Život mu teď trochu ulehčí speciální kočárek v hodnotě 34 068 Kč, který Jáchymek Táborský dostal od společnosti Lidl v rámci Srdce pro děti, společného projektu deníku Blesk a obecně prospěšné společnosti Život dětem.

„Kočárek nám strašně usnadní cesty do školy. Sice jsem malého naučila chodit po schodech, ale venku pak už udělá jen pár kroků,“ popisuje maminka, samoživitelka Jolana Kalhousová (40), s tím, že kočárek nejvíce využije ve chvílích, kdy malý kluk dostane záchvat. Často mívá krátké třeba i pětisekundové záchvaty, při kterých se prostě »složí«.

Přidušení při porodu

Jáchymek se přitom měl narodit jako zdravé miminko. „Bohužel se během porodu přiškrtil pupeční šňůrou. Ze začátku jsem to vůbec neřešila, když ale ve třech měsících jen pasivně ležel, řekla jsem si, že je něco v nepořádku,“ vzpomíná maminka. Lékaři pak začali Jáchymkovi diagnostikovat jednu chorobu za druhou. „V jednom roce Jášovi zjistili epilepsii, pak dětskou mozkovou obrnu, pak že má spastické nožičky a nemocné srdíčko. Časem lékaři zjistili, že celou dobu měl slabé brýle, takže neviděl. Prakticky všechno souvisí s jeho opožděným vývojem,“ vypočítává Jolana.

Do toho se pak u Jáchymka objevily noční děsy a záchvaty. Nyní se u něj začal projevovat i autismus. Kluci v jeho věku mají rádi autíčka, bagry, různé stavebnice. Na otázku, co má nejraději malý Jáchymek, ale maminka překvapila: „Miluje pračku. Takže každý den, když jdeme ze školy, tak už mě prosí, zda budeme prát. On se i naschvál ušpiní, a pak s tou pračkou pere, sedí hodinu u ní a kouká se,“ popsala matka zálibu malého bojovníka.

Když měl narozeniny, dostal proto dort, který vypadal jako pračka. Kromě pračky miluje Jáchymek i mobilní telefony, které umí hbitě ovládat. Stačila proto chvilka a zmocnil se i telefonu redaktorky, na který pořídil krásné selfie fotky.

Hlídá i jeho dech

Maminka se o Jášu stará 24 hodin denně. „Hlídám ho i v noci. Když má záchvat, musím ho vzbudit, aby věděl, že se nic neděje. Záchvaty nejsou slyšet, ale já už to cítím. Slyším i jeho dech a z něj to poznám,“ říká Jolana. Bohužel se u Jáši podle ní projevily už i prvky autismu. Především tak, že má svůj zaběhnutý řád.
Peníze na speciální kočárek, 34 068 Kč, získala rodina díky společnosti LIDL v rámci projektu Srdce pro děti. Rodině moc pomohl.