Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Srdce pro děti: Daneček (3,5) bojuje s mozkovou obrnou. Pomoci můžete i vy!

12. prosince 2012 | 16:10

Lékaři u malého Dana Stryky (3) po roce života zjistili dětskou mozkovou obrnu. Chlapec však pravidelně i díky pomoci v rámci projektu Srdce pro děti rehabilituje a dělá velké pokroky.

Rodina postiženého chlapce již dříve dostala příspěvek na pořízení osobního asistenta v rehabilitačním centru Lentilka v Pardubicích, kde Danečkovi pomáhají s poruchami hybnosti a opožděným vývojem.

Finanční pomoc byla ale poskytnuta jen na určitý čas a Daneček bude oporu potřebovat dál. „Samozřejmě ta péče o postižené dítě stojí hodně peněz. Do centra s ním jezdím čtyřikrát v týdnu, přičemž asistent stojí denně 360 korun,“ přiznává jeho maminka Ivana Stryková (33).

Zlepšení

Má však radost, že na Danečkovi vidí i díky pobytu v centru zlepšení. „Začíná chodit za ruku, víc komunikuje, poznává lidi kolem sebe,“ chválí synka, který je nyní na úrovni asi ročního dítěte. „Já ale doufám, že do sedmi l e t udělá ještě další pokroky v chůzi, a i mentálně na tom bude ještě lépe,“ nevzdává se naděje maminka malého Danečka.

Radost z autíček

Postižený hoch je stále usměvavý a má radost v očích, když jsou kolem něj lidé a hrají si s ním. Jako každý kluk má i on nejraději autíčka. „Určitě by mu udělal radost jeřáb, který ještě nemá, a taky se mu líbil kombajn, který viděl v létě a moc se mu líbil,“ míní Ivana Stryková.

Už za 4 dny galavečer Srdce pro děti

Blesk a občanské sdružení Život dětem pořádají benefiční galavečer Srdce pro děti. Ten se uskuteční už tuto neděli 16. prosince 2012 v Obecním domě v přímém přenosu TV Prima family. V průběhu galavečera vystoupí řada hvězd – Karel Gott, Marie Rottrová, Josef Vojtek, Petr Kolář, Miroslav Žbirka, Ewa Farna, David Matásek, Tatiana Medvecká a další populární zpěváci a herci. Pořadem provede moderátor Libor Bouček. Výtěžek z charitativního večera bude věnován právě Danečkovi a dalším dětem s podobným osudem.

Generálními partnery galavečera jsou Lidl a Bohemia Energy.

Jak můžete přispět i vy?

Pomoci můžete i vy, čtenáři Blesku. Své příspěvky můžete zasílat na sbírkový účet 83297339/0800 v. s. 1234 nebo poslat dárcovské SMS ve tvaru DMS SRDCEPRODETI na číslo 87777.

Autor: Jitka Pecharová
Video se připravuje ...