Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když se mazlíčci kulatí

19. listopadu 2008 | 12:44

Obezita už trápí nejen lidi, ale dokonce i jejich čtyřnohé přátele. Pokud se mají přebytečných kilogramů zbavit, pak nezbývá než sáhnout k dietnímu stravování.

Kupodivu si na to ale někdy hůř zvykají páníčkové než jejich mazlíci.

Tipnete si, kdo z rodiny je nejslabším článkem?
"Obzvlášť těžce 'smutným psím očím' odolávají babičky," říká MVDr. Katka Novozámská, CSc. z veterinární vyšetřovny v Praze 1. Leckdy jsou dokonce schopné rafinovaně zatloukat, že domácímu mazlíčkovi vydatně přilepšili.

Nadbytečné kilogramy totiž zatěžují nejen pohybový aparát, ale i srdíčko. Zvířatům hrozí také nebezpečí cukrovky.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Psí a kočičí pokušení
Pejsci jsou oproti kočkám tak trochu v nevýhodě. Nezapřou totiž své vlčí předky, kteří byli zvyklí spořádat cokoliv. Pokud objeví nějakou dobrotu, nasoukají ji do sebe neuvěřitelnou rychlostí, i když třeba riskují újmu na zdraví. Kočky jsou ve srovnání s nimi mnohem vybíravější. "Vyžadují velice kvalitní výživu složenou především z bílkovin a tuků," upozorňuje veterinářka. "Když se setkávám s obézními psíky, podívám se v první řadě na jejich majitele." Obvykle totiž mají vřelý vztah k jídlu a svým miláčkům dopřávají to, co je podle jejich mínění nejlepší. Občas si také slůvko 'dieta' vykládají dost svérázně a svému čtyřnožci servírují třeba dietní párky nebo šunku.

Ani kočičky nejsou vůči obezitě imunní. Také u nich záleží na stavbě kostry, která je pro určité plemeno charakteristická.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Hřeší i štíhlí
"Někdy ale přijde s obézním psíkem i velmi štíhlá dáma a vůbec si neuvědomuje, že její mazlíček má nějaké to kilo navrch," říká doktorka Novozámská. Přitom stačí docela jednoduše přejet chlupáčovi po hřbetě, a pokud nejsou cítit žebra, pak uberte množství žrádla. Pejskům se tuk usazuje často i v partii beder, někdy se dokonce tvoří tukové boule. Nejeden páníček se v takovou chvíli vyděsí: mazlíček má nádor! Jakmile je příčina problémů odhalena, nestačí se divit, proč jeho čtyřnohý přítel tloustne, když dostává přesně tolik krmné směsi, jak se uvádí na konzervě. Zapomene se ovšem zamyslet nad tím, kolik pohybu zvířeti dopřává. "Gaučový psík" totiž musí podle veterinářky dostat nižší dávku než jeho kolega, který je celý den v poklusu.

Zvířecí jablka a hrušky
Hodně ovšem záleží také na plemeni. Zatímco chrti ztloustnou jen málokdy, labradorští retrívři nebo bíglové mají k nadváze mnohem větší sklony. "Velmi pažraví bývají ale také pejsci se slaboučkou kostrou, jako je srnčí pinč nebo krysařík," míní veterinářka. "Jejich tělíčko dokáže nabýt někdy až obřích rozměrů." S přibývajícím věkem pak u pejsků žravosti přibývá. A jak to vypadá u koček? Ani ty nejsou vůči obezitě imunní. Také u nich záleží na stavbě kostry, která je pro určité plemeno charakteristická. Většinou neztloustnou orientální nebo siamské, na rozdíl od "britek", které někdy dosahují hmotnosti 11 až 12 kilogramů. Ve srovnání s pejsky se jim tuk ukládá v kapse na břiše. Obézní kočka proto častěji připomíná jablko, příliš urostlý hafan zase hrušku.

Pohyb na čerstvém vzduchu prospívá každému.
Autor: Ivana Matyášová, Marie Kurková

Správný odhad je základ
Chovatelé, kteří svým mazlíčkům vaří, to mají o něco složitější než ti, kdo dávají přednost průmyslově vyráběné stravě. Na rozdíl od nich se totiž nemohou spolehnout na žádné propočty. "Základem je správný odhad," soudí odbornice. Doma připravovanou stravu nijak nezavrhuje, pokud je ovšem správně vyvážená a obsahuje všechny potřebné živiny. Dospělí psi potřebují jiné složení žrádla než štěňata (jejich organismus se teprve vyvíjí). Chovatelé ale leckdy vstup svého mazlíka do dospělosti nesprávně odhadnou a pak se nestačí divit, jak rychle najednou přibývá.

Problematické pamlsky
Měli bychom odměňovat pejska, když nás poslechne? Určitě ano, je to správné. Pokud to ovšem nepřeháníte. "Chovatelé leckdy nakoupí light dietu s omezeným přísunem kalorií, jenže pak pejskovi dávají množství piškotků a různých průmyslově vyráběných pamlsků," vypráví MVDr. Novozámská. Nadměrné množství energie tak čtyřnožci zase rychle dohoní. Někdy se také chovatelé drží mylné představy, že čím víc dietního krmiva zvíře zkonzumuje, tím rychleji zhubne. Občas se útlocitní páníčkové vymlouvají i na to, že jejich mazlík light granulky nechce. Pejsky přitom stačí nechat vyhladovět, a rychle se vypraví k misce. Poněkud složitější situace nastává s kočkami, které jsou někdy schopné na své hladovce trvat. V takovém případě nezbývá než se poradit s odborníkem.

S přibývajícím věkem u pejsků žravosti přibývá. Jejich tělíčko dokáže nabýt někdy až obřích rozměrů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Trpí srdíčko i nohy
Každý chovatel, který dopřává mazlíkovi hojnost různých pochoutek, by měl vědět, že ve skutečnosti mu prokazuje medvědí službu. Nadbytečné kilogramy totiž zatěžují nejen pohybový aparát, ale i srdíčko. Zvířatům hrozí také nebezpečí cukrovky. V některých případech mají sice tloustnutí na svědomí hormony, ale spíš jde o výjimku. Většinou si svého mazlíčka nadměrně vykrmí jeho pán. Podle veterinářky zpočátku úplně stačí snížit krmnou dávku na polovinu, případně koupit v chovatelských potřebách dietní krmivo. V každém případě se taková investice vyplatí. Řešit u veterináře zdravotní komplikace, které souvisejí s těžkou obezitou, stojí rozhodně víc.

ODBORNÍK RADÍ

MVDr. Katka Novozámská, CSc.

MVDr. Katka Novozámská, CSc.
Autor: archiv

* Po 8. měsíci se ze štěněte začíná stávat dospělý pes. Proto je zapotřebí snížit mu celkový přísun energie.

* Kočky zdaleka nepotřebují tolik mléka, jak se všeobecně soudí. Zbytečně pak konzumují velké množství laktózy, kterou obtížně tráví.

* Pozor na pamlsky! Malý jezevčík ocení půlku piškotku, stejně jako když mu jich nasypete celou hrst.

* Zkuste si zapisovat všechno, co zvířeti za celý den dáváte. Pak třeba sami přijdete na to, proč se tak "najednou" zakulatilo.

* Náhlé tloustnutí může mít někdy na svědomí hormonální porucha, například snížená činnost štítné žlázy nebo nadprodukce kortizolu. Tehdy konzultujte situaci s veterinářem.

Autor: Ivana Matyášová