Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Autista Matteo (4): Mámě dal první pusu až ve třech letech

17. prosince 2011 | 11:39

Na první pohled vypadá jako každý jiný kluk, když ho ale chvilku pozorujete, zjistíte, že něco není v pořádku. Čtyřletý Matteo z Pňova-Předhradí u Kolína trpí dětským autismem v nejtěžším stadiu. Žije si ve svých myšlenkách, představách a okolní svět v podstatě nevnímá. Své mámě dal první pusu, až když mu byly tři roky. Nesmírné úsilí mladé ženy v boji s krutou nemocí jejího syna podpoří projekt Blesku a sdružení Život dětem Srdce pro děti.

Matteo se Martině Kločko (38) narodil jako třetí syn. „Porod proběhl vzhledem k rizikovému těhotenství císařským řezem, Matteo i přesto měřil 51 centimetrů, vážil 3,5 kila a všechno nasvědčovalo tomu, že to bude normální zdravé děťátko,“ vyprávěla Blesku chlapcova maminka.

Když byl Matýskovi rok a půl, najednou se začal měnit. Střídaly se u něj nálady, čím dál víc byl apatičtější a na mámu a brášky nereagoval. Vůbec nepotřeboval spát, v noci se vydržel dlouhé hodiny jen pohupovat v křesle. Ostatní děti ho vůbec nezajímaly, utíkal od nich a chtěl být sám. „Měla jsem pocit, že to snad ani není moje dítě. Jeho dva starší bratři Jan (20) a Maxim (11) jsou přitom úplně zdraví,“ zoufala si Matteova matka.

Když se svěřila dětské lékařce, že asi něco není v pořádku, prý jen odpověděla, že kluci jsou prostě línější. To paní Martině vyrazilo dech a začala pátrat sama. Na internetu objevila psycholožku Ilonu Špaňhelovou a té jela Matýska ukázat. Okamžitě doporučila vyšetření v pražské motolské nemocnici. Tam lékaři matce sdělili zdrcující zprávu. Matteo trpí dětským autismem v pásmu těžkého autismu.

Dnes jsou Matýskovi čtyři roky. Jeho matce se podařilo téměř nemožné. Díky ní se začal usmívat, reaguje na zavolání, rozumí několika příkazům a věcem, naučil se chodit do schodů, maluje, poslouchá muziku a dívá se na pohádky v televizi. Ve 2,5 letech ještě nemluvil, teď už vyluzuje zvuky a sám se snaží najít způsob, jak s mámou komunikovat. Někdy ji pohladí po ruce, jindy donese nějakou věc. První pusu od něj dostala, až když mu byly tři roky. Byl to pro ni tehdy skoro zázrak.

Teď by se měl Matteo naučit jíst lžící. „Pokaždé mě zlomí, když Matýska něco dlouho učím a on to potom najednou zapomene, přestane dělat to, co dělal a měl rád. Je to nekonečná práce, nekonečné opakování a hledání možností, síly a trpělivosti,“ popisuje Martina Kločko.

Celá rodina i lékaři věří, že se zdravotní stav Mattea zlepší natolik, aby se sám o sebe dokázal alespoň trochu postarat. Žádná záruka ale neexistuje. „Pro nás i pro něj je to na doživotí,“ říká se slzami v očích paní Martina. Patronem Mattea v rámci projektu Srdce pro děti je zpěvák Jiří Korn. Když byl Matýska nedávno navštívit, přivezl mu i jeho nejoblíbenější hračku – brčka na pití, a hned dva balíky. Matýsek je od té doby nepustí z ruky.

Autor: Jan Doležal, lmk
Video se připravuje ...