Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vendula z Výměny manželek: Vyměnil mě za pivo!

29. března 2012 | 05:00

Pivečko a kamarádi nade vše, razil její manžel Milan. S takovým problémem se ve svém desetiletém manželství začala potýkat Vendula Klubalová z Mělníka, která se rozhodla přihlásit svou rodinu do Výměny manželek. Změnilo se po natáčení v její rodině něco? A jak je to s její dospívající dcerou Vendulou mladší, která musela po odvysílání pořadu čelit nadávkám? Blesk.cz přináší exkluzivní sondu do života rodiny Klubalových.

V centru divácké pozornosti stanula po prvním odvysílaném díle 5. řady oblíbené reality show poněkud dysfunkční rodina Sirotkových z Příbrami, jejíž spory vyvrcholily otevřeným násilím, fackami a sprškou nadávek přímo před kamerami.

Příběh rodiny Klubalových z Mělníka sice tak dramatický není, ani on by však neměl uniknout vaší pozornosti. Ukazuje totiž, že i po mnoha letech vztahu je možná náprava rodinných křivd a trablů. Stačí jen chtít.

Do Výměny kvůli lásce a uznání

Maminka Vendula Klubalová (38) před Výměnou vyložila rovnou karty na stůl - touží po uznání a zlepšení komunikace ve své rodině. A také lásce, kterou její partner projevuje nesprávným směrem - ke svým vášním a koníčkům.

„Můj muž si rád zajde na pivo. Upřednostňuje kamarády před rodinou," popisovala Vendula svůj hlavní problém a dodala: "Navíc žijeme strašným stereotypem."

Vendula Klubalová a Miloslav Klubal, manželský pár z Mělníka (Výměna manželek 5: díl 1.)
Autor: Reprofoto TV Nova

Stereotyp nabourali manželé Klubalovi přihlášením do Výměny určitě. Vendula totiž na 10 dní odjela do příbramské rodiny, kde byl otec Tomáš (25) řadu let nezaměstnaný, což se projevilo i na stavu domácnosti.

Vášnivá kuchařka Vendula v bytě, kde chyběly i základní kuchyňské potřeby, často jen kroutila hlavou. Překvapila jí nejen Tomášova laxnost, kdy se příliš nestaral ani o to, co budou jíst jeho děti, hlavně že sám měl ke snídani svou kávičku a cigaretku. Vendulu dorazilo, když se její dočasný parťák "zdekoval" za bílého dne se švagrem do herny a nechal ji zamčenou několik hodin doma. 

Postupem času se však Vendy se situací sžila a snažila se Tomášovi pomoci. "Snažila jsem se ho brát v tom momentu jako syna," řekla aktérka Výměny Blesku. A Tomáš si na její naléhání našel dokonce i práci! Sama pak také přišla na to, že její vlastní problémy nejsou tak vážné, jak se na první pohled můžou zdát.

Prostořeká dceruška a manžel pivař

Vendulin manžel Milan si mezitím neodpustil i přes návštěvu "náhradní" manželky Míši Sirotkové obligátní pivo a nohejbal s kamarády a přiznal, že by jeho manželství prospělo patrně o něco více tolerance.

Lehce problémová se však začala jevit i jeho dospívající dcera, Vendula mladší, která nebyla ochotná příliš pomáhat a především od kuchyně se vzdalovala na míle daleko. Během natáčení také prokázala, že má pořádně prořízlou pusu.

Milan pivo rád, jak ukázal i ve Výměně manželek
Autor: Reprofoto TV Nova

"Doufám, že sis zabalila prášky na nervy, protože tady to bude fakt očistec! Nechci Tě strašit, ale dny ticha a klidu u nás budeš hledat marně! Možná budeš pořád něco hledat, protože tady neumí nikdo nic vrátit na své místo, nejjistější je praštit s tím na zem, on to NĚKDO sebere a jestli si myslíš, že stačí domluvit, tak to tady FAKT nefunguje," popsala situaci v rodině Vendula Klubalová ve vzkazu své náhradnici předtím, než sama odešla do Příbrami.

Během Výměny si však Klubalovi čím dál tím více uvědomovali, jak jim jejich maminka chybí.

"Manželka je manželka, už aby byla doma," glosoval dění při Výměně Milan a zjihle dodal: "Rád bych jí zavolal, že ji miluju a že bych nikoho jinýho nechtěl." Těšily se i děti, které mamince připravily na uvítanou balónky a nápis "Vítáme Tě doma" a div ji neumačkaly.

Jak žijí Klubalovi dnes? Komunikace se o dost zlepšila

Po natáčení a odvysílání pořadu prozradila maminka Vendula, že se splnilo takřka vše, s čím do výměny šla. Dětem i manželovi chyběla, uvědomili si, co v ní mají. A sama zároveň prozřela.

"Já jsem si celou dobu myslela, že problém máme a zásadní - v komunikaci," sdělila ochotně Blesk.cz. "A opravdu. Dalo nás to dohromady v tom, že spolu dokážeme mluvit." A dodává: "Můj manžel poznal, že jsem schopná poskytnout, co jim nikdo jiný nedokáže dát. Jeho přístup ke mně se hodně změnil. Ale i já pochopila, že on je hlavou rodiny, zatímco já jejím krkem, který drží hlavu a tělo dohromady."

V čem změna spočívá? "Je opravdu znát to, že si daleko víc povídáme. Dřív se opravdu nestávalo to, že bychom si uvařili kafe a povídali si. Mlčeli jsme. Teď se víc bavíme, dokážeme se shodnout a vyjít si vstříc."

Štastní Klubalovi: Výměna manželek jim ukázala, že jejich problémy nejsou velké a dají se poměrně snadno odstranit
Autor: TV Nova

Zároveň však stále stojí pevně nohama na zemi: "Idylický pár na světě neexistuje, netvrdím proto, že mezi námi nejsou vůbec žádné rozbroje." Ale jak už to tak bývá, občasné hádky dokážou pročistit vzduch. I když jsou někdy vyvolané malichernostmi.

Manžel se však nyní opravdu snaží. Za pivo by ji už nevyměnil. "I když je třeba vzít v potaz, že natáčení proběhlo v době, kdy probíhala sezona těch jejich míčových her a teď byl přes zimu klid a chodili jen do haly, tak uvidíme, co na jaře," dodala s úsměvem Vendula.

Dcera není lesba!

Venduly dospívající dcera, která také při Výměně zaujala, je pro svou matku typickým dospívajícím teenagerem, se kterým jsou jako s jinými občas problémy. Ale doma pomáhá, má na starost úklid, zahradu, jen kuchyni se opravdu vyhýbá.

"Ona je v kuchyni naše malý slůňátko v porcelánu," přiznává, ale dodává, že úplně nešikovná Vendula mladší není a pomocné práce typu škrábání brambor či přípravy štrúdlu zvládne.

Manželé Klubalovi s nejstarším potomkem, dcerou Vendulou
Autor: Reprofoto TV Nova

Dcery a její poněkud hrubšího slovníku se zastává. "V době natáčení byla naprosto vytočená, těžko se srovnávala s Míšou," připomíná konflikty se svéráznou "náhradní" matkou z rodiny Sirotkových.

Úsměv na tváři však Vendule mizí poté, co přijde řeč na sexuální orientaci její dcery. "Jako matka trvám na to, že ona není homosexuálně zaměřená," reaguje na nadávky, kterým musela Vendulka čelit po odvysílání pořadu. "Nevím, jak by bylo příjemné ostatním matkám, kdyby o jejich potomcích někdo říkal, že jsou gayové nebo lesby, a přitom to nebyla pravda."

"Jsme normální rodina, která se v téhle zemi snaží nějak uplatnit, žije spořádaným životem," říká. Do Výměny by však šla znovu, i přes tuto stinnou stránku. Nikoli však kvůli zviditelnění se, i když maminka Vendula přiznává, že je odmala extrovert. Pomohla však především vyřešit rodinné problémy.

Názory filmařů: Výměna rodině prospěla

"Mělnická rodina byla velmi fajn a nejhezčí na tom bylo, jak nás přijali jako štáb," prozradil serveru Tn.cz režisér Ivo Macharáček, který měl natáčení v Mělníku na starost.

"Byl to relativně fungující vztah, kde byl jeden zásadní problém - Milda dával málo najevo svoji lásku a myslím si, že si po deseti dnech uvědomil, že by měl něco na sobě změnit," dodal.

"Já si myslím, že Mělnické rodině výměna určitě pomohla," přitakává producentka pořadu Jana Rezková.

Autor: Jaroslav Šimáček, mivrk