Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výměna manželek: Že mám 8 dětí? Se dvěma je to nuda!

5. dílu Výměny manželek se zúčastnila rodina s osmi dětmi
23. dubna 2012 | 09:59

Živí neobvyklý počet hladových krků. Hned osm dětí mají manželé Koktovi z Kašiny Hory u Písku. Jenže paní Lenka nijak nelituje, nemůže si alespoň stěžovat, že by se do jejího života vkrádala nuda a šeď.

"Víceméně to je na popud dětí, protože nás k tomu vyprovokovaly," říkali manželé Koktovi k tomu, jak se ocitli ve Výměně manželek. Paní Lenka si během ní vyzkoušela život v hlavní městě – do vypulírovaného bytu na Vinohradech s "pouhými" dvěma malými holčičkami a jedním psem se přesunula z jihočeského venkova.

A někdy měla pocit, že se ukouše nudou, je zvyklá na pořádný fofr. Navíc jí do hlavy nešel žebříček hodnot pražské rodiny, ve které panoval přísný pořádek a manžel lítal po dvou zaměstnáních, aby jeho manželka-generál měla dostatek prostředků na oblékání celé rodiny výhradně do značkového oblečení. Lenka se s tím vypořádala po svém a šla dětem nakoupit věci do second handu. Doma přece na hraní značky nepotřebují...

Jak se žije s osmi dětmi?

V Kašině Hoře probíhá nadále rekonstrukce statku, na který se chce početná rodina přesunout z rodinného domu, kde s ní žijí dokonce i prarodičové - a díky tomu je počet členů rodiny 12!

Touha po větším životním prostoru se však blíží svému naplnění. Jak vypadá život s osmi dětmi, který si mnoho hospodyněk nejspíš nedokáže pomalu ani představit? Chce to obrnit se trpělivostí, i když paní Lenka zároveň dodává, že na nějaké hádky vlastně ani není čas. I když představa, že jen skáče "kolem plotny a pračky" by prý byla mylná. "Není to jen o vaření, žehlení a praní. Musím se dětem i věnovat," říká Lenka. A odvedla s manželem kus práce. Její děti to mají v hlavách dobře srovnané a dokáží společně fungovat.

Co si manželka Lenka odnesla z Výměny?

Od Výměny však Lenka očekávala, že její rodina víc docení, co všechno pro ně dělá. To se nejspíš dělo už dřív, děti totiž ukázaly, že mají jasno - jakákoliv jiná žena to u nich nebude mít snadné. A pro pořádkumilovnou Pražačku Janu (25) to byl opravdu šok, když viděla, o jak velkou domácnost se má postarat. A že se má navíc zúčastnit dojení kozy, či dokonce zabijačky...

To Lenka Koktová byla s Výměnou vesměs spokojená. "Celá rodina si uvědomila, že se starám o spoustu věcí, které nejdou vidět a které si ani neuvědomují. Více oceňují moji práci. I manžel."

Drobné mouchy by však našla, především na prostředí, do kterého se dostala. Do pražského života si ostatně párkrát rýpla i během natáčení. U ní na vesnici to prý žije víc. "Stále je co dělat. V tom pražském bytě jsem byla jako ve vězení. Uklízela jsem nebo se dívala na televizi. Dá se tedy říct, že jsem si dost odpočinula."

Její náhradní manžel Zdeněk byl prý hodný a klidný. "Do hlavy mi ale nešel ten precizní pořádek – vše muselo být čisté, poskládané a rozdělené do komínků s označením, který kus oblečení je pro koho. To u nás na vesnici nejde. Děti běhají po venku a osm dětí jen těžko uhlídáte. To bych nedělala nic jiného." Proto si příliš neláme hlavu s tím, že její rodinu označila druhá manželka Jana za bordeláře. "Paní Jana je v tomto ohledu jiná, pořád se strachuje, jestli se někde nezašpiní. Obléká je jako panenky. Asi by je měla zabalit do igelitu," řekla Lenka s nadsázkou.

"Nejvíce mi během natáčení chyběla rodina. Vím, že jsou děti dost samostatné, ale snažím se jim věnovat co nejvíce času a naslouchat jim. Po natáčení jsem si uvědomila, že bych nikdy svou rodinu ani prostředí, ve kterém žiju, nevyměnila!"