Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První slovo těžce nemocného Kristiánka: Prababičce řekl mami

13. března 2013 | 15:30

Vlastní rodiče se ho zřekli, obětaví prarodiče ho však na "holičkách" nenechali. Díky jejich péči dokázal úžasné pokroky. Těžce postižený Kristián (10) dělá nejbližším nesmírnou radost.

Malý Kristián (10) překonal dětskou mozkovou obrnu, bojuje s problémy způsobenými hydrocefalem, nevyvinutými plícemi a chybějící ledvinou. Ještě loni sotva vnímal, neuměl mluvit. Každý pohyb mu způsoboval obrovské potíže.

Kvůli jeho postížení se ho vlastní rodiče zřekli, obětavě se však o něj starají prababička a pradědeček. Mají radost, že pravnouček sílí a roste. Dokonce začíná vyslovovat první slova. Za výrazné zlepšení jeho stavu vděčí i šikovné fyzioterapeutce.

Manželé Ludvíkovi nechápou, že se o těžce nemocného Kristiánka vlastní rodiče nezajímají.
Autor: Nový Čas/ee
"Mám velikánskou radost z toho, jak Kristiánek povyrostl a zesílil. Nožky ho víc poslouchají, nemá je tak ztuhlé," svěřila se slovenskému deníku Nový Čas prababička Eva Ludvigová, která nedávno oslavila sedmdesáté narozeniny. "Lépe reaguje, víc nám rozumí. Už řekl i první slova - máma, táta, tlama, ham," říká dojatě prababička, které chlapec říká máma.

Obrovského zlepšení se jí podařilo dosáhnout s manželem Ondřejem (74) a také díky trpělivosti zaměstnankyň z Domova sociálních služeb Anima. "Je celkově obratnější, zlepšila se mu motorika. Více spolupracuje při rehabilitacích," prozradila fyzioterapeutka Martina Bančejová. Kristiánek dělá radost i jí.

Snoezelen terapie na vodní posteli pomůže zrelaxovat po namáhavém cvičení.
Autor: Nový Čas/ee
Rodiče o něj nemají zájem

"Vůbec se neozvali, ani na Vánoce. Výživné mi vnučka dluží za tři roky. Otec absolutně nejeví zájem. Hledá ho policie, protože neplatí," říká se smutně paní Eva. "Staráme se o Kristiánka, jak nejlépe umíme. Máme ho moc rádi. Mám ale obavy, co s ním, až už nebudeme mít sílu se o něj postarat."

Kristián by už potřeboval větší speciální židli, chybí i nová odsávačka. Podle prababičky by mu možná prospělo léčení. O jejich osud se už společně se slovenským deníkem Nový Čas zajímá i Nadace Pontis přes společný projekt Srdce pro děti.

Autor: cas.sk, lena
Video se připravuje ...