechny vědomostní nitě. Vyzkoušejte krátkodobé či jednodenní odborné či jazykové kurzy. Výhodu pak budou mít ty, které se po dobu mateřské dovolené dále vzdělávaly a získaly třeba nějaký diplom či certifikát.

ANKETA

Chystáte se po mateřské dovolené nastoupit od zaměstnání? Jak se připravujete?

Jitka Abrahámová (39)
Autor: archiv

Jitka Abrahamová (39)
Právě teď prožívám zlomové období, protože se po mateřské zaučuji v novém zaměstnání. Chodila jsem na angličtinu a absolvovala jsem kurz základů práce na počítači a v návaznosti na něj grafický kurz. Moc mi to pomohlo po všech stránkách. Věřila jsem, že mi tak stoupne šance uplatnění na trhu práce.

Lucie Brunclíková (30)
Autor: archiv

Lucie Brunclíková (30)
Chtěla jsem mít dvě děti po sobě, ale protože můj první syn je dost čiperný, svoje plány jsem přehodnotila a po první mateřské se chci vrátit do zaměstnání. Udržuji kontakt se zaměstnavatelem, dokonce mě kolegové pozvali i na vánoční večírek. Vím, že na sobě musím pracovat, nejspíš se přihlásím na kurz angličtiny.

Autor: Ladislava Protivanská