Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Žije mezi pštrosy a klokany, z Výměny ale utekla kvůli vším

15. dubna 2012 | 06:28

Mají doma 140 zvířat nejrůznějších druhů, včetně koní, koz, ale i pštrosů a klokanů. Žijí tedy v takové malé zoo. Manželka Štěpánka toho má na práci dost a říká: Gelové nehty nechci, kdo by se staral o zvířata. Jenže ve Výměně si zažila nečekané - z kuřácké rodiny kvůli neshodám, ale také vším a filckám, utekla do hotelu.

Jejich statek leží na samotě v Pošumaví, nedaleko vodní nádrže Lipno a jmenuje se podle jelenů Wapiti. Do Výměny rodinu Hanouskových přihlásila Štěpánka a její manžel Jaroslav k tomu říká: "Můj nápad to rozhodně nebyl."

Štěpánka si chtěla vyzkoušet, jak se žije jinde a tak jí producenti reality show vyslali do zcela jiných podmínek, než na které je zvyklá - z čerstvého vzduchu na šumavském venkově do zakouřeného bytu na libereckém sídlišti.

V kuřáckém hnízdě

Štěpánka v Liberci narazila brzy na jeden, ale všudypřítomný problém - rodina Rybářových byla zvyklá po celém bytě kouřit. Zapálili si nejen rodiče Miluše a Pavel, ale i jejich šestnáctiletá dcera, což Štěpánka nechápala... Jako tvrdý odpůrce kuřáků si vymohla alespoň to, aby svou neřest odsunuli alespoň na balkon.

Během Výměny si vedle toho zakusila, jak to vypadá na odběru krevní plazmy, kam se v liberecké rodině chodí kvůli penězům. A stala se také svědkem urovnávání hlubokých rodinných sporů, které vyvrcholily odchodem lesbické dcery Nikoly z domova.

S dočasným manželem Pavlem se však snášela hůř a hůř a kvůli neshodám a mizerným hygienickým návykům, díky kterým se v rodině objevily vši a filcky, odešla dokonce do hotelu.

Doma na statku: Ta náhradní manželka je nějaká líná

Mezitím se Štěpánku snažila na statku zastoupit druhá manželka Miluše, ale práce od ruky jí příliš nešla. Doma prý měli maximálně tak rybičky. "Ale ty nám spáchaly sebevraždu, odskákaly," říkala Miluše.

Na Štěpánčina manžela příliš nezapůsobila. "První dojem, no... Kouknul jsem na zuby a to by asi paní mohla vylepšit," upozornil Jarda na to, že se závislost na cigaretách projevila již i na Milušině vizáži. Větší problém však měl s tím, že nedokázala zastat práci u zvířat zdaleka ani z půlky.

Jak vzpomíná Štěpánka na Výměnu?

"Když se řekne Výměna, první co mě napadne, je totální nevýchova dětí. V rodině, kde jsem byla, se nečte, nemají standardní hygienické návyky, třeba si nečistí zuby před spaním a podobně," vzpomíná na Výměnu Štěpánka. Sama na to doplatila tím, že si z rodiny odnesla muňky: "Deka, pod kterou jsem spala, byla plná všeho možného, oblečení bylo špinavé – to vše infekci nahrávalo."

S Pavlem si do noty nepadli vůbec. "Nový manžel mi vůbec nesedl. Je hrozně hysterický, pořád brečel a já ubrečeného chlapa nesnáším! Taky jsem se divila jeho vztahu k lesbické dceři, která od rodiny odešla. Prý její orientaci nepřenesl přes srdce."  

Jak žijí Hanouskovi dnes?

"Štěpánka je moje třetí žena,"přiznává farmář Jarda. "Ale na to, jak jsme vlastně brzy spolu začali, tak zatím to klape velice dobře." jeho slova potvrzuje i Štěpánka. „Vztah s mým mužem se nijak zvlášť po Výměně manželek nezměnil. Náš život je víceméně idylický."

I dnes stále ještě naráží na to, že je Štěpánka někdy poměrně rázná: "Manžel občas říká, že by chtěl, abych byla milejší a jemnější, ale to by náš statek vypadal úplně jinak. Měla bych dlouhé nehty, chodila na kávičku a kdo by se postaral o zvířata?“ Musí si prostě sjednat pořádek, jinak to v jejich rozmanité domácnosti prý vlastně ani nejde.