Zjištění, že není v pořádku, bylo pro rodiče nečekaným šokem, protože Tomášek přišel na svět po bezproblémovém těhotenství při normálním porodu. „Nic nenasvědčovalo tomu, že bude postižený,“ nedokáže si dodnes vysvětlit a pochopit Tomáškův osud jeho maminka. Šest hodin po porodu začalo mít dítě třesy končetin. Nesál, nepolykal, trpěl epileptickými záchvaty.

V patnácti tříletý?

Až do jeho dvou let si lékaři mysleli, že Tomášek měl ke konci těhotenství nebo během porodu nedostatek kyslíku, ale vyšetření to nepotvrdila. Ukázalo se, že měl atrofii mozku a ve třech letech nám řekli diagnózu dětské mozkové obrny. „Proč se to stalo, to už asi nezjistíme,“ říká maminka. „Doktorka nám říkala, ať se připravíme na to, že Tomášek nebude nikdy chodit ani mluvit,“ dodává Zdenka Kaninská. „Teď je jako půlroční dítě a váží jen 10 kilo. Když to půjde tímto tempem, tak podle psychologa bude v patnácti jako tříletý,“ předpokládá. „Člověk se s takovou věcí nikdy nesmíří. Musím se s tím naučit žít,“ říká Zdenka Kaninská.

Moderátorka a patronka Tereza Pergnerová: Maminku obdivuju!

Nemocného Tomáška navštívila jeho patronka, moderátorka Tereza Pergnerová. Rodině předala iPad, který děti s mozkovou obrnou s oblibou používají pro jeho snadnou ovladatelnost. „Určitě jsem nepřijela proto, abych vás litovala a utěšovala. Chci vám vyjádřit svůj obdiv za to, jak to zvládáte. V této rodině je i přes to všechno vidět radost a váš úsměv je pro Tomáška hodně důležitý,“ řekla Pergnerová statečné mamince.

Pomůže odsávačka vzduchu

O Tomáška se jeho maminka musí starat 24 hodin denně. Jezdí s ním pravidelně na rehabilitace a lékařské prohlídky. V noci pořádně nespí a je stále v pohotovosti, protože chlapec trpí až obden epileptickými záchvaty. To vše rodinu psychicky i finančně vyčerpává. Obecně prospěšná společnost Život dětem, se kterou je Blesk propojen v rámci projektu Srdce pro děti, se rozhodla usnadnit ošetřovatelské činnosti rodiny zakoupením odsávačky a čističky vzduchu.

Dětská mozková obrna

Postižení se začíná projevovat v dětství poruchou centrální kontroly hybnosti. Příznaky se zpravidla objevují do tří let a s rostoucím věkem se nezhoršují. Rizikovými faktory vzniku nemoci jsou například nedonošenost dítěte, komplikovaný porod či vývojové a vrozené vady. Existuje několik forem dětské mozkové obrny, která může být doprovázena i dalšími problémy jako mentální retardací, epilepsií, poruchou zraku, sluchu nebo vnímání dotyku a bolesti. Nemoc se nedá vyléčit.