Pečivo, těstoviny, ale třeba také kečup, bonbóny, uzeniny... To je pouze část potravin, které Davídek nemůže. Občas se totiž do některých přidává lepek! „Obvykle si lidé myslí, že stačí jen vynechat pečivo a těstoviny. Ale třeba do uzenin se často přidává pšeničná mouka,“ vysvětluje omezení spojená s celiakií maminka Davídka Radana Panenková. „Musíme všechno hlídat. Zjistili jsme, že i původně přirozené bezlepkové potraviny bývají při výrobě kontaminovány lepkem,“ pokračuje.

Záněty tenkého střeva

Stačí, aby Davídek snědl jeden jediný drobek rohlíku, a v tenkém střevu by se mu utvořil zánět. „Poškozeným střevem se pak do těla nevstřebávají živiny a minerální látky, které potřebuje pro správný vývoj. Navíc co se moc mezi lidmi neví – u častých zánětů je opravdu velké riziko onkologických onemocnění,“ zdůraznila maminka.


Celá rodina se proto chorobě podřídila a dělá vše proto, aby snížila riziko, že Davídek přijde do kontaktu s jídlem, který obsahuje lepek.


„Každý večer vyvařuji, aby měl s sebou do školky oběd, svačinu. Zjišťuji si také dopředu jídelníček, a vařím podobné jídlo, aby si Davídek nepřipadal jiný,“ svěřuje se Panenková. Pozor si musejí dávat i učitelky ve školce, které malému předškolákovi dávají jeho příbor, jeho skleničku a talíř...

Mají doma vše dvakrát!

Doma mají Panenkovi speciální poličku, kde má potraviny jen Davídek. Zároveň musí mít i vše dvakrát v kuchyni. „Mám prkénko a nůž, kde se krájí jen bezlepkové jídlo, v domácí pekárně se peče pouze pečivo pro syna,“ říká Panenková. Rodina by ale strašně moc potřebovala myčku, kterou dosud nemají. A to byl i jeden z důvodů, proč se přihlásili do projektu Blesk Srdce pro děti. „Tím hlavním ale bylo, aby se lidé o této chorobě, která není tak známá, více dozvěděli. Druhým pak myčka. Co se týče financí, je to náročné,“ přidal se tatínek Radek Panenka.

Dieta za čtyři tisíce

Léčba celiaka spočívá ve správném dodržování bezlepkové diety, která je poměrně nákladná. Radana Panenková odhadla, že měsíční náklady se pohybují od 3 do 4 tisíc korun. V této částce není zahrnuta pouze cena potravin, ale i veškeré ostatní náklady na vodu, energii, nádobí a kuchyňské přístroje. Velkým problémem, který vše komplikuje, je dostupnost bezlepkových potravin. Nedají se totiž sehnat v každém obchodě!

Celiakie se nedá vyléčit

Celiakie je autoimunitní onemocnění sliznice tenkého střeva vyvolané nesnášenlivostí lepku, které se může projevit v kterémkoliv věku. Je vrozená a celoživotní. Typickými příznaky u dětí je malý vzrůst, chudokrevnost, průjmy, bolesti břicha, ale také introvertní chování, přecitlivělost, plačtivost, mentální zaostání či svalová ochablost. Výskyt celiakie je odhadován v poměru 1:100 tedy 1 nemocný na 100 zdravých obyvatel. Vzhledem k tomu, že je v Česku diagnostikováno přibližně 6000 lidí, znamená to, že 94 000 lidí o své nemoci neví!
Zdroj: Občanské sdružení CELIA-ŽIVOT BEZ LEPKU

Fotogalerie
2 fotografie