Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zfackovaného Tomáše mi bylo líto! Říká režisérka Výměny manželek

28. března 2012 | 06:12

Pátá série populární reality show odstartovala ve velkém stylu. Emocemi nabitým dílem, ve kterém lítaly facky, sprostými slovy se příliš nešetřilo a za otevřeným násilím se skrývalo rodinné zoufalství. Režisérka Výměny přiznala, že když padla facka manželovi, bylo jí ho líto.

Facka přišla při závěrečném setkání manželů, kdy se oba páry konfrontují a sdělují si zážitky z druhé rodiny. Poprvé v historii pořadu došlo na násilí. Soutěžící Michaela Sirotková vlepila facku svému manželovi Tomášovi.

Režisérka Jana Rezková přiznala, že s Tomášem soucítila: "V Příbrami jsem s manželem soucítila. Asi to neměl jednoduché. Neměl práci, doma měli dvě malé děti." Nechce zároveň soudit, jestli nezaměstnaný manžel pracovat chtěl nebo ne.

A k incidentu v závěru přiznává: "Došlo k násilí, padla facka na sále," podotýká pro Tn.cz. k historickému momentu Výměny manželek: "To bylo úplně poprvé ze všech těch pěti let, kdy jsme něco takového točili."

Její režisérský kolega Ivo Macharáček, který během Výměny natáčel druhou rodinu Klubalových v Mělníku, říká: "Nikdy nepřestáváme točit, to jestli se to v díle ukáže a nebo ne, je jen otázkou střižny. Samozřejmě ctíme nějakou etiku."

Video se připravuje ...
Závěrečná hádka a první facka v historii Výměny manželek • VIDEO: TV Nova

Spolupráce s rodinami je těžší a těžší

Výměna manželek však emoce jitří dlouhodobě. Již dříve jej chtěl ostatně poslanec za KDU-ČSL nechat zakázat. Namísto toho však tato reality show odhalí během následujících pátečních večerů další zajímavé lidské osudy.

Režisérka a vedoucí celého projektu Jana Rezková k tomu v rozhovoru pro Tn. cz. poznamenává: "Spolupráce s rodinami je čím dál tím těžší, protože lidé si to samozřejmě nakoukali, takže ze začátku mají tendenci, nechci říct přetvařovat se, ale hrát, jací jsou bezvadní. Ale ono je to tak do tří dnů přejde."

Proto opět není nouze o dramatické momenty. Nejen ony jsou však kořením pořadu. "Já si myslím, že je to trošku dané přirozeným lidským voyerismem," říká Rezková o úspěchu pořadu. A má pravdu. Řada lidí ráda nakoukne do cizích domácností. A třeba je i pak šťastnější za to, že to u nich doma chodí jinak.

"Z devadesáti procent je v té rodině nějaký problém, ať už zřetelný anebo nezřetelný," vysvětluje režisérka pozici hlavních aktérů TV show a dodává: "Hledají záchranu, kupodivu, místo aby navštívili třeba manželskou poradnu, tak se svěří nám," dodává Rezková.

Na životy soutěžících má pak pořad dvojí dopad. "Jeden dopad je hned po natáčení a samozřejmě když jsou v televizi konfrontováni s tím, co se dělo, tak tam pak nastává další obrat," řekla Rezková.

Výměna válcuje konkurenci

Řešení rodinných trablů přineslo Nově kýžený efekt - úvodní epizodu 5. série Výměny manželek sledovalo přes 1,3 milionu lidí. Populární reality show tak dle údajů TV Nova překonala i eso v rukávu České televize, seriál Vyprávěj.

Přesto však zaostala za sledovaností premiérové řady Výměny z roku 2005, kterou v průměru na díl sledovalo 1,75 milionu diváků.

Autor: Jaroslav Šimáček, mivrk